Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 346. Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric

Război în Ucraina, ziua 346. Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric

Război în Ucraina, ziua 346. Ucraina a fost ţinta a numeroase bombardamente ruseşti, sâmbătă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Feb 2023   •   20:05

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Zelenski: Lucrăm constant pentru a aduce acasă toţi oamenii noştri ţinuţi în captivitate rusă
  • Întreruperi de energie electrică pe scară largă pentru orașul Odesa din sudul Ucrainei
  • Teatrul din Mariupol, demolat complet de ruși
  • Un accident „semnificativ" a avut loc la o stație electrică din Ucraina
  • Summitul de la Kiev: ucrainenii vor discuta cu Comisia de la Veneția despre minorități
  • Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Zelenski: Ucraina are obiectivul lansării negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană
  • Summitul de la Kiev. Zelenski: „Ucraina va lupta pentru Bakhmut „atât timp cât vom putea”
  • Summitul de la Kiev: UE și-a arătat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar
  • Numărul navelor rusești capabile să lanseze rachete pe teritoriul ucrainean din Marea Neagră a crescut
  • Şase morţi şi 19 răniţi în atacurile ruse asupra Ucrainei
  • Aliaţii Ucrainei solicită FMI să aprobe un împrumut de 14-16 miliarde de dolari

Update ora 22:00 Zelenski: De la începutul războiului, 1.762 de ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că de la începutul invaziei, în 24 februarie 2022, un număr de 1.762 de ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă.

Update ora 20:00 - "Un accident tehnologic a avut loc astăzi în Odesa la una dintre substațiile de înaltă tensiune care au fost avariate în mod repetat după atacul rusesc anterior", a declarat Shmyhal într-o postare pe Facebook.

Aproape 500.000 de persoane au rămas fără curent electric în urma acestui "accident grav", potrivit unui oficial local. Maksym Marchenko, șeful administrației militare din regiunea Odesa, a declarat pe canalul său oficial Telegram că "toate serviciile și instalațiile sunt implicate".

"Pagubele sunt complexe și foarte grave, așa că este prea devreme pentru a da previziuni calitative privind finalizarea reparațiilor", a declarat Marchenko, adăugând că alimentarea cu căldură, canalizare și apă funcționează normal.

Update ora 19:00 Premierul britanic i-a transmis președintelui Ucrainei că face eforturi ca echipamentele militare furnizate să ajungă pe front cât mai repede.

Echipajele ucrainene se pregătesc deja să lupte pe tancurile britanice ”Chalanger”. Iar Washingtonul a anunțat că trimite rachete pentru sistemul de artilerie HIMARS, care au o rază de acțiune dublă față de ce primit Ucraina până acum.

În replică față de livrările de armament avansat, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a răspuns amenințător: ”Toată Ucraina care rămâne sub conducerea regimului de la Kiev va arde".

"Trupele ucrainene învață rapid să controleze tancurile britanice" - a transmis ministerul apărării de la Londra, care a postat aceste imagini de la antrenamentele echipajelor ucrainene care vor lupta pe tancurile Chalenger 2.

14 dintre cele mai moderne tancuri britanice ar putea fi aruncate în luptă pe frontul din Ucraina luna viitoare.

Update ora 17:30 Kievul și-a exprimat furia după ce rușii au finalizat demolarea fostului teatru din Mariupol. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video cu un exacvator care acționează printre ruinele și molozul rămase după dărâmarea clădirii.

”Iată ce a mai rămas din Teatrul Dramatic din Mariupol, unde sute de civili au murit în urma unui bombardament intenționat și barbar al ocupanților (ruși). Pot distruge locul crimei, dar criminalii de război nu pot scăpa nepedepsiți”, este comentariul care însoțește imaginile din postarea publicată pe pagina de Twitter a ministerului apărării din Ucraina.

Update ora 15:00 Un accident „semnificativ” a avut loc la o stație electrică din regiunea Odesa din Ucraina, au anunțat sâmbătă autoritățile ucrainene.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că au fost introduse întreruperi de energie electrică de urgență, deoarece situația este „dificilă", potrivit Sky News.

Va fi imposibil să se restabilească rapid alimentarea cu energie electrică, a anunțat și președintele Volodimir Zelenski.

DTEK Odesa Power Grids a scris pe Facebook că acesta este al doilea „accident de mare amploare" care are loc în ultimele 24 de ore.

Update ora 14:00 Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în chestiunea drepturilor minorităților și legii minorităților, așa cum reiese din declarația comună UE -Ucraina adoptată vineri la summitul UE-Ucraina.

Surse guvernamentale susțin că paragraful privind minoritățile din declarația comună a fost introdus ca urmare a demersurilor României.

„UE și Ucraina și-au reiterat angajamentul de a respecta pe deplin drepturile persoanelor aparținând minorităților, așa cum sunt consacrate în convențiile ONU și ale Consiliului Europei și protocoalele aferente. În acest sens, Ucraina va continua să se consulte și să coopereze cu Comisia de la Veneția și va continua dialogul de substanță cu reprezentanții persoanelor aparținând minorităților, inclusiv asupra legislației conexe. UE este pregătită să asiste Ucraina în continuare în eforturile sale de reformă și în implementarea acestora”, scrie în documentul semnat de liderii UE și ai Ucrainei.

Președintele României, Klaus Iohannis, și MAE au cerut ucrainenilor în mai multe rânduri să respecte opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legea minorităților și să consulte adecvat comunitatea de români.

Update ora 10:00 63 de prizonieri de război ruși au fost eliberați sâmbătă de ucraineni, potrivit Sky News.

Prizonierii au ajuns în zona controlată de ruși sâmbătă dimineața.

Ei au fost eliberați în urma unui proces complex de negocieri între Rusia și Ucraina

Grupul de militari ruși eliberați include persoane din „categoria sensibilă", al căror schimb ar fi fost posibil prin medierea Emiratelor Arabe Unite.

Pentagonul a anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,17 miliarde de dolari, care include pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare, aşa-numitele GLSDB, care pot străbate 150 de kilometri până la ţintă, informează CNN.

Ultimul anunţ vine în contextul în care războiul din Ucraina se apropie de împlinirea unui an şi pe fondul îngrijorărilor legate de o ofensivă de primăvară a Rusiei.

Odată cu noul pachet, SUA au acordat Ucrainei, de la începutul războiului, un ajutor total de 29,3 miliarde de dolari.

Aşadar, Kievul nu va primi avioane de luptă F-16 de la Washington, dar primeşte rachete ghidate cu rază lungă de acţiune. Racheta GLSDB (prescurtare de la Ground Launched Small Diameter Bomb, bomba cu diametru mic cu lansare de la sol - n.r.) are avantajul că poate fi lansată într-un atac aerian cu costuri mai mici.

În funcţie de ghidare, aceste rachete pot fi de precizie metrică şi costă 40.000 de dolari, faţă de 20 de milioane cât ar costa un avion F-16.

Aceste arme le vor permite ucrainenilor să lovească în spatele frontului pentru a perturba logistica rusă. „Ele pot străbate până la 150 km, ceea ce corespunde adâncimii liniei frontului din estul Ucrainei”, a explicat un expert citat de „Le Figaro”.

Cel mai recent pachet de ajutor al SUA nu include însă rachetele ATACMS, atât de solicitate, pe care Washingtonul a refuzat în mod constant să le furnizeze din cauza temerilor că ar putea fi folosite de ucraineni pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei. ATACMS au o rază de acţiune de peste 320 de kilometri.

Până acum, armata ucraineană a putut folosi HIMARS, un sistem de artilerie ce poate atinge ţinte aflate la până 80 de kilometri distanţă, în funcţie de muniţia folosită. De asemenea, Ucraina are sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată GMLRS, ce pot parcurge 77 de kilometri. Acum, cu rachetele GLSDB, practic raza de acţiune a ucrainenilor se dublează.

GLSDB, care funcţionează cu rachete, combină bomba de diametru mic GBU-39, lansată de obicei din avioane, cu motorul de rachetă M26, ambele fiind obişnuite în inventarul armatei americane, explică Reuters.

GLSDB este fabricat în comun de compania suedeză SAAB şi de americanii de la Boeing şi a avut primul test de zbor în 2015.

Progresele tehnologice ale GLSDB fac această armă potenţial mai eficientă. Sistemul de navigaţie îi permite să fie dirijată ca să ocolească obstacolele, cum ar fi munţii, şi să poată evita apărarea antiaeriană cunoscută, spre deosebire de artileria tradiţională, ce urmează un arc parabolic spre ţinta sa. Arma este, de asemenea, echipată pentru a trece de unele încercări de bruiaj şi are un explozibil programabil.

Rachetele GLSDB ar putea fi livrate încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document al Boeing consultat de Reuters.

Război în Ucraina, 3 februarie | Kiev: Numărul navelor rusești a crescut în Marea Neagră

Război în Ucraina, 2 februarie | Șefa Comisiei Europene anunță noi sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la invazia în Ucraina

Război în Ucraina, 1 februarie | Tancurile americane Abrams ajung în Ucraina la finele acestui an, cel mai devreme, relatează presa din SUA 

Război în Ucraina, 31 ianuarie | Un summit Ucraina-UE va avea loc vineri, la Kiev

Război în Ucraina, 30 ianuarie | ISW: Întârzierile livrărilor de armament afectează capacitatea contraofensivă a Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close