Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 824. SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina | Proteste în fața ambasadei din Kiev

Război în Ucraina, ziua 824. SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina | Proteste în fața ambasadei din Kiev

Război în Ucraina, ziua 824. SUA vor participa luna viitoare la summit-ul pentru pace organizat de Volodimir Zelenski, conform unui oficial.

Război în Ucraina, ziua 824. SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina | Proteste în fața ambasadei din Kiev
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mai 2024   •   15:30

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • Generalul Ben Hodges, despre războiul din Ucraina: "Dacă nu vor câştiga, este eşecul nostru al tuturor"
  • Avertismentul generalului Philip Breedlove, fost comandant NATO, despre planul Rusiei: "Putin vrea să fim îngrijoraţi, să cedăm, să capitulăm"
  • Sursă ucraineană: instructorii militari francezi vor vizita curând centrele de instruire din Ucraina
  • Rusia pretinde că a capturat 2 sate din regiunile Harkov şi Doneţk, ceea ce Ucraina nu a confirmat
  • Ministerele ruseşti îi propun lui Putin să elimine talibanii de pe lista organizaţiilor interzise
  • Spania se angajează să acorde Kievului un ajutor militar în valoare de un miliard de euro
  • Germania alocă 65 de milioane de dolari Ucrainei pentru asistenţă umanitară
  • Lituania acuză Ungaria că blochează deciziile UE privind Ucraina
  • Ministrul suedez al Apărării, despre lovirea teritoriului rusesc de către Kiev cu arme occidentale: „Ucraina are dreptul să se apere”
  • Terminal al aeroportului din Zaporojie, lovit de forțele ruse 
  • Spania va livra Kievului rachete Patriot şi tancuri Leopard
  • Rusia anunță că a doborât 12 drone deasupra a patru dintre regiunile sale în timpul nopții
  • Zelenski cere ajutorul Occidentului să atace în interiorul Rusiei
  • Activitatea trupelor rusești se intensifică în direcția Kupiansk, spune armata Ucrainei
  • O persoană a murit după ce o dronă a lovit o benzinărie de regiunea rusă Oriol, anunță guvernatorul
  • SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina
  • Proteste în fața ambasadei SUA din Kiev
  • Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei
  • Bilanțul atacului de la Harkov a ajuns la 14 morți
  • Italia nu vrea ca Ucraina să atace teritoriul rusesc cu arme occidentale
  • Forțele ucrainene au distrus 12 rachete și toate cele 31 de drone lansate de Rusia în timpul ultimului său atac aerian

Update 22:00. Generalul Ben Hodges, despre războiul din Ucraina: "Dacă nu vor câştiga, este eşecul nostru al tuturor"

Generalul Ben Hodges a vorbit înt-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, despre cât de important este ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Mai mult, acesta a explicat riscurile pentru România şi Moldova dacă ruşi ajung să ocupe Odesa.

Update 21:00 Avertismentul generalului Philip Breedlove, fost comandant NATO, despre planul Rusiei: "Putin vrea să fim îngrijoraţi, să cedăm, să capitulăm"

Generalul american Philip Breedlove, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa, dă un mesaj crucial despre România şi prezenţa militară americană la Marea Neagră. Mai mult, el a dezvăluit şi planul lui Vladimir Putin în ceea ce ne privește.

Update 20:00. Sursă ucraineană: instructorii militari francezi vor vizita curând centrele de instruire din Ucraina

Instructorii militari francezi vor vizita curând centrele de instruire din Ucraina. Anunțul a fost făcut de comandantul armatei ucrainene. Acesta a spus că a semnat documentele necesare.

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat luni că a semnat documentele care le permit instructorilor militari francezi să viziteze centrele de instruire ucrainene, potrivit Reuters.

"Sunt încântat să salut inițiativa Franței de a trimite instructori în Ucraina pentru a pregăti militari ucraineni. Am semnat deja documentele care vor permite primilor instructori francezi să viziteze centrele noastre de formare în scurt timp și să se familiarizeze cu infrastructura și personalul lor”, a transmis Oleksandr Syrskyi pe Telegram.

Syrskyi nu a oferit detalii, dar a spus că estimează că determinarea Franței va încuraja alți parteneri să se alăture acestui "proiect ambițios”.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat pe 26 februarie, la o conferință de la Paris, că trupele occidentale ar putea contribui la antrenarea ucrainenilor în Ucraina.

Update 19:00. Rusia pretinde că a capturat 2 sate din regiunile Harkov şi Doneţk, ceea ce Ucraina nu a confirmat

Ministerul rus al Apărării a afirmat la 27 mai că forţele sale au capturat satele Netailove din regiunea Doneţk şi Ivanivka din estul regiunii Harkov.

Update 18:00. Ministerele ruseşti îi propun lui Putin să elimine talibanii de pe lista organizaţiilor interzise

Ministerul rus de Externe şi Ministerul Justiţiei au propus preşedintelui rus Vladimir Putin să elimine talibanii de pe o listă de organizaţii interzise, a anunţat la 27 mai agenţia rusă de ştiri de stat TASS, citând un oficial al Ministerului de Externe.

Update 17:00. Spania se angajează să acorde Kievului un ajutor militar în valoare de un miliard de euro

Acordul de securitate semnat luni de Spania şi Ucraina în timpul vizitei oficiale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Madrid presupune un ajutor militar spaniol în valoare de un miliard de euro, a anunţat prim-ministrul conservator Pedro Sanchez, informează AFP.

Acest acord "include un angajament de ajutor militar pentru 2023 în valoare de un miliard de euro, ce îi va permite Ucrainei să îşi consolideze capacităţile" de apărare în faţa ofensivei ruse, a declarat Sanchez în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean.

"Vom fi alături de Ucraina tot timpul necesar", a adăugat el, precizând că Spania va livra de asemenea Kievului noi tancuri Leopard.

Acest acord de securitate este, potrivit lui Sanchez, al zecelea semnat de Ucraina de la începutul războiului, Kievul parafând deja astfel de acorduri cu Franţa, Germania sau Regatul Unit.

Update 16:00. Germania alocă 65 de milioane de dolari Ucrainei pentru asistenţă umanitară

Guvernul german va oferi Kievului 65 de milioane de dolari în plus sub formă de asistenţă umanitară, a declarat la 27 mai ministrul german de externe Annalena Baerbock, scrie Kyiv Independent.

"Terorismul rusesc vizează în mod specific oamenii şi viaţa obişnuită din Ucraina, atacând centre comerciale doar pentru a ucide oameni şi a răspândi frica şi teroarea", a declarat Baerbock în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

Update 15:30. Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a criticat luni Ungaria pentru că blochează deciziile Uniunii Europene în domeniul afacerilor externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, și a declarat că blocul trebuie să găsească o modalitate de a ocoli veto-ul Budapestei.

Criticile vehemente ale lui Landsbergis au părut să reflecte frustrarea tot mai mare din UE față de Ungaria. Estonia și Italia și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de tacticile de blocaj ale Budapestei, potrivit Reuters.

„Cred că trebuie să fim transparenți în ceea ce privește poziția actuală a Ungariei”, a declarat Landsbergis reporterilor la sosirea la Bruxelles, unde a participat la o reuniune a miniștrilor de externe din UE.

„Aproape toate discuțiile noastre și soluțiile și deciziile necesare din partea (UE) sunt blocate de o singură țară. Așa că trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică față de orice efort al (UE) de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”.

Deciziile UE în materie de politică externă necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, nu a vorbit cu reporterii la intrarea în ședința de luni. Ungaria nu acordă ajutor militar Ucrainei și a susținut că politica UE de a oferi arme Kievului este greșită și va prelungi războiul.

Landsbergis a declarat că Ungaria blochează deciziile privind ajutorul militar al UE pentru Ucraina, începerea discuțiilor de aderare la UE pentru Kiev, precum și privind Georgia și Armenia.

Diplomații spun că poziția Ungariei este adesea în concordanță cu interesele de politică externă ale Rusiei.

„Am analizat acest lucru și se pare că aproximativ 41% din rezoluțiile (UE) privind Ucraina au fost blocate de Ungaria”, a spus el.

„S-a mers foarte, foarte departe”, a adăugat Landsbergis. „Trebuie să găsim o modalitate, într-adevăr, ca o comunitate, de a lucra în jurul acestui lucru”.

Update 14:50. Ministrul suedez al Apărării, despre lovirea teritoriului rusesc de către Kiev cu arme occidentale: „Ucraina are dreptul să se apere”

Suedia și-a arătat sprijinul pentru Ucraina în ceea ce privește lovirea unor ținte de pe teritoriul rusesc cu arme de fabricație occidentală, prin vocea ministrului Apărării, Pal Jonson, relatează The Kyiv Independent.

„Ucraina are dreptul de a se apăra prin acțiuni militare care vizează teritoriul inamicului, atât timp cât acțiunile militare respectă legile războiului”, a declarat Jonson ca răspuns la o întrebare din partea ziarului Hallandsposten privind posibila utilizare a armelor suedeze împotriva teritoriului rusesc.

Jonson a adăugat că Suedia susține dreptul internațional și dreptul Ucrainei de a se apăra.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut recent ca statele aliate să ia în considerare să ridice restricțiile impuse Ucrainei cu privire la folosirea armelor pe care acestea le furnizează în atacuri asupra Rusiei.

Marea Britanie, Lituania sau Finlanda au declarat că nu se opun ca Ucraina să folosească armele lor pentru a lovi în interiorul teritoriului rusesc.

Update 14:20. Terminal al aeroportului din Zaporojie, lovit de forțele ruse

Aeroportul internațional din Zaporojie a fost lovit în timpul unui atac rusesc de duminică, a declarat luni, 27 mai, Volodimir Marciuk, un oficial din cadrul Administrației militare din regiune, pentru The Kyiv Independent.

Politicianul Musa Magomedov a relatat despre atacul din 26 mai, publicând o fotografie care surprinde pagubele provocate terminalului aeroportului.

Guvernatorul Ivan Fedorov nu a comentat atacul, dar a declarat că regiunea Zaporojie a fost lovită de o rachetă rusească duminică.

Înainte de atac, în regiune a fost declanșată o alertă de raid aerian, împreună cu un avertisment privind o potențială lovitură rusească cu rachete de croazieră Kh-59. Au fost raportate explozii la scurt timp după avertisment.

Terminalul vizat a fost deschis în octombrie 2020 și a fost de mai multe ori vizat de tirurile forțelor rusești, a scris publicația Liga.

Potrivit Liga, mai mult de jumătate din aeroporturile și aerodromurile ucrainene au fost avariate de loviturile rusești de la izbucnirea războiului.

Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru transportul civil când a început invazia.

Update 11:30. Spania va livra Kievului rachete Patriot şi tancuri Leopard

Spania intenţionează să trimită Ucrainei rachete Patriot şi tancuri Leopard, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 1,13 miliarde de euro anunţat în aprilie, a informat luni ziarul El Pais, citând surse sub rezerva anonimatului apropiate acestui dosar, relatează Reuters.

Spania va livra Ucrainei circa zece rachete antiaeriene Patriot şi 19 tancuri germane Leopard 2A4 second-hand, precum şi arme fabricate în Spania, între care echipamente antidronă şi muniţie, a mai spus ziarul.

Noile livrări de armament vor fi anunţate în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Madrid, luni, unde acesta se va întâlni cu premierul Pedro Sanchez şi cu regele Felipe, precizează publicaţia menţionată.

Costul pachetului a fost aprobat luna trecută de guvern, însă până acum nu se ştia ce arme va include.

Purtătorii de cuvânt ai premierului Sanchez au refuzat să dea declaraţii în legătură cu informaţia apărută în El Pais.

Update 10:40. Rusia anunță că a doborât 12 drone deasupra a patru dintre regiunile sale în timpul nopții

Dintre cele 12 drone doborâte, una a fost distrusă deasupra regiunii Briansk, o alta în Belgorod, patru au fost interceptate deasupra regiunii Krasnodar, iar șase deasupra regiunii Oriol, a anunțat Ministerul rus al Apărării, relatează BBC Rusia.

Guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klychkov, a anunțat că în cursul nopții a avut loc un atac cu drone în urma căruia o persoană a murit în orașul Livnî.

De asemenea, guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a anunțat luni dimineața că două drone au fost doborâte – adică una în plus față de raportul Ministerului Apărării. Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a scris tot pe Telegram despre bombardarea districtului urban Shebekinsky de la graniță.

Ucraina nu a comentat aceste declarații, iar BBC precizează că nu le poate confirma în mod independent.

Update 10:00. Zelenski cere ajutorul Occidentului să atace în interiorul Rusiei

Bilanţul atacului rusesc de sâmbătă de la Harkov a ajuns la 16 morţi 44 de răniţi. Două bombe teleghidate au lovit, în plină zi, un supermarket de materiale de construcţii din oraşul ucrainean. Printre cei uciși se numără o fetiță de 12 ani și mama ei, a raportat guvernatorul regiunii Harkov. Opt persoane erau date dispărute în cursul zilei de ieri.

După atac, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a scris pe Telegram că este posibil ca peste 200 de persoane să se fi aflat în interiorul supermarketului în momentul în care acesta a fost lovit. Operațiunea de salvare este în desfășurare.

"Această lovitură asupra Harkovului este o altă manifestare a nebuniei rusești, pur și simplu nu există o altă modalitate de a spune acest lucru. Numai niște nebuni ca Putin sunt capabili să ucidă și să terorizeze oamenii într-un mod atât de josnic. Știm deja că există răniți și există morți. Condoleanțele mele familiilor și prietenilor. Toți cei care au fost afectați vor primi ajutorul de care au nevoie.

Când le spunem liderilor lumii că Ucraina are nevoie de o protecție suficientă a apărării aeriene, când spunem că este nevoie de o determinare reală care să ne permită să protejăm viețile oamenilor noștri în cel mai eficient mod posibil, astfel încât teroriștii ruși să nu se poată apropia nici măcar de granițele noastre, vorbim despre prevenirea la propriu a unor astfel de atacuri teroriste. Le mulțumesc liderilor care ne susțin cu adevărat, care văd cu adevărat că fiecare decizie de a sprijini Ucraina este o decizie de a proteja și de a salva vieți", a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Update 09:00. Activitatea trupelor rusești se intensifică în direcția Kupiansk, spune armata Ucrainei

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat duminică, 26 mai, că s-a înregistrat o creștere bruscă a activității trupelor rusești în direcția Kupiansk, în regiunea Harkov, relatează The Kyiv Independent.

"Numărul ciocnirilor de la începutul zilei a crescut la 83. Ocupanții ruși depun eforturi maxime pentru a străpunge apărarea noastră”, se precizează în raport.

Asalturile rusești sunt în curs de desfășurare în zonele Novoiehorivka, Petropavlivka, Berestove și Hrekivka în direcția Kupiansk, a precizat Statul Major General.

De asemenea, asaltul rusesc în zona Pokrovsk din regiunea Donețk „nu scade”.

"Forțele ucrainene iau măsuri pentru a menține pozițiile și a distruge potențialul ofensiv al inamicului”, au mai transmis reprezentanții armatei ucrainene.

Potrivit raportului, trupele rusești au vizat duminică partea de nord a regiunii Harkov cu 22 de bombe aeriene ghidate.

Tot duminică, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia formează o altă grupare de trupe în apropierea graniței de nord a Ucrainei, pe fondul ofensivei în curs de desfășurare din Harkov.

Update 07:55. O persoană a murit după ce o dronă a lovit o benzinărie de regiunea rusă Oriol, anunță guvernatorul

Regiunea rusă Oriol a fost vizată de un atac cu drone luni dimineață, a anunțat guvernatorul Andrei Klychkov. O persoană a murit și alte trei au fost rănite, în urma unei lovituri cu drona asupra unei benzinării, relatează agenția rusă de presă de stat Interfax.

"În această dimineață, în timpul unui alt atac masiv asupra regiunii Oriol, o dronă s-a prăbușit pe o stație de alimentare cu combustibil din orașul Livnî”, a scris guvernatorul pe Telegram.

Potrivit acestuia, serviciile de urgență și ofițerii administrației orașului care au ajuns la fața locului au fost atacați de o altă dronă.

"În timp ce interveneau la benzinărie, o altă dronă s-a prăbușit. Potrivit datelor preliminare, (…) în urma incidentului, șoferul celei de-a 8-a stații regionale de pompieri a fost ucis. Alți trei angajați ai serviciului au fost răniți”, a mai spus Klychkov. Anterior, guvernatorul a anunțat că apărarea aeriană au distrus o dronă deasupra regiunii.

Și în regiunea Brianks, guvernatorul a anunțat că au fost doborâte două drone, notează tot Interfax.

"Două vehicule aeriene fără pilot de tip aeronavă au fost distruse deasupra districtelor Sevsky și Brasovsky de către forțele de apărare aeriană ale Ministerului rus al Apărării”, a scris șeful regiunii, Alexander Bogomaz, pe Telegram.

SUA vor participa luna viitoare la summit-ul pentru pace organizat de Volodimir Zelenski, conform unui oficial.

Declarația vine după ce președintele ucrainean i-a invitat pe președintele american Joe Biden și pe președintele chinez Xi Jinping să participe la eveniment.

Cu toate acestea, oficialul american nu a precizat cine va participa și de la ce nivel, conform Sky News.

Summitul, co-organizat de Elveția, începe pe 15 iunie și, potrivit președintelui Zelenski, 80 de țări și-au confirmat deja participarea.

„Lăsați Ucraina să riposteze”. Ucrainenii s-au adunat în fața ambasadei SUA din Kiev

Ucrainenii s-au adunat în fața ambasadei SUA din Kiev, ca parte a cererilor tot mai numeroase de eliminare a restricțiilor privind locurile în care Ucraina poate folosi arme occidentale.

Multe țări NATO care oferă în prezent ajutor militar Ucrainei o fac cu condiția ca acesta să nu fie folosit pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.

SUA și Germania, în special, au fost stricte în această privință, probabil din cauza îngrijorării legate de o escaladare a conflictului cu Moscova.

Alte țări - Marea Britanie și Suedia, de exemplu - au confirmat sau au sugerat că Ucraina își poate folosi armele pentru a lovi ținte de peste graniță.

Duminică, la Kiev, activiștii au afișat pancarte pe care scria „lăsați Ucraina să riposteze" și „eliminați restricția".

Război în Ucraina, 27 mai 2024 | Zelenski, apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace

Război în Ucraina, 25 mai 2024 | Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți

Război în Ucraina, 24 mai 2024 | Vladimir Putin ar vrea o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului

Război în Ucraina, 23 mai 2024 | Putin se duce în Belarus în timp ce forțele sale fac manevre cu armamentul nuclear tactic

Război în Ucraina, 22 mai 2024 | Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanți în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toţi comercianţii români sunt obligaţi acum să accepte plata cu cardul
x close