Antena 3 CNN Externe Mapamond Zeci de bărbați dintr-o țară UE au devenit tații a cel puțin 25 de copii, fiecare. Recordmanul are 550. "O calamitate medicală"

Zeci de bărbați dintr-o țară UE au devenit tații a cel puțin 25 de copii, fiecare. Recordmanul are 550. "O calamitate medicală"

A.I.
3 minute de citit Publicat la 12:42 15 Apr 2025 Modificat la 12:42 15 Apr 2025
copii
Un olandez născut este cel mai prolific donator de spermă, cu 550 de copii în toată lumea. Foto: Getty Images

Cel puțin 85 de donatori de spermă din Olanda au ajuns să aibă 25 sau mai mulți copii, a anunțat Organizația Națională de Obstetrică și Ginecologie, NVOG, citată de The Guardian.

Situația a devenit cunoscută în mod oficial după ce un nou sistem de înregistrare a demonstrat cum clinicile de fertilitate olandeze au încălcat timp de zeci de ani normele în vigoare privind donarea de spermă.

Potrivit NVOG, unele clinici au folosit în mod deliberat aceleași loturi de spermă de mai mult de 25 de ori, au făcut schimb de material genetic fără documentele necesare sau fără cunoștința donatorilor și au permis acestor donatori să doneze spermă la mai multe clinici.

„Numărul așa-numiților 'donatori în masă' ar trebui să fie zero. În numele întregii profesii, dorim să ne cerem scuze. Nu am făcut lucrurile așa cum ar fi trebuit”, a declarat ginecologul Marieke Schoonenberg, director general al clinicilor Nij.

În vigoare în Olanda din 1992, o lege menită să reducă riscul de incest involuntar și de consangvinitate interzice donatorilor să aibă mai mult de 25 de copii din inseminarea cu sperma lor. Însă legea s-a dovedit dificil de aplicat din cauza reglementărilor naționale stricte privind viața privată, notează The Guardian.

Limita de copii concepuți din sperma unui singur donator a fost coborâtă la 12 în 2018. Mijloacele de aplicare a legii sunt însă disponibile doar de luna aceasta. 

Este vorba în principal de un registru național al donatorilor și al mamelor, bazat pe un sistem de coduri. Acesta asigură faptul că sperma de la același donator nu poate fi utilizată în mai mult de 12 concepții.

„Ca urmare, știm acum, pentru prima dată, numărul exact de copii pe donator”, a declarat medicul ginecolog citat de publicația britanică.

Donator de spermă cu 550 de copii în toată lumea

Din 2004, când dreptul donatorilor la anonimat a fost ridicat, au existat în Olanda cel puțin 85 de „donatori în masă” - definiți ca fiind bărbați a căror spermă a generat cel puțin 25 de concepții, menționează Marieke Schoonenberg.

Majoritatea celor 85 au între 26 și 40 de copii, însă sunt și unii din al căror material genetic au fost concepuți între 50 și 75 de copii.

Între „donatori în masă” s-au numărat cel puțin 10 medici specializați în fertilitate, inclusiv Jan Karbaat, care a fost tatăl ilegal a cel puțin 81 de copii concepuți la clinica sa.

Cel mai prolific donator cunoscut este Jonathan Jacob Meijer. Acest bărbat olandez născut în 1981 a făcut subiectul documentarului Netflix „The Man with 1,000 Kids” (Bărbatul cu 1.000 de copii, n.r.).

Despre Meijer se știe că este tatăl a cel puțin 550 de copii în întreaga lume, iar mai mult de 100 dintre copiii săi au fost concepuți în clinici olandeze.

Ties van der Meer, de la Stichting Donorkind, o fundație care ajută copiii să își găsească tații donatori, a declarat că noile informații dezvăluie o „calamitate medicală”.

Pe baza datelor disponibile recent, se consideră că există probabil cel puțin 3.000 de copii în Țările de Jos care au mai mult de 25 de surori sau frați vitregi.

„Prejudiciul adus încrederii oamenilor în sistemul medical și în guvernele care au permis ca toate acestea să se întâmple reprezintă doar începutul”, a avertizat van der Meer, adăugând că atât copiii, cât și unii dintre donatori vor suferi în mod inevitabil de pe urma stresului.

Într-o țară mică și dens populată precum Olanda, copiii în cauză ar putea, de asemenea, să întâmpine mai multe probleme pe măsură ce cresc.

„Odată ce încep să se întâlnească cu cineva, vor trebui să facă teste ADN pentru a se asigura că nu intră într-o relației cu o rudă apropiată”, a explicat van der Meer, arătând că este esențial ca persoanele implicate să primească toate informațiile disponibile.

NVOG a îndemnat mamele, donatorii și copiii să contacteze clinicile lor de fertilitate, iar ministerul olandez al Sănătății a anunțat că îi va informa pe parlamentari cu privire la concluziile acestui scandal.

×
x close