Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 341. ISW: Întârzierile livrărilor de armament afectează capacitatea contraofensivă a Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 341. ISW: Întârzierile livrărilor de armament afectează capacitatea contraofensivă a Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 341. Ucraina a dezminţit informația conform căreia trupele ruse avansează lângă oraşul Vugledar, așa cum susține Moscova.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2023   •   22:20

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Avioane pentru Ucraina. Emmanuel Macron: ''În principiu, nimic nu este interzis''
  • Jens Stoltenberg, a denunţat luni "ameninţările" generate de Coreea de Nord, inclusiv prin furnizarea de armament Grupului Wagner din Rusia
  • ISW: Întârzierile livrărilor de armament afectează capacitatea contraofensivă a Ucrainei
  • Oficial rus: "Discuțiile cu Kievul și cu cei care trag sforile în spate nu mai au niciun rost"
  • Oficial de la Beijing: "SUA se află la originea războiului din Ucraina"
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit în Nikolaev cu premierul danez Mette Frederiksen
  • Rușii încearcă să avanseze spre Lîman, Bahmut și Avdiivka
  • Comandant militar ucrainean: "La Bahmut, mercenarii Wagner sunt aproape complet distruși și au fost înlocuiți de parașutiști"
  • Comitetul Internațional Olimpic, un promotor al războiului și crimelor, cumpărat cu bani rusești, acuză un consilier al lui Zelenski
  • Kremlinul îl face mincinos pe Boris Johnson, după ce acesta a dezvăluit că Vladimir Putin l-a amenințat cu rachete
  • Bloc de locuințe din Harkov, spulberat de o rachetă rusească S-300
  • Boris Johnson spune că Putin l-a "amenințat" cu un atac cu rachete
  • Volodimir Zelenski: ”Atleții ruși nu pot fi acceptați la Jocurile Olimpice!”

Update 22:20  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirmă că nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.

"La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean", a afirmat Emmanuel Macron luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

În plus, Macron a argumentat că livrarea de echipamente militare Ucrainei "nu trebuie să diminueze capacităţile armatei franceze de a apăra propriul teritoriu". "Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii", a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

La rândul său, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei "nu este un tabu, dar ar fi un pas major".

Conform unor surse ucrainene citate de cotidianul The Kyiv Independent şi de site-ul Merkur.de, Polonia ar fi favorabilă transferului de avioane de vânătoare moderne în Ucraina, pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de respingere a invaziei militare ruse. Însă premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis că o astfel de acţiune trebuie decisă în coordonare cu aliaţii din cadrul NATO.

Însă cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

Update 21:10 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat luni "ameninţările" generate de Coreea de Nord, inclusiv prin furnizarea de armament Grupului Wagner din Rusia, după ce regimul de la Phenian a condamnat deciziile Statelor Unite şi altor ţări occidentale de a furniza tancuri Ucrainei.

Aflat în vizită în Coreea de Sud, Stoltenberg a afirmat că regimul Kim Jong-Un, aflat la putere în Coreea de Nord, constituie o "ameninţare" internaţională.

"Coreea de Nord continuă cu un model comportamental provocator şi destabilizator, inclusiv prin teste balistice fără precedent efectuate în ultimul an, precum şi prin continuarea activităţilor nucleare şi a retoricii nucleare, toate în contradicţie cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU. Aceste activităţi generează un pericol clar şi prezent pentru Coreea de Sud, pentru regiune şi pentru pacea şi securitatea la nivel internaţional. Împreună cu partenerii noştri, cerem Phenianului să oprească provocările şi să se conformeze în totalitate legislaţiei internaţionale", a afirmat Jens Stoltenberg în dicursul rostit la Institutul CHEY pentru Studii Avansate, conform stenogramei discursului, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Coreea de Nord a furnizat sisteme de artilerie şi rachete Grupului rus Wagner, alimentând războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a continuat Stoltenberg.

Afirmaţiile secretarului general al NATO intervin în contextul în care Coreea de Nord a acuzat Statele Unite şi aliaţii occidentali că au depăşit o "linie roşie" prin decizia de a furniza Ucrainei tancuri avansate. "Statele Unite au intenţia sinistră de a continua să extindă războiul prin intermediari pentru a distruge Rusia", a declarat duminică Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-Un şi director adjunct al Departamentului de Comunicare al Partidului Muncitoresc nord-coreean, conform CNN.

Update 20:00 Ucraina a dezminţit informația conform căreia trupele ruse avansează lângă oraşul Vugledar, așa cum susține Moscova.

Vugledar este un nou punct fierbinte de pe frontul din estul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat în ultimul timp.

Liderul regimului de ocupaţie rus din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că armata ucraineană s-a retras într-un sector unde se află "un mare număr de situri industriale şi clădiri înalte", ceea ce facilitează operaţiunile defensive.

Întârzierile în furnizarea către Ucraina a sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune, a sistemelor avansate de apărare antiaeriană și a tancurilor au limitat capacitatea țării invadate de întreprinde operațiuni contraofensive mai ample, pe fondul eșecurilor militare rusești, se arată într-o analiză a Institutului american pentru Studiul Războiului, ISW.

Update 19:30 Discuțiile cu Kievul sau cu "păpușarii" săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei.

Declarația aparține lui Serghei Riabkov, ministru adjunct de Externe al Rusiei și a fost făcut luni.

"Suntem pregătiți să studiem orice inițiative serioase pentru rezolvarea crizei în Ucraina, dar până în prezent nimeni nu le-a formulat cu adevărat", a afirmat Riabkov într-un interviu pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

"În condițiile actuale, după ce Washingtonul a anunțat livrarea de tancuri, iar vasalii săi, inclusiv Ottawa, se întrec cu privire la cine și câte vehicule blindate urmează să livreze Ucrainei, nu are rost să discutăm cu 'ukronaziştii' şi nici cu păpușarii lor", a continuat el.

Ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadim Omelcenko, declarase sâmbătă pentru postul BFM că statele occidentale au promis să livreze Kievului în total 321 de tancuri moderne, între care modelele Abrams americane, Leopard 2 germane şi Challenger 2 britanice.

În plus, Ucraina va primi vehicule blindate americane Bradley şi Stryker, Marder germane, AMX-10RC britanice şi CV90 suedeze, printre altele.

Update 18:30 Administrația de la Beijing a respins acuzațiile Washingtonului privind furnizarea de sprijin Rusiei pentru invazia militară în Ucraina.

Reacția vine la câteva zile după ce Casa Albă a arătat că unele companii chineze sunt suspectate că furnizează Rusiei asistență neletală în războiul din Ucraina.

"Statele Unite vor continua să comunice Chinei implicațiile sprijinului material acordat Rusiei", a spus la momentul respectiv Karine Kean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Replica statului comunist a venit luni. "China nu va turna niciodată gaz pe foc și nu va exploata criza", a spus, luni, Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

"Statele Unite sunt la originea izbucnirii crizei din Ucraina și sunt principalul factor care o alimentează. Respingem acest șantaj fără fundament și nu vom asista pasivi în timp ce Statele Unite aduc atingere drepturilor și intereselor legitime ale companiilor chineze", a continuat ea.

Relațiile dintre Statele Unite și China sunt tensionate de mulți ani din cauza disputelor politice și comerciale.

Update 16:37 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Mette Frederiksen, șefa guvernului danez, în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei.

Zelenski a postat luni, pe rețelele sociale, fotografii de la întâlnirea cu premierul danez.Cei doi au vizitat soldații ucraineni răniți care sunt tratați în spitalul din localitate.

Aici, președintele a acordat medalii personalului medical, notează CNN.

Zelenski a avut o întâlnire cu liderii administrativi regionali, cu responsabilii comandamentului militar al trupelor din Herson și cu șefii agențiilor poliție și de securitate din regiunea Nikolaev, a anunțat biroul său.

Președintele ucrainean și oficialii locali au discutat situația operațională în sudul Ucrainei și consecințele atacurilor rusești cu drone și rachete, potrivit CNN.

Із перших днів повномасштабного вторгнення Данія допомагає Миколаєву та підтримує місто. Сьогодні в межах шефства з відновлення, яке Данія взяла над Миколаєвом, разом із Прем’єр-міністром Mette Frederiksen відвідали Миколаївський морський торговельний порт. Оглянули резервуари для зберігання олії, зруйновані внаслідок атак ворожих ракет і безпілотників. ____ Since the first days of the full-scale invasion, Denmark has been helping and supporting Mykolaiv. Today, as part of Denmark's patronage over Mykolaiv's recovery, Prime Minister Mette Frederiksen and I visited the Mykolaiv Commercial Sea Port. We inspected the oil storage tanks that were destroyed by enemy missiles and drones.

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 30 ianuarie 2023

Update 16:01 Luptele constante în Bahmut și în jurul acestui oraș au adus "iadul pe pământ", spune Volodimir Nazarenko, comandant adjunct al batalionului "Svoboda" din cadrul Brigăzii a 4-a Reacție Rapidă din Garda Națională a Ucrainei.

 "Rușii încearcă să preia controlul autostrăzii Konstantinivka - Bahmut, dar fără succes și suferă pierderi uriașe. Forțele Armate și Garda Națională fac o treabă incredibilă, sunt adevărați eroi.

Vedem că (mercenarii) Wagner sunt aproape complet distruși. Au fost înlocuiți de parașutiști, care suferă zilnic pierderi, nu doar în oameni, ci și în vehicule de artilerie", a spus Nazarenko într-un interviu difuzat luni la televiziunea ucraineană.

CNN menționează că nu a putut verifica în mod independent susținerile referitoare la pierderi.

Update 15:37 Luptele violente continuau, luni, în estul și sudul Ucrainei, iar autoritățile ucrainene au anunțat mai multe victime precum și distrugeri ale infrastructurii.

Luni, armata ucraineană a declarat că forțele rusești încearcă să avanseze spre Lîman, Bahmut și Avdiivka.

Cel puțin o persoană a fost ucisă în orașul Krasnogorivka, a anunțat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, citat de CNN.

Asupra regiunii Herson, rușii au lansat 42 de atacuri în ultimele 24 de ore, au declarat reprezentanții administrației militare.

"Inamicul a atacat așezările civile din regiune cu artilerie, lansatoare de rachete multiple, mortiere, tancuri și vehicule de luptă de infanterie", a precizat administrația militară.

Cel puțin trei persoane din orașul Herson au fost ucise duminică în timpul bombardamentelor rusești.

De asemenea, cel puțin o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite duminică în orașul Harkov, într-un atac cu rachetă, a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare din regiune.

Alte localități, între care Kupiansk, Vovceansk, Strilecea și Dvoricina au fost, la rândul lor, sub focul inamicului, a adăugat Sinegubov, tirurile avariind locuințe și magazine.

În regiunea Zaporojie situația este relativ stabilă, deoarece forțele rusești se concentrează pe menținerea teritoriilor ocupate, a anunțat luni administrația militară din zonă.

Update 14:40 Comitetul Internațional Olimpic, CIO, este un "promotor al războiului, crimelor și distrugerii", acuză un oficial din imediata apropiere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acuzațiile vin după ce instituția internațională a decis să analizeze posibilitatea ca atleții ruși să participe la Jocurile Olimpice din 2024.

Potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak (foto), CIO oferă Rusiei "o platformă de promovare a genocidului și încurajează noi omoruri ale rușilor".

"Este evident că banii (rusești) care cumpără ipocrizia olimpică nu miros a sânge ucrainean. Așa-i, domnule Bach?", a scris Podoliak într-un Tweet semnalat de CNN și aparent adresat președintelui CIO, Thomas Bac

Săptămâna trecută, CIO a dat publicității o declarație în care subliniază "puternicul angajament" al instituției față de "misiunea unificatoare a mișcării olimpice" și a menționat că "niciun sportiv nu ar trebui împiedicat să ia parte la competiții doar din cauza pașaportului său".

Declarația Comitetului continua cu afirmația că participarea respectivilor sportivi în condiții stricte, de exemplu ca "atleți neutri" care nu-și reprezintă țara, ar trebui examinată.

CIO a evocat recent un plan în mai mulți pași pentru ca sportivii din Rusia și Belarus să poată concura la Jocurile Olimpice de vară din 2024, de la Paris, și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2026, de la Milano, amintește CNN.

Update 13:30 Președinția rusă a reacționat prompt la afirmația fostului premier britanic Boris Johnson, care a spus că președintele rus Vladimir Putin l-a amenințat că trimite o rachetă peste Marea Britanie.

"Ce a spus domnul Johnson nu este adevărat. Mai exact, e o minciună", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, într-o conferință prin telefon cu jurnaliștii.

Peskov s-a declarat la curent cu ce s-a discutat în dialogul dintre Johnson și Putin și a subliniat că "nu au existat amenințări cu rachete".

Potrivit lui Peskov, Putin s-ar fi referit, de fapt, la rachetele Alianței Nord-Atlantice.

"Vorbind despre provocările de securitate la adresa Federației Ruse, Putin a remarcat că, în eventualitatea în care Ucraina se alătură NATO, desfășurarea potențială de rachete la granița rusă ar însemna că o rachetă va putea lovi Moscova în câteva minute", a susținut oficialul rus.

Fostul premier britanic, care se afla în funcție în perioada premergătoare invaziei ruse în Ucraina, a declarat luni, la BBC, că președintele rus l-a amenințat într-o discuție telefonică înainte de începerea războiului cu lansarea de rachete care și-ar atinge ținta "în doar un minut"

Update 13:01 O femeie în vârstă a fost ucisă și alte trei persoane au fost rănite după ce o rachetă a nimerit un bloc de locuințe din centrul orașului Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina.

Clădirea cu patru etaje a fost lovită duminică noaptea de o rachetă cu rază lungă, de tip S-300, din perioada sovietică, a comunicat pe Telegram Oleg Sinegubov, șeful administrației militare din Harkov, citat de CNN.

"Trei victime au suferit răni ușoare. Din păcate, o femeie în vârstă a fost ucisă", a menționat oficialul ucrainean.

Potrivit acestuia, clădirea a fost distrusă parțial iar locatarii au fost evacuați.

Serviciile de urgență au fost mobilizate la locul atacului, notează CNN.

Update 12:30 

Cel puțin trei oameni au fost uciși, iar alți șase au fost răniți în bombardamente ruse asupra unor cartiere rezidențiale din Herson, potrivit unui anunț făcut luni  de autoritățile ucrainene.

Acestea spun că tirurile rusești au vizat inclusiv un spital, o scoală şi mai multe blocuri de locuințe.

De cealaltă parte, autoritățile instalate de Moscova în regiunea anexată Zaporojie susțin, la rândul lor, că patru oameni au fost uciși și alți cinci au fost răniți de un atac ucrainean asupra unui pod de cale ferată.

Update 12:00. Fata de 19 ani ar putea sta în spatele gratiilor 7 ani, doar pentru că a criticat războiul și pentru că și-a desenat pe o gleznă un tatuaj anti-Putin.  

În timpul procesului penal declanșat împotriva ei, a fost plasată în arest la domiciliu, şi i-a fost prinsă o brățară care îi urmărește orice mișcare, conform CNN International.  

Anchetatorii spun că tânăra, care este studentă la o facultate din nord-vestul țării "discreditează armata rusă și justifică terorismul" şi a fost inclusă pe aceeași listă cu teroriștii ISIS, Al Qaeda și talibanii afgani. 

Update 11:00. Stoltenberg se află la Seul, prima oprire a unei călătorii care va include și Japonia și care are ca scop consolidarea legăturilor cu aliații SUA în fața războiului din Ucraina și a creșterii concurenței cu China, scrie Reuters citat de Mediafax. 

Vorbind la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulțumit Coreei de Sud pentru ajutorul neletal acordat Ucrainei, dar a îndemnat-o să facă mai mult, adăugând că există o "nevoie urgentă" de muniție.

"Îndemn Republica Coreea să continue și să intensifice sprijinul militar", a spus el. "În cele din urmă, este o decizie pe care trebuie să o luați, dar voi spune că mai mulți aliați NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme către țări aflate în conflict și-au schimbat această politică acum".

În întâlnirile cu înalți oficiali sud-coreeni, Stoltenberg a susținut că evenimentele din Europa și America de Nord sunt interconectate cu alte regiuni și că alianța dorește să contribuie la gestionarea amenințărilor globale prin creșterea parteneriatelor în Asia.

Coreea de Sud a semnat acorduri importante prin care a furnizat sute de tancuri, avioane și alte arme Poloniei, membră NATO, de la începutul războiului, dar președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că legea țării sale care interzice furnizarea de arme țărilor aflate în conflict face dificilă furnizarea de arme Ucrainei.

Stoltenberg a precizat că țări precum Germania, Suedia și Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat.

"Dacă nu vrem ca autocrația și tirania să câștige, atunci au nevoie de arme, aceasta este realitatea", a spus el, referindu-se la Ucraina.

Șeful NATO a spus că este "extrem de important" ca Rusia să nu câștige acest război, nu doar pentru ucraineni, ci și pentru a evita transmiterea unui mesaj greșit liderilor autoritari, inclusiv la Beijing, că pot obține ceea ce doresc prin forță.

Deși China nu este un adversar al NATO, aceasta a urcat "mult mai sus" pe agenda NATO, a spus Stoltenberg, citând capacitățile militare în creștere ale Beijingului și comportamentul coercitiv în regiune.

"Credem că ar trebui să ne angajăm cu China în chestiuni precum controlul armelor, schimbările climatice și alte probleme", a spus el. "Dar, în același timp, este clar că China reprezintă o provocare pentru valorile noastre, pentru interesele noastre și pentru securitatea noastră."

Într-o declarație difuzată luni de mass-media de stat, Coreea de Nord a calificat vizita lui Stoltenberg drept "un preludiu la confruntare și război, deoarece aduce norii negri ai unui "nou Război Rece" în regiunea Asia-Pacific".

Update 09.30. Fostul premier britanic, Boris Johnson, acuză că Vladimir Putin l-a ameninţat cu un atac cu rachete. Totul s-ar fi întâmplat în timpul unei convorbiri telefonice purtate anul trecut, înainte de invazia Moscovei în Ucraina, scrie CNN.  

"M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus: 'Știi, Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut. Sau ceva de genul ăsta. Știți. Vesel", a declarat Johnson într-un interviu acordat BBC.

"Cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl adopta, după aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze".   

Schimbul de replici a fost publicat ca o avanpremieră a unui documentar BBC "Putin vs. Vest". Nici Putin și nici Kremlinul nu au comentat public presupusa amenințare. 

Update 08:30. Volodimir Zelenski a declarat că a abordat problema acceptării Rusiei la Jocurile Olimpice cu președintele francez Emmanuel Macron. Moscovei nu trebuie să i se permită să folosească Jocurile Olimpice pentru propagandă, a adăugat el, potrivit BBC, citat de Mediafax. 

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că sportivii ruși și bieloruși ar putea concura ca neutri la Jocurile Olimpice. Dar Ucraina a amenințat că va boicota Paris 2024 dacă sportivilor ruși și bieloruși li se va permite să concureze. 

Încercările CIO "de a readuce sportivii ruși la Jocurile Olimpice sunt încercări de a spune întregii lumi că teroarea este cumva acceptabilă", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească Jocurile "sau orice alt eveniment sportiv ca propagandă pentru agresiunea sa sau pentru șovinismul său de stat", a adăugat el. 

CIO a declarat în această săptămână că sportivii ruși și belaruși ar putea concura ca "sportivi neutri", afirmând că "niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său". Dar Zelenski spune că nu poate exista neutralitate în sport în timp ce atleții țării sale mor pe câmpul de luptă. De asemenea, el a făcut o comparație cu Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, când naziștii se aflau la putere. 

"A fost o greșeală olimpică majoră", a spus el. "Mișcarea olimpică și statele teroriste cu siguranță nu ar trebui să își intersecteze drumurile". 

Guvernul britanic a condamnat, de asemenea, planul de a permite sportivilor să concureze în mod neutru, considerând că este "o lume departe de realitatea războiului". 

Lidera partidului cancelarului german nu exclude trimiterea de avioane de luptă Ucrainei

În urma deciziei Germaniei de a livra tancuri Ucrainei, lidera Partidului Social-Democrat german (SPD), aflat la guvernare, nu a exclus în mod explicit susţinerea Ucrainei cu avioane de luptă, a scris duminică dpa.

Întrebată, duminică, dacă exclude livrarea de avioane de luptă, Saskia Esken a declarat pentru postul ARD că Germania nu este parte a războiului şi că guvernul vrea să "evite acest lucru în viitor".

"Factorul decisiv este că Germania şi NATO nu sunt parte în acest război", şi de aceea guvernul german este în strânsă consultare cu omologii din SUA în aceste probleme, a declarat Esken, al cărei partid conduce guvernul de coaliţie al cancelarului Olaf Scholz.

În acelaşi timp, este important ca Germania să-i arate clar preşedintelui rus Vladimir Putin, prin toate deciziile, că "respingem agresiunea rusă", a adăugat ea.

Război în Ucraina, 29 ianuarie | Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, 28 ianuarie | Olaf Scholz le cere germanilor să aibă încredere în decizia Guvernului de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei

Război în Ucraina, 27 ianuarie | Rusia recunoaște că a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, dar a făcut asta cu un motiv

Război în Ucraina, 26 ianuarie | Joe Biden ia în calcul să marcheze un an de război al Rusiei în Ucraina printr-o vizită în Europa

Război în Ucraina, 25 ianuarie | SUA trimit în Ucraina 31 de tancuri M1 Abrams | Decizia, oficializată după ce Germania a anunțat că trimite Kievului tancuri Leopard 2

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close