Antena 3 CNN Externe Prima lacrimă, al doilea mandat: Băsescu a plâns la mormântul lui Grigore Vieru

Prima lacrimă, al doilea mandat: Băsescu a plâns la mormântul lui Grigore Vieru

Prima lacrimă, al doilea mandat: Băsescu a plâns la mormântul lui Grigore Vieru
27 Ian 2010   •   17:55

Preşedintele Traian Băsescu a plâns, din nou, miercuri, în timpul vizitei oficiale din Republica Moldova. De această dată, şeful statului a fost emoţionat până la lacrimi la vederea mormântului poetului Grigore Vieru. Acesta s-a stins din viaţă în urmă cu un an, pe 18 ianuarie, după ce a fost grav rănit într-un accident rutier.

Potrivit jurnal.md, Traian Băsescu l-a catalogat pe Grigore Vieru drept ?un mare om de cultură? şi ?un mare român?. Întrebat ce reprezintă poetul în opinia sa, Traian Băsescu a replicat: ?Republica Moldova?.

Preşedintele român a mai spus că, dacă ar fi avut acum posibilitatea să-i adreseze câteva cuvinte regretatului poet, acestea ar fi "să trăiască mult şi să-i înveţe pe români cum să-şi iubească patria?.

BĂSESCU PLÂNGE ŞI ÎN MOLDOVA


Acesta nu a fost, însă, singurul moment emoţionant prin care Traian Băsescu a trecut în timpul vizitei din Moldova. El a vărsat o lacrimă şi la mormântul regretaţilor soţi Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, unde a spus că ?i-a plâns mult sufletul la moartea acestora? şi că aceştia rămân ?simbolul românilor de pe ambele maluri ale Prutului?.

Înainte de a merge la cimitirul unde se odihneşte poetul Grigore Vieru, şeful statului a mers la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău, unde a depus coroane de flori.

Traian Băsescu a fost întâmpinat acolo de sute de oameni, astfel că nu a ratat ocazia de a face o baie de mulţime.

BĂSESCU, BAIE DE MULŢIME



Lacrimile lui Băsescu

După faimosul episod din 2004, când a izbucnit în lacrimi la retragerea din cursa prezidenţială a lui Theodor Stolojan, Traian Băsescu a mai avut o serie de astfel de momente. Unul dintre acestea s-a consumat în vara anului 2008. Atunci, şeful statului a plâns la inaugurarea Casei României de la Beijing, când le-a spus sportivilor că poporul român e cel mai important suporter pe care îl au.

Aproximativ trei luni mai târziu, la începutul lunii noiembrie 2008, şeful statului şi-a arătat din nou latura emoţională, în timpul unui interviu acordat postului public de radio. Deşi puţini ascultători au sesizat momentul, cei care au fost de faţă la interviu au confirmat atunci pentru Evenimentul Zilei că preşedintele a fost impresionat până la lacrimi în momentul în care amintea de ordinul dat de generalul Ion Antonescu armatei în mai 1941.

În septembrie 2009, Traian Băsescu a fost surprins din nou cu lacrimi în ochi, în timpul ceremoniei de dezvelire a unui bust al Reginei Maria. Momentul a fost, însă, depăşit după scurt timp.

Traian Băsescu a mai plâns, de asemenea, la Muzeul Holocaustului din Washington, la confirmarea intrării României în Uniunea Europeană, când a participat la înmormântarea unui soldat român căzut la datorie, dar şi când i-a vizitat pe militarii români din Irak.

Miercuri, Traian Băsescu a pornit în prima sa vizită oficială din cel de-al doilea mandat. Şi de această dată, Republica Moldova a fost prima destinaţie externă aleasă de şeful statului. Relaţiile dintre cele două ţări vecine au început să revină la normal în momentul în care regimul comunist a fost înlăturat, iar în Republica Moldova au avut loc alegeri, în iulie 2009.

În cursul zilei de joi, Traian Băsescu se va îndrepta spre Cahul, unde va vizita Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" şi viitorul sediu al Consulatului României din acest oraş.

Antena3.ro





×
Subiecte în articol: plans Republica Moldova
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close