Antena 3 CNN Externe Germania își extinde în viteză buncărele anti-bombe. Atacul rus este așteptat în următorii patru ani. "Faceți provizii pe 10 zile!"

Germania își extinde în viteză buncărele anti-bombe. Atacul rus este așteptat în următorii patru ani. "Faceți provizii pe 10 zile!"

A.I.
3 minute de citit Publicat la 19:53 07 Iun 2025 Modificat la 19:55 07 Iun 2025
adapost anti-bombe
Oficiul german de protecție civilă anticipează un atac al Rusiei în patru ani. Foto: adăpost anti-bombe. Imagine cu caracter ilustrativ

Germania elaborează planuri pentru extinderea rapidă a rețelei sale de buncăre și adăposturi împotriva bombelor, sub amenințarea riscului unui atac al Rusiei în următorii patru ani, scrie The Guardian, care îl citează pe Ralph Tiesler, oficialul guvernamental responsabil cu protecția civilă.

Tiesler, care conduce Biroul Federal pentru Protecția Civilă și Asistență în Caz de Dezastre, BBK, avertizează că țara sa trebuie să conștientizeze "realitatea conflictului" și că, în starea actuală, Germania nu este pregătită în mod adecvat.

"Multă vreme, în Germania a existat convingerea generală că războiul nu este un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Acest lucru s-a schimbat. Suntem îngrijorați de riscul unui război de agresiune major în Europa", a declarat el pentru publicația Süddeutsche Zeitung.

Oficialul a solicitat un efort național pentru a identifica și transforma tunelurile, stațiile de metrou, garajele subterane, parcările și subsolurile clădirilor publice în adăposturi cu capacitatea de a găzdui un milion de persoane.

El promis că agenția sa va prezenta un plan cuprinzător în acest sens la sfârșitul verii.

Șeful protecției civile germane: Ne aflăm într-o cursă contra-cronometru

Potrivit lui Tiesler, Germania se află într-o cursă contra-cronometru și nu se poate baza doar pe construirea de noi buncăre.

Astfel de adăposturi ar necesita mult timp pentru a fi proiectate și construite și ar fi foarte costisitoare, a arătat el, insistând că structurile existente trebuie analizate urgent.

Din cele aproximativ 2.000 de buncăre și spații de protecție rămase din perioada războiului rece în Germania, doar aproximativ 580 sunt funcționale, iar majoritatea necesită renovări de milioane de euro.

Aceste facilități ar putea adăposti aproximativ 480.000 de persoane, adică doar jumătate de procent din populația germană.

Spre comparație, BBK a arătat că Finlanda are 50.000 de facilități de protecție, ceea ce înseamnă spațiu pentru 4,8 milioane de persoane, sau 85% din populația sa.

Ralph Tiesler a îndemnat guvernul lui Friedrich Merz să asigure fondurile necesare pentru punerea în aplicare a planurilor agenției sale.

Se preconizează că banii vor veni din miliardele disponibilizate după ce Bundestagul a suspendat în luna martie așa-numita frână a datoriei naționale, permițând cheltuieli mari în domeniul militar, al infrastructurii critice și al apărării civile.

Serviciile de informații și structurile de securitate cibernetică, care au nevoie vitală de investiții, concurează și ele pentru fonduri federale.

Protecția civilă în fața unui război al Rusiei costă Germania zeci de miliarde

Tiesler a estimat că vor fi necesare cel puțin 10 miliarde de euro în următorii patru ani pentru a acoperi nevoile de apărare civilă și cel puțin 30 de miliarde de euro în următorul deceniu.

El a solicitat, de asemenea, înființarea unui serviciu obligatoriu sau voluntar de protecție civilă și a îndemnat cetățenii să contribuie la creșterea rezilienței țării prin stocarea de provizii de urgență în cazul întreruperilor de energie electrică și apă.

"Apelul nostru este: constituiți provizii suficiente pentru a vă ajunge 10 zile, dacă este posibil. Dar chiar și provizii pentru cel puțin 72 de ore ar fi foarte utile. Acestea pot fi utilizate pentru a face față întreruperilor minore din viața de zi cu zi", a îndemnat șeful BBK.

Rusia a început să se răzbune pentru "Pânza de păianjen" ucraineană și nu e clar unde se va opri

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat temeri în alte țări, în special în statele baltice, dar și în Polonia și Germania, că Moscova ar putea deschide noi fronturi în Europa.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Moscova a confirmat anunțul lui Donald Trump, că nu va fi "pace rapidă" între Rusia și Ucraina.

Președintele american a discutat în prealabil cu omologul rus Vladimir Putin, care i-ar fi spus că trebuie să se răzbune după operațiunea "Pânza de păianjen" serviciului ucrainean de securitate SBU, în urma căreia zeci de avioane de luptă au fost distruse sau avariate.

În timpul nopții trecute, forțele ruse au lansat sute de rachete și bombe asupra orașului ucrainean Harkov, provocând moartea a trei persoane și rănirea a 22.

Primarul Igor Terehov a scris sâmbătă într-o postare pe Telegram că orașul a suferit "cel mai puternic atac de la începutul războiului" declanșat de Rusia.

×
Parteneri
TOP articole
x close