
Armele realizate cu ajutorul imprimantelor 3D ar putea deveni „arma preferată” a infractorilor și extremiștilor violenți din întreaga lume, a declarat un expert pentru BBC. Aceste arme de foc DIY („do it yourself”), adesea nedepistabile de către autorități pentru că nu au serie și pot fi fabricate din plastic, au fost identificate în mai multe investigații recente, inclusiv în cazul asasinării CEO-ului United Healthcare, Brian Thompson, în 2024, arată ancheta BBC.
BBC Trending a investigat răspândirea globală a armelor fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D pe platformele de socializare, precum Telegram, Facebook și Instagram, dar și pe site-uri web care oferă ghiduri practice.
Armele printate, adesea descrise ca un tip de armă „fantomă”, sunt arme de foc nedetectabile care pot fi asamblate folosind o imprimantă 3D, documentație care se poate descărca online și câteva materiale de bază. Concepută să eludeze legile privind controlul armelor, tehnologia de printare a armelor a avansat rapid în ultimul deceniu, cele mai recente modele fiind capabile să tragă mai multe focuri fără ca componentele din plastic să se rupă.
Potrivit lui Nick Suplina, de la Everytown, o organizație americană pentru controlul armelor, armele imprimate 3D ar putea deveni „arma preferată” a persoanelor care plănuiesc acte de violență: „Materialele s-au îmbunătățit, costul a scăzut, iar accesul la documentele de printare este foarte facil”, a spus el.
Liberator, prima armă printată 3D disponibilă pe scară largă
Ancheta BBC Trending a început cu reclame la arme pe Instagram și Facebook. În octombrie 2024, Tech Transparency Project, o organizație non-profit care monitorizează companiile de tehnologie, a descoperit sute de reclame la arme — inclusiv arme printate 3D și alte arme fantomă — care apăreau pe platformele Meta, încălcând politicile acestora.
Meta a refuzat să comenteze constatările la momentul respectiv. Câteva luni mai târziu, BBC Trending a descoperit reclame similare care încă apăreau ca active în baza de date a reclamelor Meta.
Multe dintre aceste reclame direcționau potențialii clienți către canale Telegram sau WhatsApp. Pe Telegram, au fost găsite canale care afișau o varietate de arme de vânzare, unele dintre acestea părând a fi realizate cu imprimante 3D. Un cont Telegram cu peste 1.000 de abonați susținea că livrează arme la nivel global.
BBC Trending a contactat contul, care se autointitula „Jessy”, pentru a verifica dacă ar fi dispus să încalce legea prin trimiterea de arme create cu ajutorul imprimantelor 3D în Marea Britanie. În decurs de o oră, Jessy a oferit un Liberator sau un comutator Glock.
Un comutator Glock (cunoscut și sub numele de auto sear) este o piesă mică, care transformă un pistol într-o armă automată.
Liberator, proiectat în 2013 de activistul american pentru deținerea de arme de foc, Cody Wilson, este prima armă printată 3D disponibilă pe scară largă, capabilă să tragă un singur foc.
Jessy a susținut că poate introduce ilegal arma prin vama britanică, a cerut plata a 160 de lire sterline în bitcoin, apoi a sugerat un transfer bancar către un cont din Marea Britanie pe care nu l-am putut urmări.
Când l-am contactat ulterior pe Jessy, identificându-ne drept BBC, acesta a recunoscut că vânzarea de arme în Marea Britanie este ilegală, dar a părut fără scuze.
„Aceasta este afacerea mea, vând niște curele [argou pentru arme] online”, a spus el.
„Practic, devii un armurier DIY”
În mod evident, BBC nu a continuat tranzacția pentru a testa afirmațiile lui Jessy. Deși atitudinea sa nonșalantă sugerează că ar putea fi un escroc, capacitatea sa de a face publicitate pe Meta și de a opera pe Telegram evidențiază lacune aparente pe care dealerii reali de arme le-ar putea exploata, notează site-ul televiziunii britanice.
Contactată, Meta a declarat pentru BBC că reclamele evidențiate au fost „dezactivate automat în conformitate cu politicile noastre” și că includerea în biblioteca de reclame „nu înseamnă neapărat că reclama este încă activă sau vizibilă”.
Telegram a declarat că contul lui Jessy a fost eliminat proactiv pentru încălcarea politicilor sale. Un purtător de cuvânt a adăugat: „Vânzarea de arme este interzisă în mod explicit de termenii și condițiile de utilizare ale Telegram și este eliminată ori de câte ori este descoperită. Moderatorii, împuterniciți cu instrumente personalizate de inteligență artificială și învățare automată, monitorizează proactiv părțile publice ale platformei și acceptă rapoarte pentru a elimina milioane de conținut dăunător în fiecare zi, inclusiv vânzarea de arme.”
Îngrijorător, însă, persoanele care caută arme printate 3D nu trebuie să cumpere arme gata făcute prin rețelele sociale; își pot asambla singuri. Modele precum FGC-9 sunt proiectate folosind doar plastic imprimat 3D și componente metalice reutilizate, fără a necesita piese de armă disponibile comercial.
„Practic, devii un armurier DIY”, spune Dr. Rajan Basra, cercetător la King's College London. Cu toate acestea, „nu este la fel de ușor ca imprimarea unei foi A4 la imprimanta de birou.”
Ghiduri pentru fabricarea armelor
După cum a relatat anterior BBC, există site-uri web care oferă ghiduri pas cu pas gratuite și planuri descărcabile pentru construirea armelor printate 3D.
Un astfel de ghid a fost scris de Matthew Larosiere, avocat specializat în drepturile asupra armelor din Florida. El face parte din comunitatea globală pro-arme imprimate 3D, mulți membri fiind din SUA, unde dreptul de a purta arme este considerat un drept fundamental conform celui de-al Doilea Amendament.
BBC Trending l-a întrebat de ce împărtășește informații pentru a ajuta oamenii să construiască o armă letală.
El a răspuns: „Sunt doar informații. Sunt numere de unu și zero. Faptul că aceste informații pot avea o utilizare care te face să te simți inconfortabil, înțeleg și simpatizez cu asta, dar asta nu înseamnă că e corect să le considerăm altceva decât informații.”
Întrebat despre riscul ca aceste „informații” să fie folosite într-un atac armat sau într-un masacru la o școală de exemplu, el a răspuns: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că acest lucru nu s-a întâmplat.” A menționat Myanmar ca un exemplu în care, în opinia sa, armele printate 3D au servit o cauză pozitivă.
Arme printate 3D utilizate în conflicte militare active: cazul Myanmar
Myanmar este în prezent singurul caz cunoscut în care armele printate 3D au fost utilizate în conflicte militare active. Folosirea modelului FGC-9 de către luptătorii din rezistență împotriva juntei militare a fost raportată pe scară largă.
Cu toate acestea, multe dintre aceste grupuri au încetat să mai folosească arme printate 3D, deși forțele de rezistență au produs sute de FGC-9 în 2022 și 2023, arme care costă de peste zece ori mai puțin decât mitralierele de pe piața neagră, potrivit diviziei BBC din Myanmar.
Liderii rebeli intervievați au menționat controlul strict al juntei asupra importurilor de materiale esențiale, precum lipiciul și metalul. În plus, aceste grupuri dispun acum de mai multe arme convenționale, precum lansatoare portabile de grenade (RPG) și mitraliere.
Exemplul din Myanmar demonstrează limitele armelor printate 3D actuale pentru uz militar. Totuși, la nivel global, răspândirea lor este evidentă.
Mai multe țări iau acum în considerare să implementeze legi care să incrimineze deținerea planurilor de arme fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D.
De asemenea, există apeluri către producătorii de imprimante 3D să blocheze crearea pieselor pentru arme, așa cum imprimantele convenționale restricționează imprimarea de bani. Rămâne însă de văzut dacă aceste măsuri vor fi eficiente, încheie BBC.