Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 216. NATO, avertisment pentru Rusia în privința utilizării armelor nucleare: ”Va avea consecinţe severe"

Război în Ucraina, ziua 216. NATO, avertisment pentru Rusia în privința utilizării armelor nucleare: ”Va avea consecinţe severe"

Război în Ucraina, ziua 216. Eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage "consecinţe severe", a avertizat, marţi seară, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o serie de afirmaţii ale liderilor de la Moscova.

Război în Ucraina, ziua 216. NATO, avertisment pentru Rusia în privința utilizării armelor nucleare: ”Va avea consecinţe severe"
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2022   •   13:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • NATO avertizează Rusia că utilizarea armelor nucleare ar avea "consecinţe severe"
  • Oficialii separatiști pro-ruși declară valide referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Federația Rusă
  • SUA vor acționa "decisiv" dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina
  • Alte șapte nave care transportau produse agricole au părăsit porturile ucrainene duminică
  • Dmitro Kuleba: Declarațiile Kremlinului privind armele nucleare sunt "absolut inacceptabile"

Update 21:30. Jens Stoltenberg: Referendumurile organizate de Rusia în regiuni ucrainene nu au nicio legitimitate

Alianţa Nord-Atlantică menţine susţinerea fermă pentru integritatea Ucrainei şi condamnă "farsele" de referendumuri organizate de Rusia în regiuni separatiste din Ucraina, anunţă secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

"Tocmai am vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi i-am transmis clar susţinerea neclintită a aliaţilor din cadrul NATO pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru dreptul la autoapărare", a declarat Jens Stoltenberg într-un mesaj postat pe Twitter.

"Farsele de referendumuri organizate de Rusia nu au nicio legitimitate şi constituie o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale. Aceste teritorii aparţin Ucrainei", a subliniat Stoltenberg.

Update 20:30. NATO avertizează Rusia că utilizarea armelor nucleare ar avea "consecinţe severe"

Eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage "consecinţe severe", a avertizat, marţi seară, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o serie de afirmaţii ale liderilor de la Moscova.

"Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă, va schimba total caracterul conflictului, iar Rusia trebuie să ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată", a afirmat Jens Stoltenberg, citat de agenţia Reuters.

"Când observăm o astfel de retorică în mod repetat din partea Rusiei este un lucru pe care trebuie să îl luăm în serios şi, prin urmare, transmitem mesajul clar că acest lucru va avea consecinţe severe pentru Rusia", a atras atenţia secretarul general al NATO.

Update 20:00. Bilet lăsat pe mormântul părinților lui Putin: "Fiul vostru se comportă obraznic"

Pe internet circulă o fotografie cu un bilet pe care cineva l-ar fi lăsat la mormântul părinților lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Cel care a lăsat biletul atrage atenția că liderul de la Kremlin "se comportă obraznic" și "amenință să arunce școala în aer".

"Dragi părinți! Fiul vostru se comportă obraznic!

Lipsește de la lecțiile de istorie, se bate cu ai lui colegi de clasă, amenință să arunce școala în aer. Luați măsuri!", este mesajul scris pe biletul adresat părinților președintelui rus, potrivit NEXTA.

Update 18:45. Consiliul Federaţiei Ruse ar putea analiza pe 4 octombrie anexarea regiunilor ucrainene

Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, ar putea analiza pe 4 octombrie solicitările de unire cu Rusia formulate de regiunile ucrainene care au organizat referendumurile contestate de Occident.

"Respectăm voinţa locuitorilor din Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, iar, dacă aceasta va fi voinţa lor, susţinem categoric unirea lor cu Rusia", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei, citată de CNN.

"Cred că pe 4 octombrie, dacă totul se va confirma, vom fi pregătiţi să examinăm" legile privind aderarea acestor regiuni, a precizat oficialul rus.

Update 15:10. Forțele ucrainene anunță că au continuat ofensiva la est de orașul Izium și au reușit să elibereze încă o localitate din regiune, potrivit CNN.

Armata ucraineană a continuat ofensiva împotriva forțelor rusești la est de Izium și a eliberat parțial satul Pisky-Radkivski, potrivit oficialilor locali.

„Satul Pisky-Radkivski (a doua cea mai mare așezare din comunitate, unde trăiau aproximativ 2.000 de persoane înainte de război), se află deja sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei", a anunțat consiliul sătesc Borova pe Facebook.

Acesta a precizat că armata ucraineană „continuă să detecteze grupuri de soldați ruși" și că zona este în proces de „curățare și deminare".

În prezent, forțele ucrainene se îndreaptă spre nord de-a lungul râului Oskil, spre satul ocupat Borova, a precizat consiliul.

„Luptele sunt în curs de desfășurare. Forțele armate ale Ucrainei resping inamicul, dar teritoriile eliberate suferă din cauza bombardamentelor inamice. De asemenea, se aud constant sunete de explozii dinspre nord, est și sud. Autoritățile de ocupație au părăsit comunitatea, aproape toți colaboratorii au fugit, de asemenea", au mai anunțat reprezentanții consiliului sătesc.

Update 15:00. Kazahstanul se străduiește să găzduiască zeci de mii de ruși care au fugit din patria lor de când Moscova a anunțat o mobilizare militară săptămâna trecută, spun oficialii, potrivit Sky News.

Bărbații ruși, unii alături de familiile lor, au început să treacă în masă a doua cea mai lungă graniță terestră din lume, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a aproape 300.000 de rezerviști. 

Rușii nu au nevoie de viză şi nici măcar de pașaport pentru a intra în Kazahstan, ci doar actele de identitate rusești. 

Guvernul spune că aproape 100.000 de persoane au trecut granița de la anunț. 

Update 14:15. UE va sancționa organizatorii de referendumuri „ilegale” în regiunile din Ucraina, spune purtătorul de cuvânt, citat de AFP.

Update 13:45. Între timp, un aliat al președintelui Vladimir Putin a lansat marți un nou avertisment nuclear dur la adresa Ucrainei și a Occidentului. Vicepreşedintele Consiliului Rus de Securitate a scris pe Telegram că Federaţia Rusă are dreptul de a folosi arme nucleare, dacă este necesar şi că o poate face "Fără a cere permisiunea nimănui, fără consultări lungi".

Medvedev a ţinut să menţioneze că ameninţarea nu este o cacealma şi a mai scris că are îndoieli că NATO va interveni în eventualitatea unui atac rusesc cu armă nucleară.

"La urma urmei, securitatea Washingtonului, Londrei și Bruxelles-ului este mult mai importantă pentru Alianța Nord-Atlantică decât soarta Ucrainei, de care nimeni nu are nevoie, chiar dacă este aprovizionată cu arme din belșug", a mai scris fostul preşedinte rus.

Invitat să comenteze declaraţiile lui Medvedev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Peskov a spus că afirmaţiile acestuia sunt o referire la documentele doctrinare ale Federaţiei Ruse.

Update 13:30. Zona ocupată din Herson a fost „închisă complet pentru intrare și ieșire” în urma așa-numitului „referendum” privind aderarea regiunii la Federația Rusă, organizat de autoritățile separatiste, a anunțat, marți, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.  

Călătoria în și din zona ocupată a regiunii vecine, Zaporojie, este, de asemenea, foarte dificilă pentru civili și aproape imposibilă pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, a susținut Centrul Național de Rezistență al Ucrainei – o unitate a Ministerului Apărării, scrie CNN

Update 11:30. Potrivit informațiilor oferite de americani, țara care a invadat Ucraina are peste 2.000 de arme nucleare tactice care pot fi plasate pe rachetele de croazieră și obuzele de artilerie. Cele mai mici arme nucleare tactice pot fi de o kilotonă și produc o deflagrație echivalentă cu cea a o mie de tone de exploziv TNT. Cele mai mari pot ajunge până la 100 de kilotone. Armele nucleare strategice al rușilor sunt de până la 1.000 de kilotone, și sunt concepute să acționeze pe o rază mult mai mare. Prin comparație, bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshima în 1945 era de 15 kilotone. 

Update 11:15. Referendumurile organizate de ruși în teritoriile ocupate se încheie azi. Rezultatele previzibile vor fi validate de Duma de stat de la Moscova peste două zile. Rusia a anunțat deja că va apăra noile teritorii cu orice mijloace.

Rezultatul așa numitei consultări este previzibil, mai ales ca toată acțiunea s-a desfășurat sub amenințarea armelor. De altfel, Duma de stat de la Moscova se pregătește pentru validarea rezultatelor pe 29 septembrie.

Referendumul, care nu este recunoscut de comunitatea democratică, are în vedere anexarea regiunilor pe care Rusia le-a ocupat după ce a invadat Ucraina. De notat că au existat numeroase raportări privind vot multiplu sau soldați care merg cu armele la vedere din ușă în ușă, pentru a forța oamenii să voteze. Singurele țări care au trimis "observatori" la aceste referendumuri sunt Rusia, Belarus, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud.

Agenția TASS citează un sondaj care ar fi fost realizat de Institutul Republican din Crimeea pentru Cercetări Politice și Sociologice, pe un eșantion de 500 de persoane. Dintre cei care au participat la referendum și au răspuns la întrebare, 93% au susținut aderarea regiunii Zaporojie la Federația Rusă, în timp ce 7% au susținut statutul ucrainean al regiunii", a precizat institutul.

Update 10:45. Lasă-i să fugă! Asta l-a sfătuit preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pe Vladimir Putin, referitor la ruşii care vor să plece din ţară după mobilizarea anunţară de liderul de la Kremlin. Lukaşenko adaugă pe Rusia oricum nu se poate baza pe aceşti oameni.

”Bine, să zicem că au fugit 30.000, 50.000, dar, dacă ei ar fi rămas aici, i-am mai fi putut considera oamenii noștri? Lasă-i să fugă! Eu nu știu cum vă raportați dumneavoastră la asta, dar eu nu prea mi-am făcut griji în 2020, când câteva mii au plecat. Acum aceștia se roagă să vină înapoi. Marea majoritate se roagă să-i luăm înapoi. Și aceștia vor veni, doar trebuie să ne gândim ce decizie să luăm în privința lor și ce să facem cu ei”, spune Lukașenko.

Update 10:00. Compania Turkish Airlines a anunțat că suspendă zborurile către mai multe orașe rusești.

Exodul rușilor, care fug din cauza recrutării în armată, i-a speriat pe turci. Reprezentanții companiei Turkish Airlines au anunțat că suspendă zborurile către mai multe orașe ruseşti.

Măsura companiei aviatice a fost luată luni şi vizează zborurile spre mai mult oraşe din Rusia. Este vizat şi oraşul Minsk din Belarus. De asemenea, Turkish Airlines nu va opera nici în câteva zone din Ucraina.

Turkish Airlines a anunțat că decizia va fi în vigoare până pe 31 decembrie.

În cazul Rusiei, suspendarea se aplică zborurilor către Ekaterinburg, Krasnodar, Rostov-pe-Don şi Soci, informează Tass, citată de Mediafax

Update 09:10. Sunt cozi kilometrice de mașini la granița dintre Rusia și Georgia care se văd din satelit. Mii de bărbați ruși fug cu mașina în țara vecină, după ce președintele Vladimir Putin a decretat o mobilizare militară parțială pentru a suplimenta forțele militare pe frontul din Ucraina. Imaginile publicate de Maxar Tehnologies arată coloana de mașini care se întinde pe 16 kilometri. Martorii spun că oamenii așteaptă și cate 2 zile si 2 nopți pentru a trece granița în Georgia, pentru a scăpa de înrolare. 

Update 08:40. Administrația Joseph Biden a anunțat, luni după-amiază, asistență în valoare de 457 de milioane de dolari destinată serviciilor civile de securitate din Ucraina, în contextul conflictului militar cu Rusia. 

"Statele Unite s-au angajat astăzi să ofere asistență suplimentară în materie de securitate civilă în valoare de 457,5 milioane de dolari, în scopul susținerii eforturilor autorităților ucrainene şi agențiilor de justiție pentru îmbunătățirea capacității operaționale și în scopul salvării vieților, în contextul în care continuă să ajute la apărarea cetățenilor ucraineni, a libertății acestora şi a democrației de războiul brutal de agresiune al Kremlinului", anunţă secretarul de Stat Antony Blinken, într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat, citat de Mediafax

Serviciul de securitate ucrainean susține că un soldat rus, capturat în timpul luptelor din regiunea Herson în această lună, a fost legat de o atrocitățile comise la Bucea, lângă Kiev, în martie.

Serviciul a aunțat că soldatul capturat, împreună cu alte trupe rusești „a tras cu o mitralieră într-o mașină pe autostrada din apropierea satului Zdvizhivka, districtul Bucea" la începutul lunii martie.

„Șoferul a murit pe loc", mai anunță serviciul de securitate, susținând că grupul a îngropat corpul victimei în pădure.

Serviciul de securitate a mai spus că, ulterior, cadavrul șoferului a fost exhumat și trimis pentru examinare medico-legală.

Război în Ucraina, 26 septembrie | Kremlinul admite "erori" în aplicarea decretului de mobilizare a rezerviştilor

Război în Ucraina, 25 septembrie | Oficialii separatiști declară valide referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Federația Rusă

Război în Ucraina, 24 septembrie | Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucrainenii continuă contraofensiva şi anunţă noi teritorii eliberate, în chiar ziua referendumului organizat de ruşi

Război în Ucraina, 22 septembrie | NATO respinge "retorica nucleară iresponsabilă" a Rusiei şi planul anexării unor regiuni ucrainene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close