Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 102 | Bombardamente la Kiev| Vladimir Putin trece la ameninţări făţişe

Război în Ucraina, ziua 102 | Bombardamente la Kiev| Vladimir Putin trece la ameninţări făţişe

Război în Ucraina, ziua 102. Pe lângă bătălia intensă pentru orașul Severodonetsk din estul țării, atacurile rusești continuă în multe alte locuri din Ucraina. Papa Francisc anunţă pregătirea unei vizite în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 102 | Bombardamente la Kiev| Vladimir Putin trece la ameninţări făţişe
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iun 2022   •   15:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov ameninţă că în următoarele zile va avea loc „o operațiune specială adevărată”
  • Putin amenință că va lovi cu rachete ”unde nu a lovit încă” din cauza furnizării de arme către Ucraina
  • "Măcelarul din Siria", termen până pe 10 iunie să preia controlul asupra oraşului Severodoneţk
  • Ruşii au bombrdat din nou Kievul
  • O rachetă a rușilor a trecut ”la o înălțime critică” deasupra unei centrale nucleare
  • Zelenski: vom învăţa Moscova despre inevitabilitatea pedepsei
  • Puternice atacuri aeriene în nordul şi estul Ucrainei
  • Papa Francisc a declarat că se va întâlni în curând cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre o posibilă vizită în Ucraina

Update 5 iunie, ora 21:35 Liderul cecen Ramzan Kadîrov afirmă, în cel mai recent avertisment video lansat pe canalul său de Telegram, că în Ucraina va avea loc în următoarele zile „o operațiune specială adevărată”.

Înregistrarea cu liderul cecen a fost distribuită duminică pe Twitter de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care a și tradus mesajul lui Kadîrov.

„În următoarele zile veți vedea o adevărată operațiune specială, don, îi veți vedea pe acei șeitani fugind, don, nu doar din acele orașe, dar și din Ucraina, don! Ne pregătim, deci, și îi vom face bucuroși pe adevărații patrioți ai Rusiei și fie ca dușmanii noștri să moară, don!” - spune liderul cecen în filmare.

Update 5 iunie, ora 20:52 Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Ganna Malyar, reafirmă nevoia Kievului de asistență militară continuă din partea statelor occidentale, conform The Guardian.

„Am intrat deja într-un război prelungit și vom avea nevoie de sprijin constant. „Occidentul trebuie să înțeleagă că ajutorul său trebuie să continue până la victoria noastră”, a declarat ea, duminică, pentru presa locală.

Update 5 iunie, ora 18:50 Ucraina va relua competițiile de fotbal profesionist în august, scrie The Kyiv Independent.

Președintele Federației ucrainene de Fotbal, Andriy Pavelko, spune că în acest sens a avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski și cu șefii FIFA și UEFA. „Am vorbit despre modul în care fotbalul are o putere foarte mare de a ajuta oamenii să se gândească la viitor”, a spus Pavelko pentru Associated Press.

Update 5 iunie, ora 18:14 Putin amenință că va lovi cu rachete ”unde nu a lovit încă” din cauza furnizării de arme către Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a numit ”tam-tam” decizia țărilor occidentale de a furniza Ucrainei arme suplimentare și a avertizat că acest lucru ar putea prelungi conflictul armat.

„În general, toată această agitație din cauza livrărilor suplimentare de arme, în opinia mea, are un singur scop - să prelungească cât mai mult posibil conflictul armat”, a spus Putin într-un interviu.

”Rusia va trage concluziile corespunzătoare dacă Occidentul furnizează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune”, a adăugat el, potrivit Interfax.

Update 5 iunie, ora 16:00 Măcelarul din Siria”, termen până pe 10 iunie să preia controlul asupra oraşului Severodoneţk.

Un oficial ucrainean afirmă că generalul rus care conduce ofensiva din Ucraina a primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonetsk, potrivit CNN.

Militarii ruși „avansează" în mai multe zone la nord de orașul Sloviansk, în estul Ucrainei, după ce au „finalizat regruparea trupelor", a anunțat, duminică, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Sâmbătă, administrația militară a orașului Sloviansk a declarat că sute de persoane fug zilnic din oraș, iar numărul evacuărilor aproape că s-a dublat în această săptămână. Un atac cu rachete care marți a ucis trei persoane „i-a împins pe cetățeni să plece", a declarat oficialul.

Update 5 iunie, ora 15:00 Kiev: 614 clădiri avariate şi 90 distruse în Dimer

Cel puţin 614 clădiri au fost avariate şi 90 complet distruse de trupele ruseşti în satul Dimer, din regiunea Kiev, de când a început invazia Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat pe Telegram de şeful administraţiei militare regionale a capitalei, Oleksiy Kuleba, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Înaltul oficial a mai precizat că a fost avariată şi o fabrică a unuia dintre cei mai mari producători de ferestre din ţară.

Update 5 iunie, ora 13:30 Kiev: alţi 28 de civili morţi găsiţi în regiunea Harkov

Poliţia din regiunea Harkov a înregistrat moartea a alţi 28 de civili în districtul Izium controlat de trupele ruse, a declarat şeful secţiei de urmărire penală a departamentului principal al poliţiei naţionale ucrainene din regiune, Serhii Bolvinov, potrivt Ukrinform.

Update 5 iunie, ora 12:30 Zelenski: vom învăţa Moscova despre inevitabilitatea pedepsei

„Inevitabilitatea pedepsei este un principiu pe care Ucraina îl va învăţa cu siguranţă Rusiei. Dar, în primul rând, trebuie să-l învăţăm pe câmpul de luptă că Ucraina nu va fi cucerită, că poporul nostru nu se va preda şi că copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor”.

Preşedintele ucrainean Zelenski a scris mesajul pe Telegram.

Update 5 iunie, ora 11:30 Spania va livra Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă

Spania va furniza Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard, în cadrul unei intensificări a sprijinului său militar pentru această țară, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de cotidianul El Pais.

De asemenea, Spania va oferi pregătire esențială pentru armata ucraineană în ceea ce privește modul de utilizare a tancurilor. Antrenamentul va avea loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfășurat 500 de soldați în cadrul operațiunii NATO „Enhanced Advanced Presence".

Update 5 iunie, ora 09:30 O rachetă a rușilor a trecut ”la o înălțime critică” deasupra unei centrale nucleare

Rușii au tras o rachetă de croazieră care a trecut „la o înălțime critică" deasupra unei centrale nucleare ucrainene, anunță un oficial ucrainean citat de CNN.

Informația a venit de la reprezentanții centralei nucleare ucrainene Energoatom.

„Rusia continuă să amenințe siguranța nucleară a centralelor nucleare ucrainene și amenință lumea cu o nouă catastrofă nucleară. Rusia a comis un alt act de terorism nuclear - la ora 5:30 a.m. o rachetă de croazieră rusă, similară rachetei 'Caliber', a zburat la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineață", a anunțat operatorul de stat într-un comunicat.

Specialiștii Energoatom au mai explicat că forțele rusești „încă nu înțeleg că și cel mai mic fragment de rachetă care lovește o unitate energetică în funcțiune poate provoca o catastrofă nucleară și o scurgere de radiații".

Update 5 iunie, ora 08:00 Explozii în mai multe cartiere din Kiev

Mai multe explozii au avut loc duminică dimineaţa devreme în capitala Ucrainei, Kiev, a declarat primarul Vitali Klitschko. „Mai multe explozii în districtele Darnytskyi şi Dniprovskyi din capitală", a scris Klitschko pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

După explozii a fost văzut fum în mai multe locuri, confirmă martorii. „Serviciile lucrează deja la faţa locului. Informaţii mai detaliate - mai târziu", a precizat Klitschko. În ultimele ore, alarma aeriană a sunat în mare parte din Ucraina, inclusiv în regiunea Kiev.

Update 5 iunie, ora 00:02 Armata ucraineană anunță că sâmbătă au avut loc mai multe atacuri aeriene în nordul și estul Ucrainei, potrivit BBC.

Pe lângă bătălia intensă pentru orașul Severodonetsk din estul țării, atacurile rusești continuă în multe alte locuri din Ucraina, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții armatei ucrainene.

Potrivit acesteia, sâmbătă au fost înregistrate bombardamente de artilerie în așezările din nordul regiunilor Sumî și Cernihov, în timp ce atacurile au continuat asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkov, în nord-est.

În estul regiunii Donețk, au avut loc atacuri cu mortiere, artilerie și grenade propulsate de rachete în mai multe locuri, precum și lovituri aeriene asupra orașelor Soledar și Slovyansk.

Mai la sud, armata raportează atacuri cu grenade propulsate de rachete în regiunea Zaporojie.

Update 5 iunie, ora 00:00 Papa Francisc a declarat sâmbătă că se va întâlni în curând cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre o posibilă vizită în Ucraina, potrivit Reuters.

Papa Francisc a vorbit despre viitoarea întâlnire în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu copiii într-una dintre curțile principale ale Vaticanului.

Un băiat ucrainean pe nume Sachar l-a întrebat: „Puteți veni în Ucraina pentru a salva toți copiii care suferă acolo acum?".

Francisc, în vârstă de 85 de ani, care a folosit un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, a răspuns că se gândește adesea la copiii ucraineni și că vrea să viziteze țara, dar că trebuie să aleagă momentul potrivit.

„Nu este ușor să iei o decizie care ar putea face mai mult rău decât bine pentru restul lumii. Trebuie să găsesc momentul potrivit pentru a o face. Săptămâna viitoare voi primi reprezentanți ai guvernului ucrainean, care vor veni aici pentru a discuta, pentru a vorbi chiar despre o eventuală vizită a mea acolo. Vom vedea ce se va întâmpla", a spus Papa, potrivit unei transcrieri a evenimentului de la Vatican.

Războiul din Ucraina a forțat Vaticanul să efectueze un delicat exercițiu de echilibru diplomatic, oferindu-se de mai multe ori să medieze pentru a pune capăt conflictului.

Francisc l-a criticat de mai multe ori în mod implicit pe președintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia, dar fără a-l numi. De asemenea, el a folosit termeni precum „agresiune nejustificată" și "invazie" și a deplâns atrocitățile împotriva civililor.

Papa Francisc a fost invitat să viziteze Ucraina de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, de arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk al Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina și de ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andriy Yurash.

Yurash a declarat sâmbătă pentru Reuters că nu are detalii despre întâlnirea menționată de Papă.

Război în Ucraina, 4 iunie Ucraina nu vrea negocieri cu Rusia, până când trupele lui Putin nu sunt împinse spre graniță

Război în Ucraina, 3 iunie | 100 de zile de conflict | Zelenski: "Victoria va fi a noastră" | Kadîrov: "Operațiunea specială va fi accelerată"

Război în Ucraina, 2 iunie | Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni | Turcia a pregătit o ”foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 1 iunie | Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei

Război în Ucraina, 31 mai | Germania va trimite tancuri în Ucraina | Rusia va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close