Antena 3 CNN Externe Guvernul de la Chişinău a decis să adopte o nouă Constituţie printr-un referendum naţional

Guvernul de la Chişinău a decis să adopte o nouă Constituţie printr-un referendum naţional

Guvernul de la Chişinău a decis să adopte o nouă Constituţie printr-un referendum naţional
10 Mar 2010   •   22:24

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, coaliţia aflată la guvernare la Chişinău, au decis că va fi adoptată o nouă Constituţie, în urma unui referendum naţional. Acesta va fi organizat până la 16 iunie.

În prima etapă, Parlamentul de la Chişinău va aproba o lege privind adoptarea unei noi Constituţii. În baza acestei legi, Constituţia va fi votată în Legislativ pe articole, iar apoi va fi supusă, integral, referendumului.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, la el trebuie să se prezinte 50 la sută plus unu dintre alegători.

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a declarat că Legea Supremă nu va fi schimbată total, însă vor fi făcute "ajustări şi corectări."

Potrivit actualei Constituţii, Republica Moldova ar trebui să organizeze anul acesta alegeri anticipate, după ce Parlamentul de la Chişinău a eşuat anul trecut de două ori în încercarea de a alege preşedintele ţării. În cazul modificării Constituţiei, alegerile anticipate ar putea fi evitate, dacă noua lege fundamentală va schimba modul de alegere al preşedintelui.

În prezent, preşedintele este ales de către deputaţi, cu minim 61 de voturi din 101 posibile. Actuala coaliţie aflată la guvernare deţine în Parlament 53 de mandate, în vreme ce opoziţia comunistă 48 de mandate.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Republica Moldova Constitutie referendum
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close