Antena 3 CNN Externe Declarație de ultimă oră a premierului din Sri Lanka, după protestele masive și fuga președintelui țării

Declarație de ultimă oră a premierului din Sri Lanka, după protestele masive și fuga președintelui țării

Șeful guvernului din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a anunțat, sâmbătă, că este gata să demisioneze pentru a lăsa loc unui guvern de uniune națională.

Declarație de ultimă oră a premierului din Sri Lanka, după protestele masive și fuga președintelui țării
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2022   •   19:07

"Pentru a asigura securitatea tuturor cetățenilor, premierul este favorabil acestei recomandări a responsabililor partidelor de opoziţie", se spune într-un comunicat al biroului său.

Wickremesinghe (foto) a convocat mai devreme în cursul zilei o reuniune de urgență a guvernului pentru a discuta despre o "rezolvare rapidă" a crizei.

La reuniune au fost invitați și liderii opoziției.

Declarația privind disponibilitatea premierului de a demisiona vine la scurt timp după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit din palatul care a fost asaltat, sâmbătă, de zeci de mii de protestatari.

Rajapaksa este considerat de popor drept principalul responsabil pentru intrarea țării în faliment și pentru riscul de foamete la care este expusă 80% din populație.

Sri Lanka, în incapacitate de plată din luna aprilie

Tulburările din ultimele ore din această țară asiatică reprezintă o escaladare a crizei declanșate în aprilie, când Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale de 51 miliarde de dolari şi a început negocieri cu Fondul Monetar Internațional pentru un credit de salvare.

Între timp, inflația a depăși 50% iar populația se confruntă cu o penurie gravă de alimente, combustibili și energie, care îi determină pe oameni să protesteze continuu.

În luna mai, nouă persoane au fost ucise și mai multe sute rănite în cursul protestelor.

Legătura dintre protestele masive din Sri Lanka și războiul din Ucraina

Falimentul statului Sri Lanka a scos în stradă, sâmbătă, zeci de mii de oameni, care l-au alungat pe președintele țării din reședința oficială.

Este o criză în urma căreia mulți cetățeni ai acestei țări asiatice spun că au ajuns, efectiv, muritori de foame, pe fondul inflației galopante și al penuriei de alimente și combustibil.

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat, la Antena 3, cauzele crizei și posibila evoluție a acesteia, la nivel local și internațional

"Efectele perverse ale agresiunii Rusiei în Ucraina - care au condus la criză alimentară și energetică - nu vor fi resimțite, în primul, rând în țările avansate din Uniunea Europeană și în Statele Unite.

Bogdan Chirieac: "Vor fi zeci de mii, poate sute de mii de victime"

Ele se vor face simțite cu prioritate în cele mai sărace state ale lumii. Sri Lanka este unul dintre ele. Acolo va fi și foametea, acolo va fi și lipsa de energie.

Va fi un blackout (pană, n.r.) total. Acolo vor fi probleme ce vor provoca, în final, zeci sau sute de mii de victime. Oamenii vor muri din aceste cauze. Sri Lanka este doar vârful icebergului ", a declarat Chirieac.

El a estimat că țara cu o populație de aproximativ 22 de milioane de locuitori va primi ajutor din partea comunității internaționale, dar ajutorul internațional nu va fi suficient pentru depășirea crizei.

Chiriac a mai anticipat și trimiterea unei misiuni ONU pentru stabilizarea situației dar a prognozat, pe de altă parte, că astfel de crize se vor înmulți în zonele sărace.

×
Subiecte în articol: Ranil Wickremesinghe Sri Lanka
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close