Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 362. Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut

Război în Ucraina, ziua 362. Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut

Război în Ucraina, ziua 362. Liderul de la Kremlin va susţine mâine un discurs în care va anunţa care sunt obiectivele sale în privinţa războiului.  

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2023   •   22:13

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • China vrea să coopereze cu Ungaria pentru o soluţie politică la războiul dintre Rusia şi Ucraina
  • Mircea Badea: "Putin va spune marți că nu există altă alternativă decât distrugerea completă a Ucrainei"
  • Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut
  • Bloggerii militari ruși: "Biden a ajuns la Kiev înaintea lui Putin"
  • Volodimir Zelenski, prognoză alarmantă: "Va fi război mondial dacă China se aliază cu Rusia"
  • Vizita lui Joe Biden în Ucraina, mesaj pentru Vladimir Putin înaintea marcării unui an de război
  • Japonia anunță un sprijin de peste 5 miliarde de euro pentru Ucraina
  • Klaus Iohannis merge în Polonia la întâlnirea cu Joe Biden și șefii de stat de pe Flancul Estic al NATO
  • Vladimir Putin pregăteşte marele anunţ despre războiul din Ucraina
  • Oficialii din Ucraina se dau de gol în scandalul Bâstroe. Adâncimea canalului aproape s-a dublat
  • Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru plănuirea unui incident nuclear de proporții. 
  • Trei morți și cinci răniți după un bombardament în Herson
  • Beijingul ia în considerare furnizarea de "arme" Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina
  • Franța trimite Ucrainei săptămâna viitoare tancurile AMX-10
  • Două rachete rusești lansate sâmbătă au zburat „periculos de aproape” de o centrală nucleară din sudul Ucrainei
  • Ambasador rus: SUA încearcă să inflameze criza ucraineană cu afirmații de crime împotriva umanității
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă ca ţara sa să primească mai mult ajutor militar în urma Conferinţei de securitate de la Munchen
  • Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a exclus categoric, sâmbătă, orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii, după ce China a anunțat că va propune un plan de pace

Update 22:00 Administraţia Chinei intenţionează să colaboreze cu Ungaria şi cu alte ţări pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni seară, la Budapesta, Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez.

"Noi vrem ca părţile să revină la masa negocierilor", a declarat Wang Yi, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Budapesta cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

"Vrem să colaborăm cu Ungaria şi cu alte ţări iubitoare de pace pentru a pune capăt actualului război" din Ucraina, a subliniat Wang Yi.

Peter Szijjarto a salutat poziţia Beijingului "în sensul instaurării păcii cât mai curând posibil". Administraţia Xi Jinping urmează să prezinte un plan de pace pentru Ucraina, cu ocazia împlinirii unui an de la începerea invaziei militare ruse. După vizita în Ungaria, Wang Yi se va deplasa la Moscova.

Însă, duminică, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că Washingtonul are informaţii potrivit cărora China ar examina "posibilitatea de a furniza armament letal" Rusiei pentru războiul din Ucraina, avertizând că, în acest caz, ar apărea "o problemă gravă" în relaţiile dintre Beijing şi Washington. "Suntem preocupaţi de intenţia Chinei de a furniza Rusiei asistenţă militară letală. Urmărim atent situaţia", a reiterat Blinken luni, în cursul unei vizite în Turcia.

Beijingul a avertizat însă că nu va tolera "presiunile" Statelor Unite referitoare la relaţiile Chinei cu Rusia. "Statele Unite, nu China, generează preocupări prin furnizarea de armament", a afirmat luni Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de site-ul Tagesschau.de. "Noi nu acceptăm ca Statele Unite să arate cu degetul asupra relaţiilor China-Rusia, cu atât mai puţin acţiunile de coerciţie sau presiunile", a atras atenţia Wang Wenbin.

Update 20:30 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a cerut luni în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE) sprijinirea Republicii Moldova pe mai multe planuri, pentru a putea face față atitudinii foarte asertive a Rusiei.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Bogdan Aurescu a menționat utilitatea creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova, plecând de la nevoile anunțate de Chișinău, precum și sprijinirea creării unui centru StratCom în vederea combaterii dezinformării.

De asemenea, ministrul a menționat necesitatea utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a Republicii Moldova, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni.

„În acest context, ministrul Aurescu a înaintat spre reflecție și analiză juridică propunerea de creare a unui regim separat de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituționale și a statului de drept, propunere susținută ferm de ministrul de externe Nicu Popescu și de alți miniștri europeni; în acest context, Înaltul Reprezentant Borrell a decis declanșarea procesului de reflecție privind crearea regimului sancționator”, arată MAE.

Pe palierul integrării europene, ministrul Aurescu a susținut nevoia ancorării ireversibile a Republicii Moldova la UE, cu accent pe măsurile necesare în perioada următoare.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe a avertizat asupra intensificării propagandei pro-ruse, mai ales în contextul marcării anului de la începerea războiului, „scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și scăderea susținerii și solidarității la nivelul societăților din diferite state europene cu Ucraina și cetățenii ucraineni, fiind necesare atenție și vigilență sporite în acest sens”.

Miniștrii prezenți au dezbătut situația din Afganistan, evoluțiile din Iran, cu accent pe situația drepturilor omului și cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar, precum și diplomația climatică și energetică.

Update 19:37 După vizita-surpriză efectuată de președintele american în capitala Ucrainei, atenția globală este concentrată pe mesajul pe care îl va adresa președintele rus în Duma de Stat, înaintea marcării unui an de la invazia militară din 24 februarie.

Este de așteptat ca mesajul lui Putin să indice direcția pe care Moscova o vrea imprimată războiului din Ucraina, după ce obiectivul oficial al așa-zisei operațiuni militare speciale a fost modificat pe parcursul lunilor de conflict: de la "denazificarea și dezarmarea" Ucrainei, la anexarea și controlul regiunilor din sudul și estul Ucrainei.

Însă, în pofida eforturilor militare ale Rusiei, trupele de invazie nu au reușit să controleze deplin, nici pe departe, cele patru regiuni anexate ilegal prin decretul semnat de președintele rus în data de 30 septembrie anul trecut: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

În acest context, lui Putin nu-i rămâne decât să încerce să provoace Ucrainei o distrugere și mai mare, posibil chiar o distrugere totală, anticipează realizatorul Antena 3 CNN Mircea Badea.

"Dacă ar fi să anticipez ce va spune Putin mâine (marți), cred că va spune astfel: că Rusia a fost amenințată de NATO.  Că securitatea și integritatea Rusiei au fost amenințate de NATO.

Pentru că, deși NATO se declară o alianță defensivă, a venit cu apărarea până la 'ușa' Rusiei, deci intențiile sunt clar ofensive.  'A trebuit să protejăm populația vorbitoare de limba rusă din Ucraina. Scopul NATO în acest război proxi a fost să slăbească Rusia militar și economic, dar nu a reușit'. Putin nu va pomeni Ucraina, va pretinde că se află în război cu NATO.

Și că, în acest moment, Rusia nu are altă alternativă decât distrugerea completă a Ucrainei, ceea ce se va întâmpla, deși nu și-a dorit asta. Chiar sunt curios dacă am anticipat cât de cât corect ce va spune Putin", a afirmat Mircea Badea la emisiunea "În fața națiunii" de la Antena 3 CNN.

Update 18:36 Trupele ruse au preluat controlul în localitatea Paraskoviivka, situată la nord de oraşul asediat Bahmut din provincia Doneţk.

Informația este difuzată, luni, de Ministerul rus al Apărării.

"În urma acţiunilor ofensive ale voluntarilor din unităţile de asalt, în coordonare cu unităţile forţelor aeropurtate şi cu sprijinul de foc al trupelor de artilerie şi rachete din gruparea Sud, a fost eliberată în totalitate localitatea Paraskoviivka", afirmă comandamentul militar rus.

Capturarea acestei localităţi fusese anunţată anterior de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, şi apoi de liderul prorus din Doneţk, Denis Puşilin.

Potrivit acestuia din urmă, preluarea controlului localității Paraskoviivka ar permite trupelor ruse să blocheze drumul către localitatea Ceasiv Iar, una dintre rutele de aprovizionare ale trupelor ucrainene care apără orașul Bahmut.

Conform presei americane, Washingtonul ar fi sugerat Kievului să abandoneze oraşul Bahmut, dat fiind costul uman ridicat al apărării acestuia, şi să se replieze câţiva kilometri către Ceasiv Iar, zonă cu poziţii mai înalte şi mai uşor de apărat.

Într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian Corriere della Sera, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus despre Bahmut că "este important pentru noi să-l apărăm, dar nu cu orice preţ şi nu dacă toată lumea moare".

Update 18:10 Bloggerii și jurnaliștii militari pro-ruși au criticat Kremlinul pentru că nu a reușit să îl împiedice pe președintele american Joe Biden să viziteze capitala ucraineană.

Igor Girkin, veteran al armatei ruse și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), și-a exprimat frustrarea într-un comentariu semnalat de CNN.

"Nu aș fi surprins dacă 'bunicul' (oricum nu este bun decât pentru simple provocări) este adus la Bahmut ... Și nu i se va întâmpla nimic", a scris Girkin, cu referire la orașul intens disputat în ultimele luni de forțele ruse și ucrainene. 

Propagandistul Serghei Mardan a adoptat un ton mai dur.

"Biden la Kiev. Umilire demonstrativă a Rusiei", a scris Mardan pe canalul său de Telegram. "Poveștile despre (racheta) hipersonică miraculoasă pot fi lăsate pentru copii. La fel ca vrăjile despre războiul sfânt pe care îl purtăm cu întregul Occident", a continuat el, adăugând, ironic: "Cred că există pauze de masă într-un război sfânt."

Un cont de Telegram gestionat de membri ai armatei ruse și ai marinei militare, Zapiski michmana Ptichkina ('Notele aspirantului Pticikin'), a remarcat că Joe Biden a ajuns la Kiev înaintea președintelui rus Vladimir Putin.

"La aproape un an de la începutul operațiunii militare speciale, îl așteptăm în orașul rus Kiev pe președintele Federației Ruse, dar nu și pe cel al Statelor Unite", spune un comentariu de pe canalul respectiv, conform CNN.
 

Update 16:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra condițiilor care ar deschide, în opinia sa, calea către o nouă conflagrație mondială.

"Pentru noi, este important ca Beijingul să nu sprijine Moscova în acest război. De fapt, mi-aș dori să fie China alături de noi. Dar, deocamdată, nu cred că este posibil", a spus Zelenski într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, semnalat de presa internațională.

"Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că dacă se aliază China cu Rusia, atunci va fi un război mondial, și nu cred că își dă seama (China) de asta", a continuat el.

Poziția lui Zelenski o reflectă pe cea a secretarului de stat american Antony Blinken, care a avertizat, sâmbătă, China că vor exista "consecințe" dacă Beijingul oferă Moscovei sprijin material în războiul din Ucraina.

Potrivit lui Blinken, la Washington există temeri conform cărora China ar lua în calcul să livreze arme Rusiei.

În replică, Beijingul a transmis Washingtonului că nu este în măsură să facă astfel de solicitări, în condițiile în care, de când a început războiul în Ucraina, Statele Unite au livrat Kievului arme în mod continuu.

Update 15:00 Vizita-surpriză în Ucraina a președintelui american Joe Biden a transmis un mesaj clar Moscovei, cu o zi înainte de discursul planificat de Vladimir Putin în Duma de Stat și cu patru zile înainte de momentul comemorării efective a unui an de la începutul invaziei ruse.

La Kiev, Biden a dat asigurări că sprijinul aliaților pentru Ucraina va continua cât timp va fi necesar pentru a ajuta Kievul să învingă în lupta cu trupele Moscovei.

De asemenea, în comunicatul oficial postat pe site-ul Casei Albe, Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar american pentru Ucraina și noi sancțiuni la adresa Rusiei.

"După un an (de război), Kievul rezistă. Ucraina rezistă. Democrația rămâne în picioare. America – și lumea întreagă – este alături de Ucraina" este mesajul postat pe conturile de Instagram ale președinților SUA și Ucrainei, împreună cu o fotografie a celor doi lideri în Kiev, în fața mănăstirii Sf. Mihail.

View this post on Instagram

A post shared by President Joe Biden (@potus)

Update 14:30 Japonia a anunțat un nou pachet de ajutor financiar de 5,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Vorbind la un forum global din Tokyo, premierul țării a declarat că va marca, de asemenea, prima aniversare a războiului prin organizarea unui summit G7 online cu participarea președintelui ucrainean.

Fumio Kishida a declarat că Ucraina suferă de pe urma invaziei ruse și că poporul său are nevoie de ajutor pentru a-și reconstrui viața de zi cu zi.

El a adăugat că atacul Rusiei este o provocare pentru întreaga ordine internațională bazată pe reguli.

Japonia s-a alăturat SUA și națiunilor europene în sancționarea Rusiei pentru invazia sa și în furnizarea de sprijin umanitar și economic pentru Ucraina.

Guvernul de la Tokyo a reacționat rapid din cauza temerilor legate de posibilul impact pe care războiul l-ar putea avea în Asia de Est, unde armata Chinei a devenit din ce în ce mai îndrăzneață și a escaladat tensiunile în jurul Taiwanului.

Japonia a acordat deja Ucrainei împrumuturi de peste 70 de miliarde de yeni (circa 490 de milioane de euro) sub formă de asistență economică de urgență și a acceptat peste 2.000 de ucraineni strămutați.

Update 12:30 Președintele Klaus Iohannis va participa miercuri, în Polonia, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), la care vor fi prezenți președintele SUA, Joe Biden, și pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

"Președintele României, Klaus Iohannis, va participa miercuri, 22 februarie 2023, la Varșovia, Republica Polonă, alături de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), avându-i ca invitați pe Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg”, anunță Administrația Prezidențială.

Summitul B9 se desfășoară în contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, și are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliații de pe Flancul Estic al NATO și SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

"Agenda discuțiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susținerea pentru aspirațiile sale euroatlantice, precum și demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Vor fi abordate, de asemenea, modalitățile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internațional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate”, se menționează în comunicatul citat.

Update 11:00. Cel mai important diplomat chinez, Wang Yi, a sosit la Moscova pentru discuții privind un posibil plan de pace pentru Ucraina, relatează ziarul Kommersant, citat de Reuters.

"Scopul principal al călătoriei sale este de a spori rolul Beijingului în soluționarea problemei ucrainene", a precizat Kommersant, potrivit Mediafax.

La Conferința anuală de securitate de la Munchen, Wang a acuzat Statele Unite că încalcă normele internaționale printr-un comportament "isteric".

Wang a reiterat un apel la dialog și a sugerat țărilor europene să "se gândească cu calm" la modul în care să pună capăt războiului.

Wang a mai spus că există "unele forțe care se pare că nu doresc ca negocierile să aibă succes sau ca războiul să se încheie curând", fără a preciza la cine se referea.

Președintele chinez Xi Jinping va ține un "discurs de pace" la aniversarea invaziei din Ucraina, a declarat vineri ministrul italian de externe.

Update 10:30. Președintele rus Vladimir Putin îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale, marti, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei.  Potrivit analiștilor militari, rușii au pe câmpul de luptă aproximativ 300.000 de soldați, cu 100.000 mai mulți decât în februarie 2022. Cu toate acestea, ucrainenii sunt optimiști că rușii nu vor mai putea să forțeze un atac asupra Kievului.  

Analiștii militari apreciază că Putin are la dispoziție până la 300.000 de oameni, cu aproximativ 100.000 mai mulți decât la începutul invaziei. Între 150 - 170. 000 sunt cei mobilizați în primul val din septembrie, care au fost dislocați pe fronturile din Donbas și Zaporojie. De partea cealaltă, ucrainenii au nevoie disperată de arme grele și chiar dacă deciziile au fost luate la nivelul aliaților, prea puține din cele promise au ajuns pe front. 

Războiul cu Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniție către Ucraina, a avertizat Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, în ultima zi a conferinței de securitate de la München. 

Borrell va prezenta azi, la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, planuri pentru a utiliza facilitatea europeană pentru pace existentă de 3,6 miliarde de euro pentru ca UE să achiziționeze muniții în comun. 

Update 09:20. Ministerul Infrastructurii de la Kiev anunță, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare a Canalului a crescut de la 3,9 la 6,5 metri. Mesajul contrazice însă poziția Ambasadei Ucrainei la București care susținuse că lucrările sunt destinate doar pentru întreținerea căii navigabile. " Între timp, România a trimis Comisiei Europene o scrisoare de protest la adresa Ucrainei. 

Update 08:50. Rusia susține că Ucraina plănuiește să însceneze un incident nuclear la una dintre centralele sale nucleare, înaintea unei reuniuni a Națiunilor Unite. 

Acuzația vine din partea Ministerului Rus al Apărării care nu aduce însă nicio dovadă. 

Rușii spun că planul Kievului este să dea vina pe Moscova după provocarea de scurgeri de substanțe radioactive și contaminarea zonei. 

Oficialii ucraineni resping acuzația și spun că Rusia plănuiește să provoace un incident nuclear în încercarea de a da vina pe Ucraina. 

SUA, gata de noi sancțiuni împotriva Rusiei vizând industrii cheie

Administrația Biden plănuiește să impună noi controale la export și o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând industrii cheie, a relatat duminică Bloomberg, citând surse familiare cu acest subiect.

Noile sancțiuni vor viza sectoarele de apărare și energie ale Rusiei, instituțiile financiare și mai multe persoane fizice, potrivit raportului, adăugând că SUA și aliații ar putea, de asemenea, să analizeze prevenirea evitării și eludării sancțiunilor pentru a întrerupe sprijinul pe care Rusia îl primește din partea unor țări terțe.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe a refuzat să comenteze când a fost contactat de Reuters.

Propunerea Uniunii Europene pentru noi sancțiuni include entități iraniene despre care se consideră că furnizează Rusiei drone și alte bunuri militare, tehnologii, componente, vehicule grele și electronice, se arată în raport.

La începutul acestei luni, Statele Unite au emis noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru activități cibernetice care au vizat șapte persoane, inclusiv șase ruși și un ucrainean, în urma cărora Rusia a sancționat 77 de cetățeni americani să intre în Rusia, ca măsură de retorsiune.

Război în Ucraina, 19 februarie | Antony Blinken: China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei 

Război în Ucraina, 18 februariePreşedinta Comisiei Europene: "Ucraina are nevoie disperată de muniţie standardizată"

Război în Ucraina, 17 februariePentagon: Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania

Război în Ucraina, 16 februarieZelenski exclude să dea teritorii în schimbul păcii: ”Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”

Război în Ucraina, 15 februarie | Mai multe baloane care zburau deasupra Kievului au fost doborâte de armata ucraineană, anunță administrația militară a capitalei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close