Antena 3 CNN Externe O nouă alianță mondială răstoarnă calculele. Unde își extinde Rusia tentaculele

O nouă alianță mondială răstoarnă calculele. Unde își extinde Rusia tentaculele

O nouă alianță mondială răstoarnă calculele. Unde își extinde Rusia tentaculele
15 Dec 2016   •   18:59

Japonia şi Rusia au convenit joi în cadrul unui summit al liderilor să reia convorbirile privind securitatea şi să înceapă discuţii privind cooperarea economică în insulele disputate de cele două ţări, o problemă care a împiedicat semnarea unui tratat de pace la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat de asemenea despre situaţia din Siria. Abe i-a transmis lui Putin îngrijorarea faţă de deteriorarea situaţiei umanitare din Siria, iar Putin s-a oferit să coopereze cu alte ţări pentru a soluţiona problema siriană, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului japonez.

Convorbirile survin în contextul în care Rusia se confruntă cu criticile Vestului în legătură cu distrugerea părţii de est a oraşului sirian Alep, unde Rusia sprijină forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

'În legătură cu Siria, premierul Abe şi-a exprimat preocuparea fermă în legătură cu deteriorarea situaţiei umanitare şi a subliniat importanţa încetării comportamentului ostil şi a acordării de ajutor umanitar', a declarat adjunctul secretarului cabinetului nipon, Kotaro Nogami, după întrevederea celor doi lideri, care a durat aproximativ trei ore într-o staţiune din sud-vestul Japoniei.

"Preşedintele Putin a declarat că îl susţine pe preşedintele Assad, care este un lider ales. El a declarat de asemenea că este pregătit să vorbească cu ţările din regiune şi cu SUA pentru a lucra în vederea găsirii unei soluţii', a spus Nogami.

Abe şi Putin încearcă să obţină un progres în cadrul summitului de două zile privind disputa asupra celor patru insule din vestul Pacificului controlate de Rusia, dar revendicate şi de Japonia. Cei doi lideri se vor întâlni din nou vineri, la Tokio.

'Am putut să ţinem un summit într-o atmosferă foarte bună', a declarat Abe după reuniune.

'Cred că am avut discuţii sincere şi profunde în legătură cu deplasarea liberă a unor foşti locuitori ai insulei, cu activităţile economice pe cele patru insule în cadrul unui sistem special al ambelor ţări precum şi cu problema tratatului de pace', a precizat el.

Insulele cunoscute în Japonia ca Teritoriile de Nord şi în Rusia sub numele Kurilele de Sud au fost capturate de forţele sovietice în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial, iar cei 17.000 de locuitori niponi au fost forţaţi să părăsească insulele.

Disputa în legătură cu aceste patru insule deţinute de Rusia şi revendicate de Japonia a împiedicat cele două ţări să încheie un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial, ceea ce a dus la o tensionare a relaţiilor între cele două ţări.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close