Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 345. Kiev: Numărul navelor rusești a crescut în Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 345. Kiev: Numărul navelor rusești a crescut în Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 345. Numărul navelor rusești capabile să lanseze rachete pe teritoriul ucrainean din Marea Neagră a crescut, a anunţat vineri Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Feb 2023   •   22:20

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Zelenski: Ucraina are obiectivul lansării negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană
  • Summitul de la Kiev. Zelenski: „Ucraina va lupta pentru Bakhmut „atât timp cât vom putea”
  • Summitul de la Kiev: UE și-a arătat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar
  • Numărul navelor rusești capabile să lanseze rachete pe teritoriul ucrainean din Marea Neagră a crescut
  • Şase morţi şi 19 răniţi în atacurile ruse asupra Ucrainei
  • Aliaţii Ucrainei solicită FMI să aprobe un împrumut de 14-16 miliarde de dolari
  • Acuzaţii de corupţie la Kiev: trei milioane de dolari, deturnate din fondurile Ministerului Apărării
  • Doi civili uciși și opt răniți în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore
  • Vladimir Putin despre ameninţarea tancurilor Leopard: "Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem mijloacele de a răspunde"
  • Summit cu miză uriaşă, azi, la Kiev. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi 15 comisari europeni participă la summitul Ucraina – UE.
  • Lupte grele în estul Ucrainei, experții spun că soarta războiului se va decide în următoarele luni

Update 22.20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit omologului său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru asistenţa militară suplimentară anunţată vineri de Administraţia de la Washington.

"Îi mulţumesc preşedintelui SUA pentru noul pachet de asistenţă în domeniul apărării în valoare de 2,2 miliarde de dolari. Este important să consolidăm forţele de apărare ucrainene", a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter, conform cotidianului Le Monde.

"Cu cât armamentul are o rază de acţiune mai mare şi cu cât trupele noastre au mai multă mobilitate, cu atât mai repede va lua sfârşit agresiunea brutală a Rusiei", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri seară, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 2,17 miliarde de dolari, conform unor oficiali de la Washington citaţi de postul de televiziune CNN. Noul pachet include rachete de artilerie cu raze mai lungi de acţiune. Vor fi oferite rachete pentru Sistemele de artilerie mobile HIMARS, rachete Javelin, obuze de artilerie, obuze de mortieră, mitraliere cu senzori termici şi vehicule blindate pentru transportul trupelor.

"În total, Statele Unite au asumat angajamente de a furniza Ucrainei asistenţă de securitate în valoare totală de 32 de miliarde de dolari începând din 2014 şi de 29,3 miliarde de dolari de la începerea invaziei ilegale şi neprovocate a Rusiei, în urmă cu un an", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, generalul Pat Ryder.

​​​​​​​Update 19.53 Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri seară, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 2,17 miliarde de dolari, conform unor oficiali de la Washington citaţi de postul de televiziune CNN.

Noul pachet include rachete de artilerie cu raze mai lungi de acţiune. Vor fi oferite rachete pentru Sistemele de artilerie mobile HIMARS, rachete Javelin, obuze de artilerie, obuze de mortieră, mitraliere cu senzori termici şi vehicule blindate pentru transportul trupelor.

"În total, Statele Unite au asumat angajamente de a furniza Ucrainei asistenţă de securitate în valoare totală de 32 de miliarde de dolari începând din 2014 şi de 29,3 miliarde de dolari de la începerea invaziei ilegale şi neprovocate a Rusiei, în urmă cu un an", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, generalul Pat Ryder.

Update 18.45 Ucraina are obiectivul iniţierii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, a afirmat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Kiev cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Obiectivul nostru este absolut clar: începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei. Nu vom pierde nicio zi în activitatea noastră de a apropia Ucraina de Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotgidianul Le Monde.

Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, a afirmat că Administraţia de la Kiev are ambiţia de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani, dar unele statele membre şi oficialii de la Bruxelles par să frâneze ambiţiile Kievului, evitând să fixeze vreun termen pentru iniţierea negocierilor.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat vineri, la Kiev, ceea ce a numit drept voinţa politică "foarte fermă" a liderilor Ucrainei de a aplica reforme în perspectiva aderării la Uniunea Europeană. "Există o voinţă politică foarte fermă de a implementa reformele necesare. În câteva luni, începând de la primirea statutului de candidat în iunie, au fost făcuţi paşi importanţi pentru consolidarea statului de drept, în lupta contra corupţiei şi în reformarea justiţiei. Sigur că există în continuare un drum de parcurs, dar noi suntem în mod ferm de partea poporului ucrainean pentru a susţine voinţa sinceră de a se îndrepta spre Uniunea Europeană", a afirmat Charles Michel.

Update 17.50 Președintele Volodimir Zelenski a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă cu oficiali înalți ai Uniunii Europene, că Ucraina va continua să lupte pentru Bakhmut atât timp cât va putea, jurând că „nimeni nu va da” orașul „cetate” din est, relatează The Guardian. 

„Nimeni nu va da Bakhmut. Vom lupta cât vom putea. Noi considerăm orașul Bakhmut cetatea noastră”. El a mai spus că Ucraina ar putea „să controleze” Bakhmut și să elibereze Donbasul ocupat „dacă ar primi arme cu rază lungă”.

Update 17.20 Cei mai înalţi responsabili ai Uniunii Europene, reuniți vineri la Kiev, în cadrul Summitului Ucraina – UE, și-au expus sprijinul faţă de procesul de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, într-un moment în care atacurile se intensifică în estul ţării, relatează France Presse.

Summitul, care se desfăşoară după aproape un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, îi reuneşte în special pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Vă vom susţine în fiecare etapă a parcursului dumneavoastră spre UE”, a promis pe Twitter Charles Michel, sosind vineri în capitala ucraineană, unde sirene de alertă antiaeriană au răsunat în cursul dimineţii, amintind de riscul permanent al unui nou atac cu rachete ruseşti.



Update 16.40 Numărul navelor rusești capabile să lanseze rachete pe teritoriul ucrainean din Marea Neagră a crescut, a declarat vineri, într-o postare pe Facebook, Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene, scrie CNN.

„Printre cele 10 nave se numără 2 transportatoare de (rachete) Kalibr. Volumul total de rachete poate fi de 16. Pe fondul intensificării dronelor de recunoaștere inamice, pregătirile pentru lovituri cu rachete sunt evidente”, se arată în postare.

„Nu este exclus un atac masiv cu rachete cu utilizarea de avioane. Nu ignorați semnalele de avertizare a raidurilor aeriene, fiți vigilenți și atenți”, avertizează Comandamentul Operațional Sud. 

Update 15.00 Nouă regiuni ucrainene au fost lovite de noi bombardamente rusești în ultimele 24 de ore, soldate cu șase morți și cel puțin 19 răniți, scrie Sky News.

Ieri au fost raportate lovituri în Donețk, Herson, Harkov, Sumy, Mykolaiv, Cernihiv, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Luhansk.

Pavlo Kyrylenko, șeful regiunii Donețk, a declarat că forțele rusești au ucis două persoane în Kramatorsk și Bakhmut și au rănit opt persoane. În Harkov, două persoane au fost ucise și una a fost rănită când trupele ruse au tras asupra unei clădiri rezidențiale.

Aproximativ 65 de rachete au fost lansate spre Herson, în sud, ucigând două persoane și rănind nouă, inclusiv un copil de cinci ani. Un șantier naval, o școală și clădiri rezidențiale au fost avariate în urma atacurilor.

Bombardamentele ruse au provocat trei incendii de proporții în Herson în cursul nopții. "Încă o dată, inamicul a bombardat haotic toate cartierele aproape toată noaptea. Salvatorii au stins incendiile sub focul inamicului", a declarat vineri pe Telegram serviciul de urgență ucrainean.

Unul dintre incendii a izbucnit în depozitul unui centru comercial, a precizat instituția. "Un obuz a lovit departamentul cu produse pirotehnice, astfel că incendiul a fost însoțit de explozii și focuri de artificii, iar inamicul a început din nou să bombardeze", a adăugat Serviciul de Urgență.

Un alt incendiu a fost provocat de un obuz care a lovit o clădire rezidențială cu două etaje într-unul dintre cartierele orașului, în timp ce al treilea incendiu a izbucnit după ce un obuz a lovit un depozit, potrivit Serviciului de Urgență.

Update 14.14 Aliații Ucrainei fac presiuni asupra Fondului Monetar Internațional pentru a finaliza planurile pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari, a relatat astăzi Financial Times.

Reprezentanții FMI plănuiesc să se întâlnească cu oficialii ucraineni la jumătatea lunii februarie pentru a avansa discuțiile privind un împrumut care ar putea fi cuprins între 14 și 16 miliarde de dolari, potrivit raportului, care citează oficiali familiarizați cu discuțiile.

Update 13.30 Doi reprezentanți ai unor companii ucrainene sunt cercetați pentru deturnarea a aproape trei milioane de dolari din fondurile Ministerului Apărării.

Doi reprezentanți ai unor companii ucrainene care lucrează cu Ministerul ucrainean al Apărării sunt cercetați pentru deturnarea a aproape 120 de milioane de UAH (3,23 milioane de dolari).

„Sub pretextul aprovizionării cu alimente a unităților militare, infractorii au transferat o parte din fonduri în contul bancar al unei companii pe care o controlau. Suma totală a fondurilor furate este de peste 120 de milioane UAH", a anunțat, astăzi, Poliția Națională din Ucraina într-un comunicat.

Șefii celor două companii au încheiat un acord cu Ministerul Apărării pentru a furniza hrană pentru personalul și animalele din unitățile militare și din instituțiile militare de învățământ ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Cu toate acestea, „infractorii au transferat o parte din veniturile obținute în contul bancar al companiei implicate în activitatea infracțională", a precizat Poliția Națională a Ucrainei.

Inculpații riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 12 ani și confiscarea bunurilor, a adăugat poliția.

Update 12.00 Două persoane au fost ucise și opt rănite în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, a declarat astăzi Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

Unul dintre decese a fost raportat în Bakhmut. Alte două persoane au fost rănite în oraș.

O clădire cu mai multe etaje, o casă și un magazin au fost avariate în Bakhmut, a spus el.

Update 11.30 Liderul de la Kremlin spune că ţara sa este atacată din nou de tancurile germane, chiar pe pământul Ucrainei, ca în Al Doilea Război Mondial, dar că Rusia are toate mijloacele pentru a răspunde atacului.

Update 10.30 Luptele s-au intensificat în estul Ucrainei din cauza rușilor care încearcă să câștige teren. Serviciile secrete americane susțin că următoarele șase luni vor fi „absolut cruciale” pentru rezultatul războiului, potrivit Sky News.

Serhiy Cherevatiy, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene, a declarat că principalul atu al Rusiei este numărul de forțe pe care le poate desfășura.

„Ei aduc oameni și încearcă sistematic să găsească locuri pentru a sparge apărarea noastră. Scopul este de a prelua controlul asupra întregii regiuni Donețk. Dar acest plan a fost oprit de câteva luni", a declarat el pentru postul de radio NV.

Directorul CIA, William Burns, a spus că evoluțiile de pe front din următoarele șase luni vor fi „absolut cruciale" și că președintele rus Vladimir Putin nu a vorbit serios despre negocieri.

„Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele șase luni, după părerea noastră", a explicat Burns.

Rușii atacă zonele din estul Ucrainei, atât terestru, cât și aerian.

Update 09.05 Summit cu miză uriaşă, azi, la Kiev. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi 15 comisari europeni participă la summitul Ucraina – UE.

Sunt așteptate decizii cruciale în ceea ce privește războiul cu Rusia, dar şi în privința posibilei aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană. Reuniunea are loc cu trei săptămâni înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a ajuns deja în capitala Ucrainei, de unde a anunțat că UE va continua să sprijine Ucraina. "Ne aflăm aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată", a spus şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Reuniunea la nivel înalt reprezintă un pas important, la câteva luni după ce Kievul a primit statutul oficial de candidat la aderarea la UE. Sprijinul militar și financiar suplimentar din partea Uniunii Europene ar trebui să domine agenda.

Uniunea în ansamblul ei și membrii individuali au furnizat deja Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de 11,5 miliarde de euro. În acest an, comunitatea va oferi, de asemenea, 18 miliarde de euro ca sprijin financiar, astfel încât guvernul de la Kiev să poată continua să plătească salarii și pensii și să mențină funcționarea facilităților publice, cum ar fi spitalele.

Kievul a solicitat aderarea la UE la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia, pe 24 februarie 2022. I s-a acordat statutul de candidat în iunie 2022. Summitul de la Kiev ar trebui să recunoască eforturile de până acum și să încurajeze Ucraina să continue reformele. Cu toate acestea, mesajul europenilor către Kiev trebuie să fie că sprijină pe deplin Ucraina, dar că procesul de aderare va dura.

Summitul are loc în condiţiile în care un scandal de corupție a zguduit recent Ucraina iar mai mulți oficiali guvernamentali de rang înalt au fost demiși sau au fost nevoiți să renunțe la locurile de muncă

Doi ofițeri ruși au fost uciși într-un atac cu bombă artizanală care ar fi fost comis de un grup de partizani din Crimeea, potrivit Sky News.

Ofițerii ruși se deplasau cu mașina de la Sevastopol la Simferopol, în Crimeea, când a avut loc atacul, potrivit Centrului de Rezistență Ucraineană.

Acesta a declarat că atacul a fost comis de membri ai mișcării de rezistență ucraineano-tătară Atesh, un grup de gherilă care operează în Crimeea.

Teritoriul Crimeei este ocupat de Rusia din 2014.

Oficialii ucraineni au raportat, joi, explozii la siturile militare rusești din jurul orașelor ocupate Mariupol și Melitopol, potrivit Sky News.

Consiliul municipal din Mariupol a transmis că o explozie a fost observată la o bază militară temporară rusă din interiorul orașului.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a raportat, de asemenea, explozii la o bază rusă din apropierea orașului, precum și la un depozit de petrol din satul Novobohdanivka.

Atât Mariupol, cât și Melitopol, în sudul Ucrainei, se află sub controlul forțelor rusești.

Război în Ucraina, 2 februarie | Șefa Comisiei Europene anunță noi sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la invazia în Ucraina

Război în Ucraina, 1 februarie | Tancurile americane Abrams ajung în Ucraina la finele acestui an, cel mai devreme, relatează presa din SUA 

Război în Ucraina, 31 ianuarie | Un summit Ucraina-UE va avea loc vineri, la Kiev

Război în Ucraina, 30 ianuarie | ISW: Întârzierile livrărilor de armament afectează capacitatea contraofensivă a Ucrainei

Război în Ucraina, 29 ianuarie | Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close