Antena 3 CNN Externe Iranul pare pregătit să coopereze cu AIEA în privinţa programului nuclear

Iranul pare pregătit să coopereze cu AIEA în privinţa programului nuclear

Iranul pare pregătit să coopereze cu AIEA în privinţa programului nuclear
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
02 Noi 2013   •   10:08
Iranul pare pregătit să coopereze cu Agenţia internaţională de energie atomică (AIEA) în legătură cu presupusul său program nuclear controversat, independent de eventualele progrese în discuţiile cu puterile grupului 5+1, a apreciat vineri directorul general al agenţiei, citat de AFP, conform Mediafax.
La câteva zile după o întâlnire la sediul AIEA cu reprezentanţii iranieni, pe care Yukiya Amano a numită "productivă", el a explicat că aceştia din urmă nu au legat cooperarea cu agenţia ONU de negocierile pe care Teheran le desfăşoară cu cei cinci membri permanenţi au Consiliului de Securitate al ONU şi Germania pentru a încerca să ridice sancţiunile care afectează economia.
"Vă pot spune că o dată cu venirea la conducere a preşedintelui Rohani, au avut un anumit număr de contact cu ei, însă nu ştiu să se fi vorbit despre această legătură" între discuţiile cu AIEA şi cele cu 5+1, a afirmat acesta într-o intervenţie în faţa Woodrow Wilson International Center, un centru de analiză de la Washington.
Întrebat dacă aceasra marchează o inflexiune puternică, Amano a răspuns: "Aşa cred. Există substanţă în noua propunere a Iranului". 
AIEA, care va avea o nouă reuniune cu iranienii la 11 noiembrie la Teheran, la fel ca şi grupul 5+1 care se vor întâlni cu reprezentanţii iranieni la 7 şi 8 noiembrie, a refuzat în acest stadiu să precizeze conţinutul propunerilor iraniene, cât timp negocierile sunt în curs.
Occidentalii suspectează Iranul că vrea să obţină arma nucleară sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte.
 

×
Subiecte în articol: cooperare AIEA program nuclear
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close