Antena 3 CNN Externe Răspunsul președintelui Zelenski după ce ce Kremlinul a emis un ”plan de pace în 15 puncte”

Răspunsul președintelui Zelenski după ce ce Kremlinul a emis un ”plan de pace în 15 puncte”

Volodimir Zelenski a respins planul de pace în 15 puncte al Rusiei, insistând că prioritățile Ucrainei includ „restabilirea integrității teritoriale”.

Răspunsul președintelui Zelenski după ce ce Kremlinul a emis un ”plan de pace în 15 puncte”
Sursa foto: Twitter/equityin
de Alexandra Ionescu    |    17 Mar 2022   •   12:15

Kremlinul a elaborat un acord propus cu o listă de 15 cereri care insista ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei și independența Donbasului.

Dar Zelenski a respins propunerile, în ciuda faptului că orașele ucrainene continuă să fie lovite de forțele ruse, teatrul lui Mariupol fiind vizat de cel mai recent atac sălbatic al lui Putin.

Într-un videoclip distribuit pe Telegram, Zelenski a spus: „Discuțiile despre Ucraina continuă. Prioritățile mele la discuții sunt clare: sfârșitul războiului, garanții de securitate, suveranitate, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru țara noastră, protecție reală a țării noastre.”

Anterior, surse din ambele părți au semnalat că s-au făcut progrese în discuțiile care ar asigura încetarea focului și retragerea trupelor ruse.

Prevederile din planul în 15 puncte ar însemna că Kievul ar fi de acord cu neutralitatea și va accepta limitele armatei sale pentru a opri atacurile barbare împotriva civililor săi de către forțele lui Putin.

De asemenea, Zelenski ar renunța la ambițiile sale NATO și ar promite că nu va găzdui baze militare occidentale sau armament în schimbul protecției.

Surse informate despre discuții au declarat pentru Financial Times că o altă prevedere include consacrarea drepturilor pentru limba rusă în Ucraina.

Dar cel mai mare punct de conflict a fost insistența Rusiei ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei și independența Luganskului și Donețkului.

Putin insistă că întregul Donbas ar trebui să se despartă de Ucraina și nu doar părțile ocupate de forțele rebele pro-Moscova înainte de invazie.

Comentariile lui Zelenski că prioritățile Ucrainei includ restaurarea teritoriului Ucrainei sugerează că cele două părți sunt departe de finalizarea unui acord.

Liderul ucrainean l-a acuzat din nou pe Putin de crime de război în ultima sa adresă video.

El a spus: „Ucraina a primit sprijin puternic din partea prietenilor noștri americani. Îi sunt recunoscător președintelui Biden pentru asta. Sunt recunoscător pentru conducerea care a unit lumea democratică.

Dar războiul nu se oprește. Crimele de război rusești nu se opresc. Economia Rusiei este încă capabilă să-și alimenteze mașina militară.

Făcând apel la mai mult sprijin internațional, Zelenski a detaliat apoi distrugerea în orașul-port crucial Mariupol, care a fost bombardat puternic de săptămâni.

El a spus: „În Mariupolul asediat, aviația rusă a aruncat în mod deliberat o bombă grea asupra unui teatru din centrul orașului. Sute de oameni se ascundeau acolo de bombardamente. Clădirea este distrusă. Numărul victimelor este încă necunoscut. Inima mea este frântă din cauza a ceea ce face Rusia cu poporul nostru.

„Forțele ruse suferă pierderi în Ucraina pe care nu le-au avut în Siria și Cecenia, pe care forțele sovietice nu le-au avut în Afganistan.

Dacă războiul dumneavoastră împotriva poporului ucrainean continuă, mamele ruse vor pierde mai mulți copii decât au făcut-o în războaiele afgane și cecene combinate”.

În teatrul Mariupol, sute de civili, inclusiv copii, se adăposteau când a fost atacat.

Oficialii au spus că este imposibil de știut câte persoane au fost ucise sau rănite în atacul asupra Teatrului Dramatic, deoarece bombardarea zonelor rezidențiale continuă în oraș, ceea ce înseamnă că salvatorii nu pot ajunge la cei din moloz.

Imaginile din satelit de luni au arătat cuvântul „copii” scris cu litere mari albe în limba rusă în fața și în spatele clădirii teatrului, într-un efort aparent de a împiedica orice atac al forțelor lui Vladimir Putin.

Dar două zile mai târziu, forțele ruse au bombardat teatrul unde se adăposteau sute - inclusiv copii și femei bolnave -, Ucraina condamnând atacul drept crimă de război.

După bombardamentul rusesc, partea centrală a teatrului s-a prăbușit, îngropând un număr mare de oameni sub moloz, au declarat oficialii ucraineni. Resturile au blocat și intrarea în adăpostul anti-bombe situat în interiorul clădirii.

Petro Andruishchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a spus că teatrul este cel mai mare adăpost al orașului „ca număr și dimensiune”, potrivit Daily Mail.

El a declarat pentru CNN: „Peste o mie de oameni se ascundeau acolo, dar probabilitatea de a ajunge acolo pentru a demonta molozul este scăzută din cauza bombardamentelor constante ale orașului”.

Autoritățile au spus inițial că aproximativ 1.200 de persoane se adăposteau în teatru, dar cifra a fost redusă ulterior la „câteva sute”. Human Rights Watch a spus că teatrul adăpostise cel puțin 500 de civili.

Săptămâna trecută, filmările au arătat zeci de oameni - în principal femei și copii - adăpostindu-se în teatru. „Sunt atât de mulți copii”, a spus un voluntar pentru Times. „Toți copiii au febră, nu știu ce să fac. Ajutați-ne.”

Autoritățile ruse au insistat în mod repetat că forțele lor vizează doar locații militare strategice și nu poartă război populației civile din Ucraina.

Dar au existat atacuri repetate asupra zonelor rezidențiale din partea forțelor lui Putin, cu trei persoane ucise și cinci rănite după bombardamentele rusești la Harkov.

Putin s-a confruntat miercuri cu alte acuzații de crime de război, după ce videoclipul unui atac, care a fost confirmat ulterior de procurorul general al Ucrainei, a arătat că cel puțin 10 civili au fost împușcați în timp ce stăteau la coadă la pâine în afara orașului Cernihiv.

Procurorul general al Ucrainei a confirmat într-o declarație atacul forțelor ruse care „au tras în oamenii care stăteau la coadă pentru pâine lângă un magazin alimentar”.

În timp ce noi imagini cu dronă pareau să arate soldați ruși care execută un civil ucrainean, în timp ce acesta își ridică mâinile pentru a se preda pe o autostradă la vest de Kiev săptămâna trecută.

Atacurile cu rachete rusești au vizat, de asemenea, un convoi de oameni care fugeau din Mariupol, ucigând civili, inclusiv copii, miercuri, după ce atacurile anterioare au vizat un centru din apropiere pentru persoane strămutate.

Nu se știe încă câți au fost uciși în bombardamente, dar o imagine de la fața locului arăta o mașină arsă, cu o ușă avariată deschisă.

Atacurile asupra civililor au atras o condamnare puternică din partea Occidentului, președintele american Joe Biden l-a descris pentru prima dată pe Putin drept un criminal de război.

În ciuda atacurilor continue, au existat sugestii de progres în negocieri.

Rusia și Ucraina negociază un plan de pace în 15 puncte

Cele 15 propuneri au fost discutate în întregime pentru prima dată luni, iar ambele părți au declarat că au fost înregistrate progrese.

Dar oficialii ucraineni sunt sceptici că Putin va respecta termenii acordului, iar Kremlinul ar putea câștiga timp pentru a se regrupa înainte de o nouă ofensivă.

O sursă ucraineană informată cu privire la discuții a spus: „Există probabilitatea ca aceasta să fie înșelăciune și iluzie. Ei mint despre orice – Crimeea, acumularea de trupe la graniță și „isteria” asupra invaziei.

„Trebuie să punem presiune asupra lor până când nu au altă opțiune”, au adăugat ei.

Dar o sursă rusă a spus că acordul propus ar putea oferi ambelor părți o modalitate de a declara o victorie din războiul brutal.

Consilierul lui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că orice acord va include îndepărtarea trupelor ruse din Ucraina capturate de la începutul invaziei.

Ucraina a respins, de asemenea, un plan rusesc de a deveni „neutră”, precum Suedia sau Austria.

Kievul a spus că orice acord va trebui să includă garanții de securitate subscrise de „partenerii internaționali” care ar fi de acord să vină în apărarea Ucrainei în cazul în care aceasta va fi atacată din nou.

Podoliak a spus că comunitatea internațională nu poate fi lăsată „să stea deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum o fac astăzi”, în cazul reluării luptei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că neutralitatea este punctul principal, Moscova și Kievul fiind „aproape de a ajunge la un acord”.

Rezumând discuțiile de pace din partea rusă, un oficial înalt a declarat pentru Reuters că există „o șansă mică de rezolvare pașnică”, adăugând: „Se va decide ceva în următoarele trei zile până la o săptămână”.

O altă sursă rusă de rang înalt a spus că Putin este dispus să ia în considerare o pace în condițiile Rusiei și că există o fereastră de oportunitate pentru un fel de înțelegere.

Dar oficialii au vorbit pe fondul avertismentelor din partea serviciilor secrete britanice și americane că Kremlinul caută, de asemenea, să mute întăriri în primele linii pentru a elibera forțele de luptă pentru noi atacuri.

Înseamnă că Putin, care a spus la televiziunea de stat înainte de invazie că Ucraina nu are dreptul de a exista ca țară, ar putea căuta să continue războiul cu scopul de a uni Ucraina și Rusia sub un singur steag.

Vestea despre un acord care se apropie din ce în ce mai mult a venit la o zi după ce Zelenski a spus că țara sa trebuie să accepte că nu va deveni membră a NATO - o cerere cheie a Rusiei care a fost folosită pentru a justifica decizia Kremlinului de a ataca.

Cele două părți au purtat mai multe runde de negocieri menite să găsească un teren comun și să pună capăt ostilităților lansate de liderul rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie.

Cele mai recent discuții s-au încheiat marți seara, Kievul indicând „contradicții fundamentale” în punctele de vedere ale delegațiilor.

Lavrov a avertizat miercuri că negocierile nu au fost ușoare, dar că există „oarecare speranță de a ajunge la un compromis”.

Negociatorul rus Medinski a spus miercuri că discuțiile au fost „lente și dificile”, dar a spus că Kremlinul dorește pacea „cât mai curând posibil”.

El a reiterat că problema centrală la discuții este o Ucraine „neutră”, citând statutul Austriei și al Suediei drept exemple posibile de urmat.

Ar însemna că Ucraina și-ar putea păstra forțele armate, dar că Kievului nu i se va permite să aibă baze străine, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În mod oficial, Suedia este nealiniată din punct de vedere militar în timp de pace și neutră în timp de război, după ce și-a încheiat politica de neutralitate în 1992, la sfârșitul Războiului Rece. Nu este membru NATO, dar este partener al alianței de aproape 30 de ani.

La sfârșitul Războiului Rece, Suedia și-a redus cheltuielile militare, dar a început să reinvestească în apărarea sa după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014.

Între timp, Medinski a spus că se discută și alte probleme, inclusiv statutul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum și teritoriile deținute ani de zile de separatiștii pro-Moscova.

Lavrov a declarat miercuri că lista de priorități include securitatea oamenilor din estul Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei și drepturile oamenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina.

Oficialii ucraineni au făcut, de asemenea, declarații pozitive prudente cu privire la stadiul discuțiilor de pace. Zelenski a descris miercuri negocierile ca fiind „mai realiste”, dar a avertizat că este nevoie de mai mult timp pentru ca orice acord să fie în interesul Ucrainei.

Zelenski a făcut declarația de dimineață după ce echipa sa a declarat că un acord de pace care va pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei va fi încheiat cu Vladimir Putin în decurs de una sau două săptămâni, deoarece forțele ruse vor rămâne fără trupe și provizii noi până atunci.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close