UPDATE 20:30 Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgenţă, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariţie a unui cetăţean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs miercuri în localitatea Tempe.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii oficiului consular au intrat în contact şi cu membrii de familie ai persoanei în cauză.
Reprezentanţii consulatului au efectuat în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile locale de poliţie din zonă din oraşele Larisa, Tempe, Katerini şi Salonic, precum şi la unităţile medicale unde sunt internate persoanele rănite, pentru a verifica informaţia referitoare la existenţa unui cetăţean român printre victime.
Totodată, MAE precizează că, în cursul dimineţii de joi, o echipă consulară mobilă s-a deplasat în localitatea Larisa pentru a verifica dacă pe listele centralizatoare care cuprind persoanele decedate, spitalizate sau evacuate fără îngrijire medicală se regăseşte persoana în cauză sau vreun alt cetăţean român.
Până la acest moment, persoana în cauză nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităţilor elene, subliniază reprezentanţii ministerului.
MAE menţionează că, din informaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, procedurile de identificare a persoanelor decedate se efectuează cu foarte mare dificultate în actualul context.
Reprezentanţii Ambasadei României la Atena şi Consulatului General al României la Salonic continuă dialogul cu autorităţile elene şi cu familia persoanei dispărute, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.
MAE reaminteşte că românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875; +30 210 6728879 şi al Consulatului General al României la Salonic +30 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena +30 6978996222 şi al Consulatului General al României la Salonic +30 6906 479076.
Știrea inițială: Apel disperat al familiei pentru un tânăr român care era în Grecia și care nu mai poate fi găsit după tragedia feroviară cu minim 47 de morți.
Mătușa sa îl caută și susține că se afla în trenul de pasageri care s-a lovit cu un marfar.
"Aia era nepotul meu, este de vreo patru ani, e în Grecia și lucrează acolo. Era în vagonul restaurant bea o bere, la ora 11, și la 11:20 s-a întâmplat nenorocirea. Deci, nu știu, sper din tot sufletul să fiu plecat din vagonul ăla.Dar din câte am înțeles, autoritățile au cerut niște lucruri personale de-ale băiatului ca să poată să ia ADN-ul", a declarat mătușa românului dispărut.
Corespondentul Antena 3 CNN în Grecia, Veronica Todor, a anunțat în direct că "până în momentul de față nu s-a depistat naționalitatea tuturor victimelor".
"Din păcate nu s-a reușit până în momentul de față să fie depistată naționalitatea tuturor victimelor și avem la această oră 47 de persoane decedate, iar încă 10 persoane sunt neidentificate. Da, într-adevăr există o persoană care se pare că este un tânăr care este român, care deocamdată nu a putut fi identificat.
S-a încercat și să se ia legătura și cu televiziunea din Grecia, de asemenea există și niște conversații pe care le-am urmărit pe site-uri, pe un grup de români care sunt în Grecia, și continuă cercetările să vedem ce se va întâmpla și dacă, într-adevăr, acest tânăr se află printre victime.", a transmis în direct Veronica Todor, corespondentul Antena 3 CNN în Grecia.
Șeful de gară este acuzat de ucidere din culpă
Șeful de gară din Larissa, unde a avut loc tragedia, este acuzat, printre altele, de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și intervenție periculoasă în transportul vehiculelor, potrivit poliției.
El a susținut în declarația data poliției că el a acționat macazul pentru ca trenul de pasageri sa intre pe cealaltă linie, dar acesta nu a funcționat.
Ministrul grec al Transporturilor, Costas Ah. Karamanlis, a demisionat din funcție: "eforturile făcute nu au fost suficiente pentru a preveni un accident".
"Tocmai m-am întors de la locul tragediei. Durerea este de nedescris. Am moștenit calea ferată greacă într-o stare care nu se potrivește secolului actual. În acești 3,5 ani, am depus toate eforturile pentru a îmbunătăți această realitate. Din păcate, aceste eforturi nu au fost suficiente pentru a preveni un accident
Liderul sindicatului care reprezintă lucrătorii de la Organizația Căilor Ferate Elene din Grecia spune că prima concluzie a unei anchete privind accidentul este că acesta s-a produs din cauza unei erori umane.
Cu toate acestea, potrivit presei locale, Nikos Tsikalakis spune, de asemenea, că este nevoie de mai mult de un singur factor pentru ca un astfel de incident să se întâmple și că nu se cunoaște încă imaginea completă a circumstanțelor.
Într-un interviu acordat Radio ENA, el a făcut referire la lipsa de lucrători în rețeaua feroviară - spunând că, deși ar trebui să existe peste 2.000 de angajați la nivel național, în prezent sunt doar 750.
La fața locului au intervenit 150 de pompieri și 40 de ambulanțe, au anunțat autoritățile elene. Salvatorii au lucrat toată noaptea, în încercarea de a-i scoate pe pasageri dintre fiare.
În același timp, un purtător de cuvânt al guvernului grec a afirmat că cele două trenuri au circulat pe același tronson de cale ferată kilometri întregi.
Lipsa sistemelor de securitate performante și vechimea trenurilor erau acuzate încă înainte de accident.