Antena 3 CNN Externe Nepotul lui Stalin a dat în judecată Parlamentul rus şi cere despăgubiri de peste trei milioane de dolari

Nepotul lui Stalin a dat în judecată Parlamentul rus şi cere despăgubiri de peste trei milioane de dolari

Nepotul lui Stalin a dat în judecată Parlamentul rus şi cere despăgubiri de peste trei milioane de dolari
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Dec 2010   •   17:49

Nepotul lui Stalin este hotărât să-i spele numele bunicului său. Ievgheni Giugaşvili a dat în judecată Parlamentul rus pentru "defăimarea onoarei" lui Stalin, după adoptarea unei rezoluţii care-l învinovăţeşte pe fostul dictator sovietic pentru masacrul de la Katin, din 1940, informează site-ul postului Radio Polonia.

Giugaşvili a declanşat vineri un proces la Curtea Supremă. Nepotul lui Stalin solicită despăgubiri de 100 de milioane de ruble (3,25 de milioane de dolari), care ar urma să fie plătite de toţi cei 342 de parlamentari ce au votat rezoluţia potrivit căreia masacrarea celor 20.000 de ofiţeri polonezi a fost ordonată de Stalin.

"În datele rezoluţiei se pretinde că bunicul meu, Iosif Visarionovici Stalin, este vinovat de masacrul de la Katin (un lucru) care nu corespunde realităţii şi care murdăreşte onoarea şi demnitatea bunicului meu", afirmă Ievgheni Giugaşvili, în vârstă de 73 de ani.

Omul susţine că documentele care pretind să arate că Stalin a ordonat crimele de la Katin au fost "fabricate" şi că naziştii sunt cei care i-au masacrat pe polonezi, idee susţinută de propaganda sovietică până în 1990.

Potrivit rezoluţiei Dumei de Stat, adoptată la 26 noiembrie, "documentul care demonstrează că masacrul de la Katin a fost comis din ordinul direct al lui Stalin şi altor lideri sovietici, a fost păstrat în arhivele secrete mulţi ani".

Aceasta nu este prima oară când Ievgheni Giugaşvili îi ia apărarea bunicului său, Stalin, încercând să-i „spele memoria”. În urmă cu un an, el a dat în judecată publicaţia rusă Novaia Gazeta, după ce aceasta a scris despre documente secrete declasificate, purtând semnătura lui Stalin, care ordonau execuţii ale unor cetăţeni sovietici.

După invadarea din 1939 a regiunilor poloneze din est, de către Uniune Sovietică, în baza Pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost împuşcaţi în pădurea de la Katin, la Mednoie (Rusia) şi la Harkov (Ucraina).

Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti, timp de zece ani, că ar fi comis aceste asasinate. Mihail Gorbaciov a recunoscut vina ţării sale pentru comiterea acestor masacre abia în aprilie 1990.

×
Subiecte în articol: stalin nepot despagubiri
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close