Antena 3 CNN Externe Occidentul condamnă testul nuclear coreean, dar nu ştie ce măsuri să adopte

Occidentul condamnă testul nuclear coreean, dar nu ştie ce măsuri să adopte

Occidentul condamnă testul nuclear coreean, dar nu ştie ce măsuri să adopte
Sursa foto: coreea de nord nuclear
26 Mai 2009   •   00:30

Preşedintele american Barack Obama a condamnat testul nuclear al Coreii de Nord. El a calificat gestul statului comunist ca o fiind o violare a legislaţiei internaţionale. Anterior, acesta a emis o declaraţie acuzând Coreea de ?provocare nesăbuită a comunităţii internaţionale? cu testul său nuclear subteran.
El crede că tentativele acesteia de a dezvolta arme nucleare, ca şi programul său nuclear constituie o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale.
?Asemenea provocări folosesc doar la izolarea Coreii de Nord. Nu va găsi acceptare internaţională decât doar dacă va abandona producerea de arme de distrugere în masă?.

Obama a arătat că va ţine consultaţii cu aliaţii săi şi membrii Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a efectuat primul test nuclear în 2006. Noul test a venit după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o declaraţie în aprilie, în care condamna lansarea unei rachete de către statul comunist şi a cerut să nu se mai facă şi alte lansări.
Într-o declaraţie publicată de agenţia coreeană oficială KCNA, guvernul coreean arată că testul este ?parte a măsurilor pentru a creşte nivelul său de apărare nucleară în orice modalitate?
Administraţia de meteorologie din Coreea de Sud a declarat că a detectat un ?cutremur artificial? de 4,5 grade la ora locală 09:54 a.m. (0054 GMT) în provincia Hamkyong, la 10-15 kilometri de locaţia precedentului test.

Consiliul de Securitate al ONU a intrat în şedinţă de urgenţă luni seara după testul efectuat de Coreea de Nord. Bomba detonată, de 20 de ori mai puternică decât cea din 2006, este comparabilă ca forţă cu cea de la Hiroshima.
Deşi testul a atras şi criticile Chinei, a devenit evident că Occidentul este lipsit practic de pârghii pentru a opri programul nuclear. Cu toate criticile internaţionale, nimeni nu a specificat ce măsuri punitive se doresc a fi aprobate, Franţa fiind singura care a cerut un nou set de sancţiuni.

Este de aşteptat ca cei 15 membri ai Consiliului de Securitate să adopte o declaraţie comună de condamnare a testului, dar analiştii cred că este foarte probabil ca China să nu susţină noi sancţiuni. În plus chiar şi Rusia şi-a exprimat ?preocuparea? pentru detonare, şi nu furia. De asemenea, se apreciază că o acţiune militară este exclusă având în vedere dimensiunea armatei regulate şi apropierea de Japonia şi Coreea de Sud.
Experţii apreciază că statul comunist are destul plutoniu pentru cel puţin şase bombe atomice.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close