Antena 3 CNN Externe Mesajele date de Kiev după ce s-a aflat că SUA au cerut Ucrainei să se arate dispusă la negocieri de pace

Mesajele date de Kiev după ce s-a aflat că SUA au cerut Ucrainei să se arate dispusă la negocieri de pace

Ucraina a semnalat, marți, că ar accepta reluarea negocierilor cu Rusia, în anumite condiții care sunt însă greu de acceptat la Moscova.

Mesajele date de Kiev după ce s-a aflat că SUA au cerut Ucrainei să se arate dispusă la negocieri de pace
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    08 Noi 2022   •   19:50

Negocierile ar fi posibile doar dacă ar avea ca obiectiv restabilirea suveranității ucrainene asupra întregului teritoriu, informează presa internațională, citând oficiali de la Kiev.

"Negocieri cu Rusia - principala condiție a președintelui Ucrainei este restabilirea integrității teritoriale ucrainene", a declarat Oleksii Danilov (foto), secretarul Consiliului prezidențial ucrainean pentru Securitate Națională şi Apărare.

În plus, Danilov a cerut şi "garanții" privind dotarea Ucrainei cu sisteme antiaeriene moderne, cu avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acţiune.

"Strategia implică măsuri active pentru distrugerea rachetelor ruse înainte de a ajunge în aer, pe sol sau pe mare", a subliniat oficialul ucrainean.

Kievul spune că e dispus la negocieri în condiții pe care e greu de crezut că Rusia le-ar accepta

Acest mesaj este concordant cu cele transmise anterior de alți responsabili ucraineni în ultimele ore sau zile.

Semnalele de la Kiev pe această temă s-au amplificat după ce publicația The Washington Post, citând surse proprii, a relatat că administrația americană îndeamnă, pe căi private, Ucraina să demonstreze disponibilitatea pentru negocieri cu Rusia.

Conform publicației americane, prin aceste presiuni Washingtonul nu și-a propus să oblige Kievul să se așeze la masa negocierilor, ci să convingă alte națiuni să-și mențină sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care aceste țări au, la rândul lor, de suferit din cauza războiului.

Consilier al lui Zelenski: "Nu refuzăm să negociem. Refuzăm să negociem cu Putin"

"Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă", scria, luni, Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președinției ucrainene, într-un mesaj postat pe Twitter.

El a arătat însă că Rusia trebuie mai întâi să-și retragă trupele din Ucraina.

"Este Putin gata să facă asta? Evident că nu. Așadar, suntem constructivi în aprecierea noastră: vom discuta cu următorul lider (al Rusiei)", a concluzionat oficialul ucrainean.

Zelenski: "Rusia trebuie forțată la negocieri serioase"

Și președintele Zelenski a vorbit, luni, de negocieri, dar a cerut "forțarea Rusiei" să participe la "discuții serioase".

El susține că, până acum, Kremlinul a avut o "reacţie violentă" de fiecare dată când a fost invitat la dialog.

"Scopul principal pentru noi este să informăm lumea despre agresiunea rusă, despre influența destabilizatoare pe care Rusia o exercită. Când lumea întreagă se concentrează să gestioneze războiul, crizele energetice şi alimentare și distrugerea relațiilor internaționale protocolare, problema mediului este vizibil neglijată. Iar distrugerea climei nu este o problemă care să poată fi pusă pur şi simplu în repaus.

Astfel, oricine tratează cu seriozitate problema climei trebuie să trateze la fel de serios nevoia de a opri imediat agresiunea rusă, de a ne reinstaura integritatea teritorială, şi de a forţa Rusia să participe la negocieri autentice de pace, pe care noi le-am propus în repetate rânduri şi la care Rusia ne-a răspuns nebuneşte de fiecare dată cu noi atacuri teroriste, bombardamente sau şantajări", a spus Zelenski.

Ambasador american: "Sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit!"

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că "sprijinul american pentru Ucraina este neclintit" și va continua până când această din urmă țară va câștiga războiul.

"Ne-am manifestat unitar din prima zi și nu am văzut nicio fisură în această unitate. Europa este unită. NATO este unit. Am avut sprijin bipartizan în Statele Unite în susținerea pentru Ucraina. Sprijinul nostru este neclintit și vom continua să fim uniți până când Ucraina va câștiga acest război iar Rusia își va retrage trupele din Ucraina", a declarat Thomas-Greenfield pentru CNN în timpul unei călătorii neanunțate efectuate marți la Kiev.

Ea a fost întrebată despre relatările conform cărora oficialii americani au îndemnat Ucraina să semnaleze că este dispusă să negocieze cu Rusia, pentru a nu pierde sprijin internațional.

"Am fost clari. Nu vor fi negocieri în care Ucraina să nu ocupe locul principal. Nu există negocieri despre Ucraina fără Ucraina", a răspuns ambasadorul american, care a estimat că negocierile vor avea loc "atunci când liderii de la Kiev vor fi pregătiți pentru asta".

×
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close