Antena 3 CNN Externe Inovaţie şi strategie: Obama îşi răspândeşte mesajul pentru musulmani prin SMS-uri

Inovaţie şi strategie: Obama îşi răspândeşte mesajul pentru musulmani prin SMS-uri

Inovaţie şi strategie: Obama îşi răspândeşte mesajul pentru musulmani prin SMS-uri
de Cornel Preda    |    04 Iun 2009   •   02:05

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a început miercuri vizita în Orientul Mijlociu ce are ca scop principal întărirea relaţiilor dintre SUA şi lumea islamică. Obama vrea să îmbunătăţească imaginea SUA şi să forţeze un tratat de pace între Israel şi Palestina, dar şi să îndeplinească alte obiective strategice ale ţării sale în regiune, precum stabilitatea în Irak şi controlul asupra Iranului.

Împrietenirea cu musulmanii prin SMS
Pentru asta, Obama are nevoie de parteneri arabi şi călătoria sa în Orientul Mijlociu vizează două state cheie: Arabia Saudită şi Egipt. Saudiţii sunt sponsorii singurului plan de pace în relaţiile dintre lumea arabă şi Israel, în timp ce egiptenii sunt implicaţi personal în problema Palestinei, fiind parte intermediară între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.

După întâlnirea cu Regele Abdullah al Arabiei Saudite, Obama va susţine joi, 4 iunie, la ora 13:10 (ora Egiptului şi ora României) un discurs în Cairo, celor 1,5 miliarde de musulmani răspândiţi în întreaga lume. Şi pentru ca mesajul american să ajungă mai repede, necenzurat şi în cât mai multe locuri din lumea islamică, administraţia de la Washington a apelat la o inovaţie: "Fragmente semnificate din discurs vor fi trimise prin SMS, în timp real, celor care se înscriu la adresa www.america.gov/sms.html. Mesajele pot fi primite în limbile engleză, arabă, persană şi urdu, iar în anumite ţări traducerea SMS-urilor va fi posibilă în indoneziana bahasa, pashtu, malay, punjabi, turcă, ebraică, franceză şi dari", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti remis Antena3.ro.

Al-Qaeda avertizează asupra planurilor SUA
Temerile în Israel sunt tot mai mari, fiind percepută o distanţare a lui Barack Obama de statul evreu şi o apropiere de duşmanii istorici ai acestuia. Există însă voci care avertizează că schimbarea de atitudine a SUA este pur tactică, legată de procesul de pace sau cu o semnificaţie strategică pe termen lung.

Unul dintre liderii al-Qaeda a făcut apel la toţi musulmanii să ignore noul ton de la Washington. Într-un mesaj audio postat pe un site, Ayman al-Zawahiri a declarat că ?mesajele însângerate? ale lui Obama, din Irak şi Afganistan, nu pot fi şterse de ?cuvinte bine alese?. ?Acest criminal caută să obţină prin vorbe ceea ce nu a reuşit prin fapte, după ce mujahedinii au stricat proiectul american în Irak, Afganistan şi Somalia?, a spus al-Zawahiri, menţionând că oficialii egipteni care îl vor primi pe liderul american sunt nişte sclavi.

Un sondaj Gallup publicat în această săptămână încearcă să arate totuşi că, în Egipt, nu doar liderii tind să aprobe noua conducere americană, procentul cetăţenilor care dezaprobă conducerea de la Casa Albă scăzând şi el de la 74 de procente înregistrate anul trecut, la 52%. Chiar dacă păstrează în continuare cote mici, ?popularitatea? SUA este în creştere şi în state precum Tunisia, Algeria, Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Mauritania, Siria şi Yemen, în timp ce în Liban şi Palestina a scăzut uşor.

Hady Amr, consilier al lui Obama în timpul campaniei pentru Casa Albă, a declarat că mesajul preşedintelui american va fi perceput pozitiv doar în rândul ?progresiştilor?. ?Lumea musulmană este compusă din peste 50 de ţări. Peste tot populaţia este împărţită în conservatorii de dreapta, care se bucură de reuşitele al-Qaeda; cei de centru, care susţin regimurile; şi progresiştii, care doresc să aibe o lume deschisă?, a declarat Hady Amr.

Obama vs Osama
Obama susţine că prin discursul său nu va încerca să impună o anumită direcţie statelor musulmane sau să dea lecţii de democraţie, ci doar să sublinieze că varianta americană este una bună. ?Pericolul este, cred, când Statele Unite, sau orice altă ţară, cred că pot să impună anumite valori într-o ţară cu o istorie diferită şi o cultură diferită. Statul american trebuie să servească doar ca model?, a spus Obama.

Într-un mesaj difuzat la televiziunea Al-Jazeera, Osama bin Laden l-a acuzat însă pe Obama că îi ?opune pe musulimani? în acelaşi mod în care a făcut-o şi predecesorul său, George W. Bush. ?Face acelaşi lucru ca şi predecesorul lui, aşterne fundaţiile unor războaie lungi?, a declarat Bin Laden, făcând referire la conflictele mortale din Pakistan, dintre guvernul susţinut de SUA şi militanţii islamişti.

Regimul Netanyahu deja la sfârşit?
Israelienii se simt şi ei victimizaţi de noua poziţie a SUA, însă mai mult decât toţi se simte Benjamin Netanyahu, care la doar câteva luni de la numirea sa ca premier pare să îşi piardă susţinerea.

Obama este ferm când spune că alianţa de securitate dintre SUA şi Israel va fi menţinută. Însă, când vine vorba despre procesul de pace, oficialii din Israel se plâng că acesta a renegat o înţelegere secretă cu George Bush, conform căreia SUA condamnau public expansiunea statului evreu, acceptând în privat sporirea ?naturală? a teritoriilor. Obama se pare că a încălcat şi un ?gentlemen's agreement? cu Ariel Sharon, fostul prim ministru, prin care Israel ar urma să reţină aşezări importante din Cisiordania în urma oricărui eventual acord de pace.

La acestea se adaugă şi o micşorare a susţinerii membrilor pro-israelieni din Congresul SUA, care au cedat la argumentul lui Obama potrivit căruia încetarea conflictului dintre Israel şi Palestina este în interesul naţional al Statelor Unite, astfel că guvernul Netanyahu a început să se clatine.

Căutând portiţe şi înţelegeri secrete care au existat în trecut în relaţia cu Washington, Netanyahu a fost buimăcit de o poziţie comună privind situaţia aşezărilor palestiniene, care a venit nu doar din partea Casei Albe, dar şi din partea congresmenilor pro-israelieni şi a tuturor statelor arabe din zonă care susţin stoparea expansiunii statului evreu. Obama nu vrea să renunţe la acest aspect, vital pentru instaurarea păcii în regiune, iar conform speculaţiilor Netanyahu va fi cel care va ceda primul, coaliţia lui de dreapta fiind fragilă şi neputând să supravieţuiască unor concesii majore privind teritoriile din Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Cornel Preda, Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close