Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 350. Premierul Marii Britanii nu exclude varianta oferirii de avioane militare Ucrainei | Rusia amenință: "Vărsarea de sânge va fi pe conştiinţa lor"

Război în Ucraina, ziua 350. Premierul Marii Britanii nu exclude varianta oferirii de avioane militare Ucrainei | Rusia amenință: "Vărsarea de sânge va fi pe conştiinţa lor"

Război în Ucraina, ziua 350. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat miercuri, 8 februarie, în Marea Britanie, unde s-a întâlnit și a purtat discuţii cu premierul britanic Rishi Sunak, dar şi cu Regele Charles.

Război în Ucraina, ziua 350. Premierul Marii Britanii nu exclude varianta oferirii de avioane militare Ucrainei | Rusia amenință: "Vărsarea de sânge va fi pe conştiinţa lor"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Feb 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kadîrov insistă că Rusia va invada Polonia: "Occidentul va cădea în genunchi"
  • Rusia avertizează Marea Britanie că livrarea de avioane Ucrainei poate avea efecte militare mondiale
  • Premierul Marii Britanii nu exclude posibilitatea oferirii de avioane militare Ucrainei
  • Scholz susţine sancţionarea Rusiei, dar nu vrea să participe la "competiţia" înarmării Ucrainei
  • Volodimir Zelenski i-a mulţumit regelui Charles pentru susţinerea acordată Ucrainei
  • Rusia avertizează că activităţile SUA, inclusiv susţinerea Ucrainei, afectează Tratatul nuclear
  • După vizita la Londra, Volodimir Zelenski va merge în Franţa, iar ulterior va participa la summitul UE
  • Preşedintele Ucrainei se întâlneşte la Londra cu Regele Charles
  • Volodimir Zelenski, vizită-fulger în Marea Britanie
  • Peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși în doar 24 de ore
  • Ucraina susține că Rusia nu a preluat controlul asupra așezărilor din Donețk și Zaporojie

Update 22.30. Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat că Rusia ar trebui să "denazifice și să demilitarizeze" Polonia, relatează The Daily Beast. 

"Ce se întâmplă dacă, după finalizarea cu succes a operațiunii militare speciale, Rusia începe să denazifice și să demilitarizeze următoarea țară? La urma urmei, după Ucraina, Polonia este pe hartă!

Eu personal am o astfel de intenție și am declarat în repetate rânduri că lupta împotriva satanismului ar trebui să continue în întreaga Europă și, în primul rând, pe teritoriul Poloniei", se arată în postarea publicată pe Telegram de liderul cecen. 

Update 21.30. Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că o eventuală decizie a Marii Britanii de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare va atrage reacţia Rusiei şi riscă să genereze consecinţe militare pentru Europa şi la nivel mondial.

"Aş vrea să le reamintesc liderilor de la Londra: într-un astfel de scenariu, vărsarea de sânge a noului ciclu de escaladare va fi pe conştiinţa lor, la fel şi consecinţele militare şi politice pentru continentul european şi întreaga lume", a comunicat miercuri seară Ambasada Rusiei din Marea Britanie, conform agenţiei Tass, citată de cotidianul Le Monde.

"Rusia va găsi o modalitate de reacţie la orice măsură inamicală a părţii britanice", a avertizat Ambasada Rusiei, potrivit agenţiei Reuters.

Update 20.40. Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a afirmat miercuri seară că nu exclude posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, în cadrul asistenţei pentru respingerea invaziei militare ruse, deşi Guvernul de la Londra nu a luat încă o decizie pe această temă.

Întrebat dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei avioane de vânătoare, Sunak a declarat: "Noi am fost foarte clari de la început în privinţa furnizării de asistenţă militară Ucrainei şi nimic nu este exclus. În privinţa avioanelor de vânătoare, sigur că fac obiectul discuţiilor, de aceea am anunţat astăzi că vom antrena piloţi ai Forţelor Aeriene ucrainene pe platforme la standarde NATO".

Update 19.30. Uniunea Europeană intenţionează să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei, din cauza invaziei militare în Ucraina, a afirmat miercuri cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, subliniind însă că Berlinul nu vrea să participe la "competiţia" pentru furnizarea de armament.

Preşedintele "Vladimir "Putin nu îşi va atinge obiectivele nici pe câmpul de luptă, nici prin dictate pentru instaurarea păcii. Vom înăspri sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei la împlinirea unui an de la începerea războiului", a declarat Olaf Scholz, citat de postul german NTV şi de publicaţia Die Zeit.

Cancelarul Germaniei a reafirmat susţinerea pentru perspectivele Ucrainei de integrare europeană şi a notat că Berlinul este principalul susţinător financiar al Kievului. Scholz a respins criticile unor state central şi est-europene privind asistenţa militară oferită de Berlin. "Şi în privinţa furnizării de armament şi muniţie suntem cu mult înainte în Europa continentală", a argumentat Scholz.

"Noi menţinem şi consolidăm coeziunea prin pregătirea deciziilor la nivel confidenţial, iar ulterior le anunţăm public. Ceea ce afectează unitatea noastră este competiţia exagerată pentru oferirea de tancuri, submarine şi avioane. Germania nu participă la acest lucru", a subliniat Olaf Scholz.

Update 18.30. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit miercuri după-amiază, la Londra, cu regele Charles al III-lea al Marii Britanii, căruia i-a mulţumit pentru susţinerea acordată refugiaţilor ucraineni.

"Am avut o întâlnire cu regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. L-am felicitat pentru accederea recentă la tron şi am urat pace şi prosperitate poporului britanic. (...) Îi sunt recunoscător Majestăţii Sale pentru primirea caldă şi pentru susţinerea acordată cetăţenilor ucraineni care s-au refugiat de război în Marea Britanie", a transmis Zelenski după întâlnirea de la Palatul Buckingham.

"Am fost îngrijoraţi cu toţii în privinţa dumneavoastră şi ne gândim la ţara dumneavoastră", i-a spus regele Charles lui Zelenski, potrivit unui oficial prezent la întâlnire, citat de BBC.

Update 17.30. Administraţia Vladimir Putin avertizează că aplicarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic este afectată de politicile Statelor Unite şi de obiectivul învingerii "strategice" a Rusiei în Ucraina, în contextul acuzaţiilor Washingtonului la adresa Moscovei.

"Reamintim că Tratatul START a fost semnat în realităţi politice fundamental diferite şi făcea parte dintr-un proces politic cu caracter complet diferit. Atragem din nou atenţia asupra faptului că politica agresivă a Washingtonului cu obiectivul declarat în mod deschis de a aplica o «înfrângere strategică» Rusiei în Ucraina, unde volumul de armament livrat este în creştere şi unde sunt trimişi instructori, mercenari şi militari din Statele Unite şi din alte naţiuni membre NATO, precum şi confruntarea din toate domeniile de interacţiune interstatală bilaterală practicată de actuala Administraţie americană fac imposibilă gestionarea afacerilor în mod normal", a anunţat miercuri Ministerul rus de Externe, conform cotidianului Le Monde.

Administraţia de la Moscova a reafirmat că Washingtonul a distrus "cadrul juridic" de aplicare a Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START).

Update 16.30. După vizita de la Londra, acolo unde s-a întâlnit cu premierul britanic Rishi Sunak, dar şi cu Regele Charles, Volodimir Zelenski va merge şi la Paris pentru o discuţie cu preşedintele Emmanuel Macron.

Preşedintele Ucrainei va ajunge miercuri seară în Franţa, unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, iar joi ar urma să participe la summitul Consiliului European, programat la Bruxelles, afirmă oficiali politici de la Paris.

Update 15.46. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit poporului britanic, în discursul rostit în Parlamentul de la Londra, pentru asistenţa militară acordată Ucrainei în scopul respingerii invaziei militare ruse şi a exprimat speranţa că solidaritatea va continua.

"Londra a fost de partea Kievului din prima zi a invaziei. Rusia va pierde. Marea Britanie merge alături de noi spre cea mai importantă victorie a vremurilor noastre. Orice agresor va pierde. După ce vom câştiga împreună, orice agresor va şti ce îl aşteaptă dacă atacă ordinea internaţională", a susţinut Zelenski, potrivit BBC, în discursul rostit în Camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic.

În acelaşi timp, preşedintele Ucrainei a insistat pentru aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru a bloca abilitatea Moscovei de finanţare a ofensivei în Ucraina.

Vizita lui Zelenski la Londra intervine într-un moment crucial pentru Ucraina, în contextul riscurilor intensificării ofensivei militare ruse. Discuţiile probabil vizează noile tactici militare, în contextul în care Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană furnizează masiv armament Ucrainei.

Update 15.15. Marea Britanie va ajuta Ucraina până va obţine "victoria" în războiul izbucnit prin invazia rusă, a afirmat premierul Rishi Sunak, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Londra într-un moment crucial pentru evoluţia conflictului.

"Sunt foarte bucuros că preşedintele Zelenski este astăzi în Marea Britanie. Este o dovadă a prieteniei de nezdruncinat între cele două ţări şi sunt mândru că extindem instruirea forţelor militare ucrainene la piloţi şi la membri ai forţelor navale, pentru a ne asigura că Ucraina are o armată capabilă să apere interesele ţării, acum şi în viitor", a declarat Rishi Sunak, citat de cotidianul The Evening Standard.

"Vom continua să susţinem Ucraina pentru a-i permite să obţină o victorie militară anul acesta", a susţinut Rishi Sunak.

Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentului britanic şi va fi primit de regele Charles la Palatul Buckingham, conform cotidianului The Guardian. Aceasta este prima vizită a preşedintelui ucrainean în Marea Britanie de la începutul invaziei militare ruse, în urmă cu aproape un an. Vizita intervine într-un moment crucial pentru Ucraina, în contextul riscurilor intensificării ofensivei militare ruse.

Discuţiile probabil vizează noile tactici militare, în contextul în care Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană furnizează masiv armament Ucrainei. Rusia acuză naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate.

Statele Unite, Germania şi Franţa au semnalat în mai multe rânduri că, deşi furnizează armament Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, vor să evite riscurile izbucnirii unui război între NATO şi Rusia.

Update 13.55. Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu premierul britanic Rishi Sunak la sediul guvernului din Downing Street. Premierul Sunak a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat cu Zelenski, pe care l-a numit "prieten".

"Avem o mulţime de lucruri de discutat pe parcursul acestei zile despre ce putem face pentru a continua să oferim suport Ucrainei în lupta lor împotriva Rusiei. Vrem să fim alături de Ucraina în acest conflict şi să ne asigurăm că veţi fi victorioşi", a declarat Rishi Sunak, potrivit CNN.

Update 12.45. Avionul care îl transportă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat în Marea Britanie. Liderul ucrainean are un program încărcat deoarece urmează să se întâlnească într-o singură zi cu regele Charles III, cu premierul britanic Rishi Sunak și cu trupele ucrainene antrenate în Anglia.

Avionul a zburat din Polonia și a aterizat miercuri, în jurul prânzului, pe aeroportul Stansted, potrivit Sky News.

După aterizare, Volodimir Zelenski se va îndrepta spre Downing Street pentru a se întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Apoi, liderul ucrainean se va adresa Parlamentului britanic. Ulterior, el se va întâlni cu trupele ucrainene care sunt antrenate în Marea Britanie.

De asemenea, Palatul Buckingham a confirmat miercuri că regele îi va acorda o audiență președintelui Ucrainei. Aceasta este a doua călătorie a lui Zelenski în străinătate în timpul conflictului, după vizita de la Washington din decembrie.

Update 12.33. Palatul Buckingham a anunţat că preşedintele Volodimir Zelenski va avea o întâlnire cu Regele Charles în timpul vizitei sale de la Londra, potrivit BBC.

Update 12.30. Liderii ucraineni ar putea decide retragerea militarilor din orașul asediat Bakhmut pentru a reduce pierderile și pentru a-și consolida apărarea în alte regiuni care ar putea fi atacate de ruși.

Rușii și-au intensificat atacurile în estul Ucrainei, obținând unele câștiguri în ultimele săptămâni. Analistul militar ucrainean Oleksiy Hetman susține că liderii de la Kiev ar putea să renunțe la Bakhmut.

"Va avea loc o retragere din Bakhmut dacă există riscul de încercuire. Nu ar avea sens să pierdem mai mulți oameni. Bakhmut nu are o mare valoare strategică. Pentru moment, ne putem menține pozițiile", a declarat el la Radio Ucraina NV. Oficialii ucraineni cred că Moscova ar putea viza și Harkov, în nord-est, sau Zaporojia, în sud.

"Încercări de ofensivă fie în direcția Harkov, fie în direcția Zaporojia vor fi, desigur, făcute", a declarat șeful securității naționale Oleksiy Danilov, potrivit Sky News. Zona Harkov a fost în centrul unei contraofensive ucrainene la sfârșitul anului trecut, în urma căreia Kievul a eliberat peste 500 de localități de sub controlul rusesc.

În ultimele 24 de ore, peste 30 de orașe și sate din Harkov și 20 de comunități din Zaporojia au fost atacate de ruși, au anunțat forțele armate ucrainene. Timp de luni de zile, luptele s-au concentrat în jurul orașului Bakhmut, controlat de ucraineni, în estul regiunii Donețk. Rusia a făcut progrese clare în încercarea de a-l înconjura atât dinspre nord, cât și dinspre sud, deși ucrainenii afirmă că pozițiile lor rezistă atacurilor repetate, potrivit Mediafax.

Update 12.20. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a transmis un mesaj de intimidare pentru NATO în care a explicat că nivelul de escaladare al conflictului este imprevizibil.

"SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât de mult pot. Pentru a face asta, au început aprovizionarea cu arme grele de ofensivă şi au cerut în mod deschis Ucrainei să pună mâna pe teritoriul nostru. Astfel de paşi atrag efectiv ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil al escaladării", a spus Serghei Şoigu.

Update 11.10. Luptători ai grupării Wagner, filmați în timp ce își bat cu lopețile comandantul grav rănit. O dronă ucraineană a surprins imaginile în apropierea oraşului Bahmut din estul ţării, potrivit The Guardian.

În ele se observă cum patru soldaţi din grupul de mercenari ruşi Wagner îşi cară colegul printre ruinele unor case, în timp ce îl ţin de mâini şi picioare, apoi îl aruncă lângă un hambar. Într-o altă înregistrare, se pare că trei bărbaţi îl lovesc apoi în mod repetat cu lopeţi. Aceste imagini par să susţină relatările tot mai persistente în ceea ce priveşte moralul scăzut al unităţilor de mercenari ruşi trimişi să lupte la Bahmut. Soldaţii ucraineni au descris modul în care trupele Wagner sunt trimise să atace în valuri.

Mercenarii sunt ameninţaţi cu execuţia dacă nu avansează şi din această cauză, cad victime în număr mare, iar cadavrele lor sunt împrăştiate peste tot pe linia frontului.

Update 10.35. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face astăzi o vizită în Marea Britanie, prima de la începutul războiului, potrivit BBC.

Cel mai probabil, Zelenski se va întâlni cu premierul Rishi Sunak, dar şi cu trupele ucrainene antrenate de forţele armate britanice.

Update 09:30. Forțele ruse și-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate, scrie Reuters, citat de Mediafax. 

Armata ucraineană a declarat marți că 1.030 de soldați ruși au fost uciși în 24 de ore, cel mai mare număr pentru o zi din timpul războiului. Informația nu a putut fi verificată în mod independent, iar Rusia a afirmat, de asemenea, că a ucis un număr mare de soldați ucraineni în ultimele săptămâni. La rândul său, Rusia a declarat că a provocat 6.500 de victime ucrainene în luna ianuarie.

Șeful securității naționale ucrainene, Oleksiy Danilov, a declarat marți, într-un interviu, că se așteaptă ca Kremlinul să vizeze regiunile Harkov (nord-est) sau Zaporojie (sud) în cadrul unui nou atac.

"Încercări de ofensivă fie în direcția Harkov, fie în direcția Zaporojie vor fi, desigur, efectuate", a declarat el pentru Reuters, vorbind în biroul său din Kiev. "Cât de reușite vor fi acestea va depinde de noi".

Forțele armate ucrainene au declarat marți seară că peste 30 de orașe și sate din Harkov și 20 de comunități din Zaporojie au fost ținta unor focuri de armă.

Update 09:00. Potrivit ucrainenilor, ”capturarea acestor zone de către inamic nu a fost confirmată în acest moment”. Aceștia susțin că „Forțele de Apărare ucrainene continuă să apere fiecare dintre aceste zone”, scrie CNN

Marți, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că „operațiunile Rusiei decurg cu succes” în apropierea orașelor cheie Bakhmut și Vuhledar și că forțele ruse au preluat controlul mai multor așezări mici din regiunile Donețk și Zaporojie.  

Șoigu a mai spus că Rusia deține controlul total asupra Soledar, din care Forțele Armate ucrainene și-au anunțat retragerea în ianuarie. 

Serviciul de Informații pentru Apărare a Ucrainei l-a criticat, de asemenea, pe Șoigu pentru că a prezentat „realizările” forțelor armate ruse, argumentând că grupul militar privat rus Wagner este implicat activ în luptele din acele zone. 

Germania, Olanda şi Danemarca vor furniza Ucrainei tancuri de tip Leopard 1

Germania, Olanda şi Danemarca intenţionează să furnizeze Ucrainei aproximativ 100 de tancuri de tip Leopard 1, de fabricaţie germană, în cadrul eforturilor de asistenţă pentru a respingerea invaziei militare ruse.

"Vor fi livrate cel puţin 100 de tancuri de tip Leopard 1A5, în următoarele luni", anunţă, într-un comunicat comun, miniştrii Apărării din Germania, Olanda şi Danemarca, potrivit cotidianului Le Monde.

Anunţul a fost făcut în timp ce ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, se află în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Anterior, oficiali guvernamentali germani citaţi de postul RND au declarat că Ucraina va primi până în 2024 aproximativ 100 de tancuri de tip Leopard 1A5.

Germania a acceptat, pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite şi de alte naţiuni din NATO, să livreze Ucrainei şi 14 tancuri de tip Leopard 2, mai avansate. Berlinul a aprobat şi cererile unor ţări europene de a transfera Ucrainei tancuri Leopard 2.

Război în Ucraina, 7 februarie | Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză în Ucraina | "Primul tanc Leopard 2 a ajuns în Kiev"

Război în Ucraina, 6 februarie | Secretarul general al ONU avertizează asupra riscului extinderii conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 5 februarie |  Ministrul ucrainean al Apărării avertizează că ofensiva rusă va începe "în curând"

Război în Ucraina, 4 februarie |  Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric 

Război în Ucraina, 3 februarie | Kiev: Numărul navelor rusești a crescut în Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close