Antena 3 CNN Externe Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că poate ascunde aur. Valoarea acesteia a fost de fapt mult mai mare

Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că poate ascunde aur. Valoarea acesteia a fost de fapt mult mai mare

În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică, foarte grea. Omul a presimțit încă de atunci că este ceva neobișnuit la piatra găsită, dar nu se aștepta ca valoarea ei să fie atât de mare.

Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că poate ascunde aur. Valoarea acesteia a fost de fapt mult mai mare
Sursa foto: Museums Victoria
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Noi 2023   •   11:57

Bărbatul a luat piatra acasă şi a încercat prin mai multe metode să o deschidă, fiind sigur că în interiorul rocii se afla o pepită de aur, roca fiind găsită în regiunea Goldfields, unde goana după aur din Australia a atins apogeul în secolul al XIX-lea.

Pentru a  deschide piatra, Hole a încercat un fierăstrău de piatră, un polizor unghiular, un burghiu și chiar a stropit piesa cu acid. Cu toate acestea, nici măcar un baros nu a reușit să facă o fisură. Ani mai târziu, bărbatul şi-a dat seama că nu are de-a face cu o piatră, ci cu un meteorit rar.

"Avea acest aspect sculptat, cu gropițe. Asta se formează atunci când trec prin atmosferă, se topesc la exterior, iar atmosfera îi sculptează",  a declarat geologul Dermot Henry de la Melbourne Museum Dermot Henry pentru The Sydney Morning Herald în 2019

Cercetătorii au publicat o lucrare științifică în care descriu meteoritul vechi de 4,6 miliarde de ani, pe care l-au numit Maryborough, după numele orașului din apropierea căruia a fost găsit. Acesta cântărește 17 kilograme, iar după ce au folosit un fierăstrău cu diamant pentru a tăia o mică felie, cercetătorii au descoperit că are în compoziție un procent ridicat de fier, ceea ce îl face să fie o condrită obișnuită H5.

Citeşte şi: Un copil de 12 ani din SUA a furat un stivuitor. Poliţiştii l-au urmărit pe minor prin trafic timp de o oră | "Cineva NU îl vede pe Moș Crăciun anul acesta!"

Deși cercetătorii nu știu încă de unde provine meteoritul și cât timp ar fi putut să se afle pe Pământ, ei au câteva presupuneri.

"Acest meteorit special provine cel mai probabil din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și a fost împins de acolo de unii asteroizi care s-au ciocnit între ei, iar într-o zi s-a izbit de Pământ", a declarat a declarat geologul Dermot Henry, citat de Science Alert.

×
Subiecte în articol: meteorit pietre pretioase
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close