Antena 3 CNN Externe Povestea impresionantă a celui mai răsunător faliment din istorie. Miliardarul care a ridicat și a prăbușit un imperiu, apoi a ajuns în pușcărie

Povestea impresionantă a celui mai răsunător faliment din istorie. Miliardarul care a ridicat și a prăbușit un imperiu, apoi a ajuns în pușcărie

Cu mulți ani în urmă, Calisto Tanzi era unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din industria alimentară europeană. El este fondatorul Parmalat, iar în anul 2001, averea îi era evaluată la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Nu după mult timp, imperiul italianului a început să se prăbușească. Din acel moment, pentru afacerist au urmat ani întregi de procese și multe clipe dificile.

Povestea impresionantă a celui mai răsunător faliment din istorie. Miliardarul care a ridicat și a prăbușit un imperiu, apoi a ajuns în pușcărie
Sursa foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    10 Ian 2024   •   12:12

Calisto Tanzi s-a născut pe 17 noiembrie 1938 în localitatea Collecchio, Parma, Italia. El a fost fiul unui mic antreprenor din zonă care deținea o afacere de familie în domeniul alimentar.

În anul 1961, Calisto Tanzi a decis să renunțe la studiile universitare şi la visul lui de a deveni contabil pentru a-şi ajuta tatăl, grav bolnav, să conducă afacerea familiei.

Italianul a reușit să extindă, în doi ani, activitatea întregului business, iar mai apoi și-a deschis propria fabrică de lactate în orașul natal. 

Și-a numit noua fabrică Dietalat, denumire pe care a schimbat-o, mai târziu, în Parmalat.

Citește și: Povești incredibile ale femeilor din România care au învins cancerul la sân: "Am decis să nu las boala asta să-mi răpească nimic"

Calisto Tanzi a cunoscut succesul după ce a lansat o serie de produse UHT

A dat lovitura după o călătorie în Suedia când a lansat o serie de produse UHT, al căror ambalaj era mult mai ieftin şi mai versatil. Mai târziu, a adoptat acest model de fabricare şi pentru restul produselor pe care le fabrica, conserve şi sucuri. Așa a devenit un jucător la nivel internațional.

Odată ce afacerile au început să-i meargă, între anii 1970 şi 1980, Calisto Tanzi a investit masiv în promovarea comercială a mărcilor sale, folosind campanii publicitare inovatoare și programe de sponsorizare sportivă: de la campionii la schi alpin Gustav Thöni și Ingemar Stenmark, până la piloții de Formula 1 Niki Lauda sau Nelson Piquet.

El a devenit chiar proprietar al echipei de fotbal AC Parma. La AC Parma a evoluat și Adrian Mutu, înainte de a pleca la Chelsea Londra.

Averea omului de afaceri italian a crescut substanțial, iar până în 2001, a ajuns la circa 1,3 miliarde de euro.

Cel mai răsunător faliment din Europa. Miliardarul a ridicat și a prăbușit un imperiu

Lucrurile s-au complicat, pe măsură ce imperiul său se mărea, iar politica de achiziţii rapide a mai multor producători alimentari, inclusiv companii din SUA, i-au adus numeroase probleme financiare.

În 2003, situația a scăpat de sub control, iar omul de afaceri italian a fost nevoit să declare falimentul imperiului său.

Datoriile înregistrate se ridicau la peste 14 miliarde de dolari, iar judecătorii l-au găsit responsabil pentru faliment.

În 2005, compania a renăscut, iar în prezent este subsidiară a grupului francez Lactalis, care a achiziţionat-o în urmă cu 11 ani.

Parmalat S.p.A. îşi desfăşoară operaţiunile la nivel global. Are 40 de centre de producţie şi 16.000 de angajaţi, iar în România este prezentă încă din 1991.

În 2008, italianul a fost acuzat că a deturnat aproximativ 800 de milioane de euro de la companie și a fost închis pentru fraudă, notează publicația Money Week.

În 2011 a fost condamnat la 9 ani și două luni de închisoare, dar a fost plasat în arest la domiciliu din motive de sănătate. Toate procesele la care a participat l-au măcinat teribil și i-au slăbit starea de sănătate treptat. 

Pe 1 ianuarie 2022, Calisto Tanzi s-a stins din viață, la vârsta de 83 de ani.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close