Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 214. Oficialii separatiști declară valide referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Federația Rusă

Război în Ucraina, ziua 214. Oficialii separatiști declară valide referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Federația Rusă

Război în Ucraina, ziua 214. Camera inferioară a parlamentului rus ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Sep 2022   •   21:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski anunță că Ucraina a primit din SUA sisteme de apărare antiaeriană NASAMS
  • Oficialii separatiști pro-ruși declară valide referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Federația Rusă
  • SUA vor acționa "decisiv" dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina
  • Alte șapte nave care transportau produse agricole au părăsit porturile ucrainene duminică
  • Dmitro Kuleba: Declarațiile Kremlinului privind armele nucleare sunt "absolut inacceptabile"
  • Zelenski face un nou apel către trupele ruse să se predea
  • Lavrov promite „protecție deplină” pentru teritoriile anexate de Rusia
  • Parlamentul rus ar urma să dezbată joi alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
  • Putin nu a fost de acord să retragă trupele din Herson, cum l-au sfătuit generalii săi, spun surse oficiale americane
  • Armata ucraineană anunţă că a doborât nouă ținte aeriene rusești

Update 25 septembrie, ora 22:25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-un interviu televizat, că Ucraina a primit de la SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), informează The Guardian.

Vorbind la postul american de televiziune CBS, Zelenski a mulțumit președintelui american Joe Biden și a confirmat că ucrainenii au acum în țară sisteme de apărare antiaeriană NASAMS.

Pentagonul informase în urmă cu zece zile că două sisteme NASAMS urmează să fie livrate Ucrainei.

„Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja aplicată. Și Congresului SUA... am primit NASAMS. E vorba de sistemele de apărare antiaeriană. Dar, credeți-mă, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi infrastructura civilă, școlile, spitalele, universitățile, casele ucrainenilor”, a spus Zelenski.

Update 25 septembrie, ora 21:00 Referendumurile din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute ca fiind valide, scrie TASS, potrivit Rador.

Referendumul privind intrarea Lugansk în Federația Rusă a fost validat, deoarece la el au participat peste 50% dintre alegători, a declarat șeful Comisiei Electorale Centrale. Prezența la vot în Lugansk, în cele trei zile de scrutin, până la ora 20:00, ora Moscovei, este de 76,09%.

Prezența la vot la referendumul desfăşurat în regiunea Herson pentru intrarea în componenţa Rusiei este de 48,91%, iar prezența la vot la referendumul din regiunea Zaporijjia a fost de 51,55%, în cele trei zile de scrutin, luând în calcul inclusiv voturile din străinătate.

Update 25 septembrie, ora 18:45 SUA și aliații săi vor acționa "decisiv" dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

"Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari cu privire la ceea ce implică acest lucru", a declarat Sullivan la CBS, citat de The Guardian.

Sullivan a spus că liderul rus Putin a "fluturat cartea nucleară în diferite momente de-a lungul acestui conflict", iar aceasta este o chestiune pe care administrația Biden trebuie "să o ia extrem de în serios, deoarece este o chestiune de o gravitate extremă - posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial".

Update 25 septembrie, ora 17:40 Alte șapte nave care transportau produse agricole au părăsit porturile ucrainene duminică, au anunțat autoritățile, urcând 218 numărul total al navelor de când un coridor intermediat de ONU prin Marea Neagră a fost deschis în august. Ucraina nu a putut să exporte pe această rută din cauza lipsei unor acorduri de siguranță.

Update 25 septembrie, ora 16:20  Mai multe imagini apărute duminică pe rețelele sociale arată nemulțumiri în creștere în Rusia față de mobilizarea forțată dispusă de la Kremlin.

"Protest anti-mobilizare în regiunea Khasaviurt din Daghestan. Se pare că mai multe sate refuză individual să permită recrutarea bărbaților locali. Rapoartele locale indică faptul că protestatarii au blocat și autostrada federală din zonă. Am văzut ceva similar în Babayurt (n.r. - o altă regiune din Daghestan), precum și un videoclip cu o confruntare la un alt centru de recrutare", scrie pe Twitter Andrew Roth, corespondentul The Guardian în Rusia.

Update 25 septembrie, ora 14:10 Autoritățile pro-ruse din orașul ucrainean ocupat Herson au acuzat forțele Kievului că au ucis două persoane într-un atac cu rachete asupra hotelului Play de Ribas, duminică, în jurul orei 5.30 dimineața.

Oficialul de ocupație Kirill Stremousov a declarat că Oleksiy Jouravko, un fost deputat ucrainean pro-rus, se numără printre cei morți.

În momentul în care racheta a lovit se aflau în hotel și jurnaliști din presa rusă, potrivit The Guardian.

Update 25 septembrie, ora 13:40 Declarațiile Kremlinului privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt "absolut inacceptabile" și Kievul nu va ceda în fața lor, a declarat duminică dimineață ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, conform Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali ruși, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, au menționat armele nucleare ca o opțiune în situații extreme.

"Declarațiile iresponsabile ale lui Putin și Lavrov privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt absolut inacceptabile", a scris Kuleba pe Twitter. "Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să se exprime acum și să îi spună clar Rusiei că astfel de retorici pun lumea în pericol și nu vor fi tolerate".

Update 25 septembrie, ora 12:50 Recolta de cereale a Ucrainei în acest an ar putea totaliza doar 54,1 - 55,7 milioane de tone, faţă de nivelul record de 86 milioane de tone, din cauza invadării ţării de către Rusia, care a provocat reducerea suprafeţei cultivate, au estimat analiştii companiei de consultanţă APK-Inform, citaţi de Agerpres.

Recolta ar putea include 19 milioane de tone de grâu, 30 milioane de tone de porumb şi 5,5 milioane de tone de orz.

Analiştii avertizează că exporturile de cereale în sezonul 2022/2023 ar putea scădea la 22,6 - 38,8 milioane de tone, din cauza reducerea suprafeţei cultivate şi a dificultăţilor logistice.

De asemenea, producţia de floarea soarelui a Ucrainei în sezonul 2022/2023 ar putea totaliza 3,5 - 4,9 milioane de tone, faţă de cinci milioane de tone în sezonul 2021/2022, au estimat analiştii APK-Inform.

Exporturile de ulei de floarea soarelui ar urma să se situeze la 3 - 4,6 milioane de tone în sezonul 2022/2023 in 2022/23, în funcţie de recoltă şi de problemele logistice.

Înainte de război, Ucraina era cel mai mare producător şi exportator global de ulei de floarea soarelui.

Update 25 septembrie, ora 11:30 Armata ucraineană a anunțat duminică dimineața că forțele ruse au lansat zeci de atacuri cu rachete și bombardamente asupra unor ținte militare și civile, între care 35 de „așezări”, în ultimele 24 de ore.

Rusia, la rândul ei, neagă că a vizat civili. Agenția de presă de stat RIA, citând surse neidentificate, susține că forțele ucrainene au bombardat un grânar și depozite de îngrășăminte. Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciunei părți.

Rușii au atacat din nou Odesa cu drone kamikaze în cursul dimineții de duminică. Nu au fost înregistrate victime până în acest moment, informează Statul Major al armatei ucrainene. „Odesa este din nou atacată cu drone kamikaze. Nu s-au înregistrat victime. Clădirea administrației din centrul orașului a fost lovită de trei ori. La ora 09.00 (ora locală) era în plină desfășurare o operațiune de salvare și stingere a incendiului”, a precizat Statul major al armatei ucrainene.

Update 25 septembrie, ora 09:05 În timp ce Rusia își intensifică recrutarea cetățenilor, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat trupele să se predea forțelor țării sale.

În discursul său de seară, acesta a declarat: „Pentru ce luptă Rusia? Fiecare cetățean al Rusiei știe - chiar dacă mulți nu recunosc acest lucru, știu cu siguranță - că Rusia este cea care aduce răul”.

"Ucraina garantează fiecărui soldat rus care se predă trei lucruri. În primul rând, va fi tratat într-un mod civilizat, în conformitate cu toate convențiile. În al doilea rând, nimeni nu va cunoaște circumstanțele predării dumneavoastră, nimeni din Rusia nu va ști că predarea dumneavoastră a fost voluntară. Și în al treilea rând, dacă vă este teamă să vă întoarceți în Rusia și nu doriți un schimb, vom găsi o modalitate de a asigura și acest lucru."

Update 25 septembrie, ora 08:00 Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul rus de Externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.  

„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist”, a declarat Lavrov.

 

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS.

Informaţia a fost confirmată şi de agenţia Interfax, în timp ce RIA Novosti anunţă că pe 30 septembrie, preşedintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze celor două camere reunite ale parlamentului, reunite într-o sesiune extraordinară.

În urma lansării invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, trupele ruse controlează la ora actuală puţin mai mult de jumătate din regiunile Doneţk şi Zaporojie şi aproape integral regiunile Lugansk şi Herson.

Contraofensiva armatei ucrainene ce a eliberat în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi, mai ales în provincia nord-estică Harkov, a grăbit decizia Rusiei de a organiza aceste pseudo referendumuri, într-o aparenţă de legalizare a anexărilor.

Odată aceste provincii anexate, chiar dacă nicio ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei, notează Digi 24.

Un oficial din provincia Lugansk a susţinut sâmbătă, în a doua zi a aşa-zisului referendum, că prezenţa la vot este deocamdată de 45,9%, iar în provincia Zaporojie de 35,5%. Votul se va încheia marţi.

Război în Ucraina, 24 septembrie | Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucrainenii continuă contraofensiva şi anunţă noi teritorii eliberate, în chiar ziua referendumului organizat de ruşi

Război în Ucraina, 22 septembrie | NATO respinge "retorica nucleară iresponsabilă" a Rusiei şi planul anexării unor regiuni ucrainene

Război în Ucraina, 21 septembrie | Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare 

Război în Ucraina, 20 septembrie | Şi separatiştii din Herson vor referendum pentru alipirea la Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close