
Postul public de televiziune din China a relatat despre o nouă „bombă cu grafit” pregătită de regimul comunist, proiectată cu scopul de a distruge alimentarea cu energie electrică în teritoriile atacate, notează Kyiv Independent.
Această nouă armă poate provoca un blackout (întrerupere totală a electricității) pe suprafețe extinse și sau poate distruge centrale electrice întregi, notează publicația ucraineană, care citează un material apărut duminică în South China Morning Post.
Un videoclip animat difuzat de rețeaua chineză CCTV arată cum o rachetă trasă de pe un lansator terestru zboară către o țintă asupra căreia eliberează 90 de submuniții mai mici.
Acestea ricoșează pe sol înainte de a exploda în mijlocul unei machete a unei substații electrice.
Videoclipul cu noua armă apare pe fondul tensiunilor globale crescute și al amenințării tot mai mari a unei invazii chineze în Taiwan.
China - amintește Kyiv Independent - este un aliat cheie al Rusiei în războiul din Ucraina, ajutând Moscova să evite sancțiunile occidentale și asumându-și statutul de principală sursă de bunuri cu dublă utilizare care alimentează industria de apărare a statului-agresor.
Cum funcționează o bombă cu grafit
Bombele cu grafit eliberează un nor dens de particule minuscule de grafit peste o zonă-țintă.
Deoarece grafitul – chiar și sub formă de nor de particulele – este un conductor excelent de electricitate, liniile de alimentare și echipamentele electrice din zona vizată vor fi scurtcircuitate.
Un astfel de atac asupra unei regiuni civile sau militare va face ca instalațiile alimentate cu electricitate aflate acolo să-și înceteze funcționarea.
Dacă norul de particule de grafit este eliberat deasupra unei centrale electrice, întreaga zonă deservită de acea centrală va fi afectată.
Deși bomba cu grafit este clasificată ca fiind neletală, efectele întreruperilor de curent pe scară largă în rândul populației civile pot provoca numeroase victime.
Bombele cu grafit, utilizate de NATO în războiul din Kosovo
Bombele cu grafit există de zeci de ani și se știe că au fost utilizate de țările occidentale în cel puțin două ocazii.
În 1999, NATO a folosit aceste arme pentru a lovi cinci centrale electrice din Serbia în timpul războiului din Kosovo. Bombardamentul a dus la întreruperi instantanee de curent în 70% din țară.
Intenția declarată era de a scoate din funcțiune radarele și comunicațiile armatei sârbe, dar întreruperile de curent au afectat și spitalele, transportul public și sistemele de apă și canalizare.
Un raport ulterior al Organizației Internaționale a Medicilor pentru Prevenirea Războiului Nuclear a concluzionat că „atacarea centralelor electrice, a instalațiilor de tratare a apei, a podurilor peste Dunăre, a căilor ferate și a drumurilor are efecte grave asupra vieții civile, punând în pericol sănătatea publică și îngrijirea medicală”.
După atac, când a fost întrebat despre bombele cu grafit, purtătorul de cuvânt al Pentagonului la momentul respectiv, Ken Bacon, a declarat presei internaționale:
„Avem anumite arme despre care nu considerăm că este potrivit să vorbim, iar aceasta este una dintre ele. Este o armă strict secretă și nu este o armă despre care alegem să discutăm public”.
Forțele armate americane au folosit bombe cu grafit și în 1991, în timpul primului Război din Golf.
Atunci, forțele SUA au lansat bomba cu grafit BLU-114/B asupra a două instalații irakiene de distribuție a energiei electrice, provocând întreruperi de curent care au durat 30 de zile.
Bomba cu grafit a Chinei ar funcționa altfel decât cea americană
Deși sunt puține detalii despre modul de funcționare al noii bombe cu grafit a Chinei, par să existe diferențe față de armele similare dezvoltate de puterile occidentale.
BLU-114/B utilizează bobine din fibre de carbon, care sunt dispersate peste zona-țintă. Când acestea intră în contact cu o sursă de înaltă tensiune, se vaporizează într-un nor fin de particule, provocând scurt-circuit.
Conform videoclipului animat difuzat de CCTV, bomba chineză eliberează submuniții care se autodetonează pentru a crea un nor de particule de grafit.
China și SUA nu sunt, aparent, singurele state dotate cu bomba cu grafit.
În 2017, Coreea de Sud a declarat că și-a dezvoltat propria astfel de bombă și că este gata să o utilizeze împotriva Coreei de Nord în cazul unui război.