Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 334. Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina

Război în Ucraina, ziua 334. Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina

Război în Ucraina, ziua 334. Naţiunile occidentale au blocat negocierile iniţiale dintre Ucraina şi Rusia, îndemnând Administraţia Volodimir Zelenski să amâne acţiunile de soluţionare a conflictului militar, a acuzat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Război în Ucraina, ziua 334. Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Ian 2023   •   21:40

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina
  • Oleksii Arestovici, fost consilier al lui Zelenski: "Foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul"
  • Germania a trimis sisteme de rachete "Patriot" în Polonia, la granița cu Ucraina
  • NYT: GRU, serviciul militar de spionaj din Rusia, este în spatele campaniei de scrisori-capcană din Spania
  • Șeful armatei din Norvegia spune că în războiul din Ucraina au murit și au fost răniți peste 300.000 oameni
  • Cinci zone din Ucraina, fără curent luni dimineață
  • Germania spune că nu a primit cereri de autorizare a livrării tancurilor Leopard în Ucraina
  • Franța și Germania trimit militari în România și Lituania pentru exerciții militare comune
  • Negocieri în UE pentru un nou ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina
  • UE va analiza folosirea activelor bancare ruseşti pentru reconstrucţia Ucraina
  • Germania permite Poloniei să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2
  • Președintele Ucrainei anunţă noi măsuri pentru eradicarea corupţiei
  • Forţele ruse ar putea ataca pe trei fronturi în acelaşi timp | Planul secret al lui Vladimir Putin
  • Rusia se teme că Moscova va fi atacată. Rachete antiaeriene, așezate pe clădiri
  • Premierul Poloniei a calificat drept inacceptabil refuzul Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei
  • Forţele ruseşti încearcă o ofensivă în sudul regiunii Zaporojie

Update 23:30 - Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat luni seară că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o nouă tranşă, în valoare de 500 de milioane de euro, din ajutorul militar pentru Ucraina, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe desfăşurată luni la Bruxelles.

''Vom continua să sprijinim Ucraina în cel mai bun mod posibil, Ucraina trebuie să câştige acest război. I-am transmis ministrului de externe Dmitro Kuleba că vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar. Rusia continuă atacurile barbare, sistematice asupra populaţiei şi infrastructurii civile din Ucraina şi se plasează astfel de partea greşită, încălcând legile umanitare internaţionale'', a afirmat înaltul demnitar european.

Update 21:30 - Serghei Lavrov a afirmat că Rusia a vrut să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări au îndemnat Kievul să tergiverseze luarea unei decizii.

"Se ştie că noi am susţinut propunerea părţii ucrainene de a purta negocieri la începutul operaţiunii militare speciale şi până la sfârşitul lunii martie 2022 cele două delegaţii acceptaseră în principiu să rezolve conflictul", a afirmat Serghei Lavrov, citat de postul de televiziune Sky News.

"Se cunoaşte faptul şi a fost prezentat deschis că americanii, britanicii şi unii dintre colegii noştri europeni au transmis Ucrainei că era prea devreme pentru un acord, iar aranjamentul care aproape că fusese agreat nu a mai fost luat în considerare deloc de regimul de la Kiev", a precizat Serghei Lavrov.

Update 20:30 Oleksii Arestovici, fostul consilier al lui Volodimir Zeleski, a spus că "este foarte puțin probabil" ca țara sa să iasă învingătoare din războiul declanșat de Rusia în februarie 2022.

Arestovici a insistat că face declarația eliberat de constrângerile funcției oficiale.

"Acum sunt o persoană neoficială, pot să spun ce vreau. Dacă lumea crede că vom câștiga, cu siguranță, războiul, eu vreau să spun că este foarte puțin probabil. Din 14 ianuarie nu mai este așa. Credeți că declarația făcută de președintele polonez Duda - că nu se știe dacă Ucraina va supraviețui ca țară - a reprezentat doar niște vorbe în vânt? Sau spunea despre asta pe baza unor informații?", a declarat fostul consilier.

Declarația invocată de Oleksii Arestovici și făcută de Andrzej Duda în data de 14 ianuarie venea în contextul eforturilor aliaților occidentali de a se pune de acord cu privire la furnizarea de armament greu Ucrainei, în special tancuri, în perspectiva unei noi ofensive terestre ruse.

"Nu știu câtă dreptate are domnul Arestovici și dacă a avut dreptate Zelenski să-l 'zboare'. Însă îmi amintesc că Arestovici este cel care a spus că războiul va începe în 2022. A prevăzut asta în 2019. Am vrut să amintesc cine este personajul", a menționat realizatorul Adrian Ursu la Antena 3 CNN.

"Mi-e teamă că agenda lui Putin s-a modificat dramatic. Avea (Putin) o altă agendă când a început nenorocirea. El a estimat greșit susținerea NATO pentru Ucraina. Nu s-a așteptat ca NATO să susțină în acest fel Ucraina. Oricare ar fi fost agenda lui inițială, mi-e teamă că agenda lui în prezent este distrugerea Ucrainei", a spus, la rândul său, realizatorul emisiunii "În gura presei" la Antena 3 CNN, Mircea Badea.

Update 19:30 Germania a trimis în Polonia două din cele trei unități de rachete antiaeriene Patriot care vor contribui la apărarea teritoriului polonez.

Rachetele, al căror transfer a început luni, urmează să fie instalate la Zamosc, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Această măsură vine după ce, în noiembrie anul trecut, doi bărbați au fost uciși de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiunea respectivă.

Este un incident care a accentuat temerile că războiul din Ucraina s-ar putea extinde peste graniță.

Sistemele Patriot sunt produse de compania americană Raytheon și sunt instalate la sol, fiind sunt proiectate pentru interceptarea rachetelor ofensive.

"Unul din motivele pentru care Germania va sprijini acum flancul estic al NATO din Polonia este, desigur, acela că am văzut cât de rapid se poate extinde războiul dintre Rusia și Ucraina în țări membre NATO", a declarat colonelul german Joerg Sievers.

Update 17:30 Oficiali americani și europeni implicați în investigația campaniei de scrisori-capcană trimise în Spania, inclusiv la reședința premierului Pedro Sanchez, au ajuns la concluzia că în spatele operațiunii se află Moscova.

Mai exact, spionajul militar rus, GRU, căruia președintele Putin i-a fi acordat o mare libertate de acțiune, ar fi apelat la intermediari pentru a expedia scrisorile cu explozibil.

Acestea au fost depistate la destinație, la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

Nimeni nu a fost ucis în aceste atacuri, însă un angajat al Ambasadei Ucrainei la Madrid a fost rănit ușor când unul dintre pachete a explodat.

În ultimele săptămâni, anchetatorii s-au concentrat asupra "Mișcării Imperiale Ruse", un grup radical care are membri și asociați în toată Europa și centre de antrenament în stil militar în Sankt Petersburg, Rusia, după cum a relatat publicația The New York Times (NYT).

Grupul a fost desemnat drept organizație teroristă globală de către Departamentul de Stat al SUA și ar avea legături cu serviciile ruse de informații.

Membri importanți ai grupului au fost în Spania.

Aici, poliția spaniolă a monitorizat legăturile "Mișcării Imperiale" cu organizații locale de extremă dreapta.

Oficialii americani citați de NYT la adăpostul anonimatului susțin că ofițerii ruși care au condus campania de scrisori explozive au vrut să ia prin surprindere guvernele europene și să testeze capacitatea Moscovei de a acționa prin intermediari pentru cazul în care Rusia decide să escaladeze conflictul dincolo de Ucraina.

Update 15:30 Rusia a înregistrat până acum aproape 200.000 de morți sau răniți în Ucraina.

Pentru Ucraina, bilanțul se ridică la 100.000 de victime militare și 30.000 de civili morți, potrivit estimărilor făcute publice de șeful Apărării din Norvegia, Eirik Kristoffersen.

El nu a menționat cum au fost calculate aceste valori.

"Pierderile rușilor încep să se apropie de aproximativ 180.000 de soldați morți sau răniți. Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morți sau răniți. În plus, Ucraina are aproximativ 30.000 de civili care au murit în acest război teribil", a spus Kristoffersen (foto interior).

Norvegia, o țară care se învecinează cu Rusia, este membră a NATO de la înființarea Alianței, în 1949.

Moscova și Kievul nu au furnizat date pentru pierderile lor pe front în ultimele luni.

Update 14:30 Penele de curent au afectat cinci zone din Ucraina luni dimineață, a anunțat Ukrenergo, operatorul sistemului de transport al energiei electrice.

Cererea a depășit oferta, luni, după ce centralele electrice și rețeaua de distribuție au fost avariate de atacurile cu rachete și drone rusești din 14 ianuarie, a anunțat Ukrenergo pe Telegram.

Limitele de consum au fost depășite în orașele Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporoji, Liov și în provincia Volyn înainte de ora 9:00, ceea ce a dus la întreruperi.

Se așteaptă ca temperaturile să scadă până la -4 Celsius în Harkov în luni seara.

Reprezentanții Ukrenergo au declarat că lucrează în mod constant pentru a restabili instalațiile avariate de atacurile inamice, dar că după fiecare atac al rușilor asupra infrastructurii energetice, recuperarea devine din ce în ce mai dificilă și durează mai mult.

Update 13:30 Guvernul de la Berlin susține că nu a primit nicio cerere de autorizare a livrării către Ucraina a tancurilor Leopard 2, fabricate în Germania.

O declarație în acest sens a fost făcută luni dimineață un purtător de cuvânt al executivului german.

Precizarea vine în momentul în care Polonia și alte țări fac presiuni pentru ca vehiculele să fie trimise în Ucraina.

 "Există proceduri în acest sens (referitoare la autorizarea exportului de tancuri germane de către terți)", a indicat oficialul, adăugând că astfel de cereri vor fi abordate "cu rapiditate și atenție".

Anterior, ministrul de Externe din Germania a declarat că țara sa nu se va opune trimiterii de tancuri germane Leopard de către Polonia în Ucraina.

Update 12:30 Liderii francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au anunțat întărirea prezenței militare a Franței și Germaniei în estul Europei și exerciții militare comune în România și Lituania la o dată care urmează să fie precizată.

"Ne-am consolidat angajamentul atât pentru Flancul Estic al Uniunii Europene, cât și al NATO. Pentru a sprijini aliații noștri estici, militarii vor planifica exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România. În acest context, subliniem angajamentul nostru de a crește rezistența partenerilor noștri estici, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și în cadrul Parteneriatului estic, și sprijinim Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european", a transmis președinția franceză.

"Vorbim despre exerciții militare la care vor participa forțe terestre, navale și aeriene. În afară de România și Lituania, exerciții similare vor avea loc și în Polonia. Franța și Germania consideră că este esențială consolidarea capacităților europene de apărare în vederea consolidării pilonului european în NATO, motiv pentru care și-au propus să amelioreze colaborarea forțelor armate în Europa",  a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Buzoianu.

La rândul lor, Statele Unite ale Americii au anunțat că își mențin cei aproximativ 4 mii de soldați dislocați în sud-estul României pentru încă 9 luni.

Update 11:30 - Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, anunță că luni s-ar putea ajunge la un acord privind un nou ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina.

Josep Borrell a declarat că reprezentanții statelor membre vor discuta despre o nouă tranșă de 500 de milioane de euro din ajutorul pentru Ucraina.

Negocierile vor avea loc în cadrul reuniunii de luni.

Miniștrii de externe din UE vor încerca să ajungă la un acord cu privire la noile fonduri.

Update 10:30 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, a relatat luni Financial Times, citat de de Reuters.

Michel a spus că vrea să analizeze ideea de a administra activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi folosite pentru eforturile de reconstrucţie, a precizat cotidianul.

Este o chestiune de justiţie şi dreptate şi trebuie făcută în acord cu principiile de drept, a precizat preşedintele Consiliului European în interviu.

Uniunea Europeană a blocat în noiembrie rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a sancţiona Moscova din cauza invaziei din Ucraina.

Update 08:50 - Germania permite Poloniei să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2, anunţă ministrul de externe de la Berlin. Declaraţia a fost făcută în timpul unui interviu acordat televiziunii franceze LCI, conform agenţiilor Reuters și AFP.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar decide să trimită tancurile germane Ucrainei fără acordul guvernului de la Berlin, ministrul german de externe a declarat că Varşovia nu a cerut încă oficial acest lucru, iar dacă l-ar cere ar primi acordul.

Precizarea vine după ce ministrul adjunct polonez de externe a spus că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără aprobarea Germaniei.

Guvernul german este sub presiune din ce în ce mai mare pentru a furniza Ucrainei tancuri Leopard, care ar putea avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă împotriva trupelor ruse.

"Am înțeles cât de importante sunt aceste tancuri, suntem pe deplin conștienți de asta", a adăugat doamna Baerbock.

Experții estimează că sunt în jur de 2.000 de tancuri Leopard folosite de 13 țări din Europa și sunt considerate din ce în ce mai mult ca fiind esențiale pentru efortul de război al Ucrainei, pe măsură ce conflictul intră în al doilea an.

Update 08:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că nu va tolera corupția, problema cronică a țării, care a fost trecută în plan secund de războiul împotriva Rusiei, și a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie pentru eradicarea acesteia, scrie Reuters.

Promisiunea lui Zelenski a venit pe fondul acuzațiilor de corupție la nivel înalt, inclusiv un raport privind practici dubioase în domeniul achizițiilor militare, în ciuda faptului că oficialii au promovat unitatea națională pentru a face față invaziei.

"Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituțiile statului sau cei care și-au petrecut întreaga viață urmărind un scaun", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Ucraina a avut o lungă istorie de corupție galopantă și guvernare șubredă, Transparency International clasând corupția țării pe locul 122 din 180 de țări, nu mult mai bine decât Rusia, în 2021.

UE a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce a acordat Kievului statutul de candidat anul trecut.

"Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate", a declarat Zelenski. "Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect."

Ales cu o majoritate zdrobitoare în 2019 pe baza promisiunilor de a schimba modul în care este guvernat fostul stat sovietic, Zelenski a declarat că guvernul său a acceptat demisia unui ministru adjunct după o anchetă privind acuzațiile că acesta a acceptat mită.

El nu a identificat oficialul, dar rapoartele de presă au afirmat că un ministru adjunct interimar al dezvoltării regionale, Vasyl Lozinskiy, a fost reținut în urma unor acuzații de acceptare a unei mite.

Accentul reînnoit pe corupție l-a implicat și pe ministrul apărării Oleksiy Reznikov, după ce un ziar a raportat că armata ar fi obținut alimente la prețuri foarte umflate.

Ministerul lui Reznikov a descris acuzațiile ca fiind "false", iar o comisie parlamentară a fost solicitată să investigheze.

*

Se vorbeşte din ce în ce mai des de un scenariu de tipul următor: Rusia, în viitorul apropiat, ar putea să atace pe trei direcţii, pe trei fronturi în acelaşi timp, pentru a prinde ca într-un cleşte o bucată mare din armata ucraineană.

Unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se aşteaptă la o mişcare iminentă a Rusiei de a încercui ţara cu un atac simultan pe trei fronturi.

Rustem Umerov, un membru al echipei care negociază cu Rusia, a declarat că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă. El a spus că Ucraina este ameninţată din mai multe direcţii, dar nu a precizat de unde ar putea veni atacurile.

"Ruşii ne înconjoară, ne atacă din Marea Neagră, din Belarus şi din regiunile Luhansk şi Doneţk", a declarat Umerov.

Rusia a proclamat prima sa victorie în războiul ce ţine de aproape un an de zile anunţând că a cucerit oraşul Soledar din Doneţk. Există încă unele dispute cu privire la continuare luptelor pentru controlul oraşului, dar ruşii au obţinut în mod clar câştiguri teritoriale cu un cost uriaş. Mercenarii Grupului Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin, au condus atacul asupra oraşelor Soledar şi Bahmut.

Experţii ucraineni din domeniul informaţiilor şi al apărării consideră că totul este o pregătire pentru o ofensivă terestră de amploare, susţinută de mai mulţi recruţi din armata regulată.

"Urmărim cum Rusia îşi construieşte o mulţime de forţe în regiunea Zaporojie. Se pare că plănuiesc un atac în cleşte din direcţiile Harkov şi Zaporojie şi vor încerca să captureze toate forţele de apărare majore ale Ucrainei", a declarat colonelul (r) Oleh Zhdanov, un fost membru din cadrul Direcţiei Operaţionale a Statului Major General al Forţele Armate ale Ucrainei.

Război în Ucraina, 22 ianuarieRusia se teme că Moscova va fi atacată. Rachete antiaeriene, așezate pe clădiri

Război în Ucraina, 21 ianuarie | Volodimir Zelenski, cu ochii în lacrimi la slujba de comemorare a oficialilor morţi în accidentul de elicopter

Război în Ucraina, 20 ianuarie | Ministrul român al Apărării și șeful SMAp, la Ramstein: "Trebuie să oferim sprijin multidimensionat Ucrainei"

Război în Ucraina, 19 ianuarie | Ministrul german al Apărării: "Împreună cu partenerii noştri, vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, independenţă teritorială şi suveranitate"

Război în Ucraina, 18 ianuarie | Mircea Geoană: NATO trebuie să se pregătească pentru un efort "îndelungat" în contextul conflictului militar din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close