Prețul petrolului a crescut cu peste 1% după ce căderea regimului lui Bashar al Assad în Siria a pompat și mai multă incertitudine în politica Orientului Mijlociu, potrivit The Guardian.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 78 de cenți până la 71,90 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul american au crescut cu 87 de cenți până la 68,07 dolari pe baril.
Aurul spot, văzut ca un refugiu sigur, a crescut cu 1% la 2.657,35 dolari pe uncie mai devreme, iar acum se tranzacționează cu 0,8% mai mult.
Piețele bursiere din Europa sunt mixte, cu indicele FTSE 100 în creștere cu 19 puncte, sau 0,2%, la 8.327, propulsat de acțiunile miniere. Indicele german Dax și indicele italian FTSE MiB au scăzut ambele cu 0,2%, în timp ce indicele francez CAC este în creștere cu 0,36%.
Grupurile miniere, producătorii de automobile și titlurile de lux LVMH și Richemont au crescut în urma semnelor de noi măsuri de stimulare pentru a susține economia Chinei care încetinește. Beijingul va adopta o politică fiscală mai proactivă și o politică monetară moderat relaxată anul viitor și va intensifica ajustările anticiclice „neconvenționale”, a raportat mass-media de stat, citând o reuniune a Politburo.
„Se pare că regimul Assad a căzut în favoarea unui nou regim islamic, care ar putea schimba scenariile geopolitice din Orientul Mijlociu. Cine se află în spatele rebelilor jihadiști? Cineva care dorește sfârșitul Rusiei, aliatul istoric al lui Assad? Trump, între timp, a lăsat deja să se înțeleagă că ajutorul pentru Kiev va scădea. Trebuie spus că, chiar și într-un context atât de fragmentat, piețele au rezistat bine pentru moment. Speranța este că tot acest haos de la porțile Europei poate găsi o soluție pașnică prin acorduri internaționale. Este clar că actuala schimbare din Siria va aduce schimbări în ordinea geopolitică a tuturor țărilor din zonă.”, a declarat Saverio Berlinzani, analist la ActivTrades.