Update 23.30
Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin critică violența din partea "bătușilor de extremă stângă”.
Gérald Darmanin a criticat, joi, ceea ce el a numit violență din partea "bătușilor din extrema stângă” care a izbucnit împotriva reformei pensiilor.
El a spus că "1.500 de răzvrătiți” au participat la mitingurile de la Paris pentru "atacarea polițiștilor și a clădirilor publice”.
Până în prezent, el a spus că 172 de persoane au fost arestate în Franţa, dintre care 77 la Paris, unele dintre ele pentru "atacuri asupra persoanelor care se ocupă de autoritatea publică” sau "incendii”, a adăugat el.
Update 22.30 Premierul francez, Elisabeth Borne a declarat că violența și pagubele observate la protestele de joi au fost "inacceptabile".
Ea a adăugat că este recunoscătoare poliției și altor servicii de urgență.
"Demonstrarea și exprimarea dezacordurilor este un drept.
Violența și degradarea la care am asistat astăzi sunt inacceptabile.
Toată recunoștința mea față de poliție și forțele de salvare", a scris Elisabeth Borne pe Twitter.
Update 22.10 Primarul din Bordeaux, Pierre Hurmic, tocmai a sosit la primărie, potrivit Le Monde. El spune că este "extrem de șocat” de incendiul care tocmai a avut loc în fața primăriei:
"Deplâng orice act de violență. Dreptul de a demonstra este un drept constituțional, de a jefui nu este. Cum vă așteptați să nu condamn în termenii cât mai puternici astfel de acte de vandalism și jefuiri?
Din punct de vedere psihologic, mă simt foarte șocat, foarte șocat de această inițiativă, cred ca tot personalul municipal și aleșii orașului Bordeaux care nu înțeleg acest act de vandalism.
Suntem în curs de organizare pentru a păzi intrarea în primăria din Bordeaux în această seară, iar mâine vom face demersuri pentru a o consolida și a o pune în funcțiune cât mai curând posibil", a scris Pierre Hurmic pe Twitter.
Ministerul francez de Interne, Gérald Darmanin, a anunțat, joi seară, că la protestele față de reforma pensiilor au participat 1,089 milioane de oameni, inclusiv 119.000 la Paris.
Aceste cifre reprezintă un record al mobilizării în Franța de la începutul mișcării de contestare a planului de creștere a vârstei de pensionare.
123 de polițiști și jandarmi răniți conform lui Gérald Darmanin. Acesta a raportat pe Twitter că 123 de polițiști și jandarmi au fost răniți joi, iar 80 de persoane au fost arestate. Ministrul de Interne a anunțat că va merge la sediul poliției din Paris.
Confederația Generală a Muncii (CGT) a estimat că la cele aproximativ 240 de acțiuni de protest de joi au participat 3,5 milioane de oameni, inclusiv 800.000 la Paris.
Cel puțin 33 de protestatari au fost reținuti la Paris după violențe cu forțele de ordine, iar numeroase fațade de magazine au fost devastate.
În Marsilia, s-au adunat aproximativ 280.000 de protestatari, iar în Montpellier, aproximativ 40.000, potrivit sindicatelor.
În orașele Rennes, Bordeaux, Toulouse și Lille, forțele de ordine au utilizat tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanților violenți.
Președintele Emmanuel Macron, care și-a atras critici dure din partea opoziției și a sindicatelor pentru că a susținut că "mulțimea nu are legitimitate", vrea implementarea planului de reformare a sistemului pensiilor până la sfârșitul acestui an.
Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naționale, Camera inferioară a Parlamentului.
Două moțiuni de cenzură depuse de opoziție au fost respinse.
Opoziția insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susținând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moțiuni a fost respinsă la limită, potrivit cotidianului Le Monde.
"Emmanuel Macron nu mai poate guverna singur, trebuie să revină la popor", a afirmat joi seară Marine Le Pen, unul dintre liderii formațiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Națională.
Principalele centrale sindicale din Franța au anunțat că intenționează să organizeze noi proteste pe 28 martie.