Antena 3 CNN Externe Doi ani de război al Rusiei în Ucraina. Moscova și-a găsit parteneri care-i furnizează arme, Kievul se chinuie să reziste iar Occidentul se luptă cu oboseala, imperativele electorale și indecizia

Doi ani de război al Rusiei în Ucraina. Moscova și-a găsit parteneri care-i furnizează arme, Kievul se chinuie să reziste iar Occidentul se luptă cu oboseala, imperativele electorale și indecizia

La doi ani de la începutul războiului din Ucraina, armata lui Putin a lansat atacuri masive în mai multe regiuni.

de Laurențiu Rădulescu    |    Cosmin Herea    |    24 Feb 2024   •   09:35

Armata rusă a lansat drone iraniene în Dnipro, capitala regiunii omonime, și a lovit mai multe clădiri, rănind grav cel puțin opt oameni.

Așa arată cronica succintă a zilei care marchează doi ani de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.

După 730 de zile, ca mai gravă agresiune armată a lăsat din ultimii 80 de ani an lăsat cicatrici adânci în Ucraina: milioane de refugiați, familii destrămate, copii și bătrâni măcelăriți și bătrâni de ocupația rusească.

Antena 3 CNN a fost singura televiziune de știri din România care timp de aproape doi ani a arătat zilnic atrocitățile comise la ordinul Kremlinului în țara invadată.

Laurențiu Rădulescu și Cosmin Herea s-au întors recent în zonele devastate de război pentru a prezent lumii dezastrul produs de ambițiile teritoriale și geopolitice ale regimului Putin.

Echipa Antena 3 CNN a fost martoră, din Mariupol, la începutul războiului ordonat de Putin în Ucraina

24 februarie 2024. Echipa de filmare Antena 3 CNN era în Mariupol, atunci când Rusia a atacat Ucraina.

În doar o zi, peste șapte mii de obuze loveau estul şi sud estul țării.

Kievul, capitala ucraineană, era atacată cu sute de bombe iar lumea civilizată trăia, la televizor, oroarea celui mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial.

O lună mai târziu, oameni de pe tot globul deveneau martori la doua masacre greu de imaginat pentru Europa secolului XXI.

Până să fie alungați din Bucea și Irpin, rușii au comis crime în masă contra civililor

În Bucea şi Irpin, la 25 de kilometri de Kiev, rușii au torturat și ucis peste 300 de persoane, între care mulți copii, și și-au marcat crimele cu numeroase gropi comune.

"În urmă cu doi ani, în curtea celei mai mari biserici din Bucea, erau aruncate peste 100 de cadavre. Au fost descoperite după câteva săptămâni, când armata ucraineana a recucerit localitatea", a relatat corespondentul Antena 3, Laurențiu Rădulescu.

 Echipa Antena 3 CNN a discutat cu un supraviețuitor al masacrului. În cheamă Sașa, este căsătorit și are un copil.

În a doua zi a de ocupație, soldații ruși i-a bătut la poartă și i-au prezentat opțiunile: să fie ucis împreună cu familia lui sau să elibereze locuința.

"La șase dimineața, soția mea m-a trezit și mi-a spus că a început războiul. Am crezut că nu se întâmplă nimic. M-am uitat pe fereastră,  iar apoi am auzit cum cădeau bombele", rememorează el.

Pe timpul ocupației, a stat în subsolul locuinței, am stat amândoi în subsolul casei noastre, până când rușii au fost alungați de la marginea Kievului.

Rușii și-au făcut un obicei din a ataca piețe și mall-uri în Ucraina, invocând că acolo sunt ascunse instalații militare

Când a ieșit la lumină, localitatea fusese rasă de fața pământului, cu peste 80% dintre clădiri lovite de artileria rusească.

Scene similare au avut loc la Irpin, unde au fost uciși 300 de civili în perioada februarie-martie 2022.

Iar capitala ucraineană a avut parte de propriile tragedii, care nu s-au terminat.

În urmă cu aproape doi, aici erau uciși peste 30 de oameni într-o lovitură efectuată de ruși asupra unuia dintre cele mai mall-uri din oraș, sub pretextul că în subsol s-ar fi aflat instalații militare ucrainene.

Au urmat multe astfel de crime în masă asupra populației civile, în piețe, supermarketuri și chiar în gările unde refugiații încercau să prindă un ultim tren.

În GALERIA FOTO următoare, imagini surprinse după doi an de război al Rusiei în Ucraina. Soldați ucraineni pe linia frontului lângă Rabotîne și Bahmut, imobile distruse în Lîman, Odesa și Orihiv, memorial organizat la Viena pentru victimele din Ucraina, cimitir în Zaporojie. Surse: Abaca Press, Zuma Press, DPA Images

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

După doi ani de război, marele merit al Ucrainei este că rezistă în fața Rusiei, deși ajutorul din SUA a fost suspendat

După doi ani de înfruntat agresiunea armată rusească, miracolul ucrainean nu se măsoară în victorii de anvergură, care există, ci în incredibila rezistență și determinare în fața invadatorilor.

"După doi ani şi sute de mii de morți, armata ucraineană a reușit miracolul:să reziste în fața unui colos militar precum Rusia. Kiev, Herson, Harkov, Zaporojie sunt mari orașe aflate sub controlul ucrainean. Oamenii de aici continuă să lupte. Iar cei care nu sunt pe front muncesc pentru viețile lor, pentru a-i ajuta pe cei de pe front și pentru a ține vie speranța că, într-o bună zi, țara lor va renaște iar agresorii vor fi înfrânți", punctează corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

2024 se anunță crucial pentru Ucraina, nu doar din punct de vedere militar, ci mai ales politic.

Alegerile din SUA și previzibila realegere a lui Vladimir Putin, în martie, pentru un nou mandat prezidențial, vor marca, fără îndoială, situația de pe fron.

Ucraina are nevoie de ajutor militar constant, uriaș, de care depinde atât supraviețuirea acestei țări, cât și destinul țărilor vecine și chiar al Europei.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close