Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | 100 de zile de conflict | Zelenski: "Victoria va fi a noastră" | Kadîrov: "Operațiunea specială va fi accelerată"

Război în Ucraina | 100 de zile de conflict | Zelenski: "Victoria va fi a noastră" | Kadîrov: "Operațiunea specială va fi accelerată"

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 18:30 03 Iun 2022 Modificat la 00:00 04 Iun 2022
pjimage (35)

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În ziua 100 a conflictului, 50 de ambasade s-au întors la Kiev
  • Zelenski: apărăm ţara de 100 de zile, victoria va fi a noastră
  • Von der Leyen: 100 de zile de război nejustificat, UE este cu Kievul
  • Ramzan Kadîrov: „Operațiunea specială va fi accelerată”
  • Macky Sall: Ţările africane sunt „victime” ale conflictului din Ucraina
  • Doi jurnalişti Reuters, răniţi în estul Ucrainei
  • În vizită la Berlin, preşedintele parlamentului ucrainean cere mai multe arme

Update 3 iunie, ora 21:05: Imagini cu o dronă ucraineană care aruncă o grenadă și reușește să avarieze un transportor de trupe blindat al rușilor undeva în regiunea Zaporojie:

Update 3 iunie, ora 19:50: Preşedintele parlamentului ucrainean s-a întâlnit vineri la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a cere Berlinului să livreze mai multe arme Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează dpa.

Ruslan Stefanciuk, îmbrăcat în haine de camuflaj, a fost primit de Olaf Scholz în costum. După întâlnire, Stefanciuk a indicat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea vizita Germania, dacă războiul merge bine pentru Kiev. 

Stefanciuk a purtat convorbiri cu preşedintele german Frank Walter Steinmeier. Mai devreme în cursul zilei de vineri, după o întâlnire cu membri ai parlamentului german, Stefanciuk şi-a reiterat apelul ca Germania să livreze armament greu mai vechi păstrat în depozitele sale, ca tancuri Leopard şi vehicule de luptă Marder.

Stefanciuk a salutat anunţul de miercuri al lui Scholz privind livrarea de armament greu, dar a subliniat că acest lucru trebuie să se întâmple rapid, Ucraina pierzând zilnic 100 de oameni, iar alţi 500 fiind răniţi.

Update 3 iunie, ora 19:36: Doi jurnalişti ai agenţiei de presă Reuters au fost răniţi uşor, vineri, în estul Ucrainei, iar şoferul lor, furnizat de insurgenţii separatişti proruşi, a fost ucis, informează cotidianul Le Figaro.

"În cursul unui reportaj, doi jurnalişti ai agenţiei Reuters au fost răniţi uşor, fiind vizaţi de focuri de armă în timp ce se îndreptau spre Severodoneţk", a comunicat agenţia de presă internaţională.

"Jurnaliştii se aflau într-un vehicul oferit de insurgenţii separatişti proruşi, condus de un şofer al insurgenţilor", subliniază agenţia Reuters, precizând că şoferul a murit în atac.

Oraşul Severodoneţk este ocupat în mare parte de armata rusă, dar în unele zone continuă confruntările între forţele proruse şi armata ucraineană.

Update 3 iunie, ora 18:55: Zonele din Ucraina care au căzut în mâinile ruşilor, dar şi cele eliberate, au fost prezentate vineri într-un grafic publicat pe Twitter de canalul NEXTA. Cu roşu sunt marcate teritoriile ocupate de armata rusă, iar cu verde, teritoriile care au fost eliberate de forţele ucrainene de-a lungul celor 100 de zile de război. 

Update 3 iunie, ora 18:00: Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin „să realizeze” că ţările africane sunt „victime” ale conflictului din Ucraina, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială.

"Am venit să vă spun să conştientizaţi faptul că ţările noastre sunt victime ale acestei crize la nivel economic", i-a transmis Macky Sall lui Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii din staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.

Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Africane a îndemnat şi naţiunile occidentale să anuleze sancţiunile impuse Rusiei în sectorul exporturilor de alimente.

Update 3 iunie, ora 16:47: Ramzan Kadîrov, liderul cecenilor, s-a întâlnit în secret cu ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, conform TASS.

„Joi, în cadrul unei vizite de lucru la Moscova, am avut o întâlnire constructivă cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu”, a transmis Kadîrov pe canalul său Telegram. „Serghey Kuzhugetovich a identificat noi sarcini care implică îmbunătățirea ulterioară a tacticilor folosite în operațiunea militară specială. Măsurile luate vor face posibilă creșterea semnificativă a eficacității manevrelor ofensive, ceea ce contribuie la desfășurarea operațiunii speciale într-un ritm mai rapid”, a transmis liderul cecenilor.

„Sunt sigur că cooperarea noastră ulterioară va îmbunătăți semnificativ eficiența rezolvării sarcinilor stabilite de Comandantul Suprem”, a adăugat Kadîrov. El nu a precizat care sunt măsurile pe care armata rusă le va lua, pentru a „grăbi” o „operațiune specială” care durează de 100 de zile.

Update 3 iunie, ora 16:30: Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat că Rusia procedează la construcţia de poziţii defensive în Herson, în încercarea de a duce războiul într-o „fază prelungită”, relatează The Guardian.

Oleksii Reznikov a declarat în cadrul unei intervenţii video la forumul Globsex 2022 de la Bratislava că „Kremlinul încearcă să ducă războiul într-o fază prelungită” clădind poziţii de apărare stratificate în regiunile ocupate din sudul ţării.

Update 3 iunie, ora 14:00: Ruşii ascund nave de război în spatele bărcilor civile din Sevastopol

„Navele de război ruseşti de lângă Sevastopol se ascund în spatele navelor civile. Ocupanţii folosesc nave cu sisteme de identificare dezactivate în raiduri.

În spatele acestor nave, ruşii îşi ascund navele de război, de pe care apoi lansează rachete pe teritoriul Ucrainei”, scrie Marina ucraineană  pe agina sa de Facebook, potrivit Mediafax.

Update 13 iunie, 13:30 Turcia cumpără cereale ucrainene furate de Rusia

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasili Bodnar, a numit Turcia printre țările care cumpără cereale ucrainene furate de Rusia.

Ambasadorul a mai spus reporterilor că a apelat la autoritățile turce și la Interpol pentru ajutor în investigarea cine a fost implicat în transporturile de cereale în tranzit prin apele turcești.

Update 3 iunie, 2022, ora 12:30 Zelenski: apărăm ţara de 100 de zile, victoria va fi a noastră

„Apărăm Ucraina de 100 de zile. Victoria va fi a noastră”, a afirmat liderul Kievului, Zelenski, într-un videoclip filmat pe străzile capitalei cu ocazia celor 100 de zile de la începutul conflictului.

Împreună cu Zelenski apar premierul Denis Şmihal şi consilierul Mikhailo Podoliak.

Update 3 iunie 2022, ora 12:00 Von der Leyen: 100 de zile de război nejustificat, UE este cu Kievul

„Acum o sută de zile, Rusia şi-a declanşat războiul nejustificat împotriva Ucrainei. Curajul ucrainenilor cere respectul şi admiraţia noastră.

UE este cu Ucraina”. Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a scris mesajul pe Twitter, anunţând că „azi, la Paris, voi vorbi cu Emmanuel Macron despre sprijinul actual şi viitor al UE pentru ţară”.

Update 3 iunie 2022, ora 90:30 Belarus trimite unităţi speciale la graniţă

Potrivit UNIAN, Belarus a trimis unităţi de forţe speciale în zonele care se învecinează cu Ucraina, în special în regiunile sudice Volyn şi Poliske.

Statul Major a spus că amenințarea cu rachete de pe teritoriul Belarusului rămâne încă.

Zilele trecute în Belarus, în zonele învecinate cu Ucraina, au fost minate drumuri forestiere, ocoluri și poduri.

Update 3 iunie 2022, ora 08:00 În ziua 100 a conflictului, 50 de ambasade s-au întors la Kiev

Se împlinesc 100 de zile de la declanşarea războiului ruso-ucrainean (24 februarie 2022 - Vladimir Putin ordonă trupelor ruse să atace Ucraina după ce cu două zile înainte a anexat  şi a proclamat independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk controlate de forţele pro-ruse). 

Datele ONU susţin că 4.149 civili au fost ucişi şi alţi 4.945 au fost răniţi. New York Times transmite că între 5.500 şi 11.000 de militari ucrainei au fost ucişi, şi alţi 18.000 au fost răniţi. 

The National News susţine că peste 15.000 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa de la începerea invaziei, deşi agenţia ucraineană Interfax  indică 30.000 de militari ruşi ucişi de forţele armate de apărare ale Ucrainei. 

Ziua 100 de război: Cum s-a dezvoltat conflictul

După luni de acumulare de trupe și negări repetate că ar fi fost planificată orice invazie, Vladimir Putin a anunțat pe 24 februarie că a lansat o ”operațiune militară specială” pentru ”demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Analiștii occidentali se așteptau la o invazie rapidă și se pare că au existat într-adevăr tentative din partea Rusiei de a-l viza direct pe președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, probabil pentru a-i înlocui guvernul cu unul mai flexibil, supus voinței Moscovei.

Dar dacă Putin se aștepta la un război rapid și ușor cu puțină opoziție ucraineană sau internațională – precum invazia sa în Crimeea în 2014 – el a fost dezamăgit. Războiul a dus la sancțiuni dure împotriva Rusiei, cereri de aderare la NATO din Suedia și Finlanda și creșterea prețurilor la combustibil și alimente, în țări aflate la mii de kilometri de zona de conflict. 

Cum s-a dezvoltat conflictul în Ucraina:

Prima fază: Invazia

Prima zi 24 februarie 79,209 de refugiați

Războiul începe cu lovituri de rachete pe întreg teritoriul Ucrainei. Incursiunile terestre vin din Senkivka, spre Kiev și din Crimeea spre Herson. O aterizare amfibie din Marea Azov lansează încercarea amar contestată de a lua Mariupolul. La Kiev, parașutiștii ruși fac două încercări de a asalta complexul prezidențial pentru a-l asasina pe Volodimir Zelenski.

Ziua a doua: 25 februarie179.525 de refugiați

Din centrul Kievului, până la o insulă stâncoasă din Marea Neagră, sfidarea Ucrainei este mai puternică decât își imaginase Putin. Președintele Zelenski postează o înregistrare video în care arată că rămâne în capitală și nu a acceptat oferta SUA de a fugi.

Între timp, un mic grup de soldați de pe Insula Șerpilor răspunde unui ordin al Rusiei de a se preda cu niște cuvinte devenite virale: „Navă de război rusească, du-te la naiba”.

Ziua a patra: 28 februarie -  652.445 de refugiați

Primele ore de război au prevestit pieirea Ucrainei, deoarece o escadrilă de elicoptere rusești părea să fi preluat controlul aeroportului Hostomel din afara Kievului, ceea ce ar fi permis Rusiei să aducă trupe și materiale la periferia orașului. De fapt, operațiunea a fost aprig contestată, iar în ziua a patra, aeroportul a devenit prima linie de luptă.

Ziua a șasea 2 martie - 989.560 de refugiați

La aproape o săptămână de război, forțele ruse reușesc să atace Mariupol, un oraș-port important din punct de vedere strategic și un centru de export. În aceeași zi, trupele ruse preiau controlul asupra orașului Herson, oferindu-le controlul aproape complet asupra unui ”pod de uscat” între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și Donețk, ocupată de forțele pro-ruse.

Faza a doua: Împotmolirea

Ziua 10: 6 martie - 1.742.688 de refugiați

Până în ziua 10, podul rutier principal peste râul Irpin și un baraj din era sovietică peste râu, au fost distruse, inundând o zonă largă la vest de Kiev. Mii de refugiați fug pe jos peste ruinele podului, dar forțelor ruse le este din ce în ce mai greu să avanseze în direcția opusă.

Ziua 15: 11 martie - 2.550.041 de refugiați

După două săptămâni de război, Pentagonul raportează că o coloană de 60 de km de forțe rusești la nord-vest de Kiev s-a ”mutat în poziții de tragere”.

Dar coloana se confruntă cu o rezistență intensă din partea forțelor ucrainene. În aceeași zi, au apărut imagini ale unui atac cu drone asupra vehiculelor blindate rusești lângă Brovary, pe partea de est a Kievului.

Ziua 20: 16 Martie - 3.108.406 refugiați

Cu Mariupol încă înconjurat, dar prezentând o rezistență puternică, un atac aerian rusesc lovește teatrul principal al orașului, unde se refugiază sute de civili, și unde se putea vedea scris cu litere rusești ”copii”.

Ziua 26: 22 Martie - 3.524.562 de refugiați

Ucraina spune că forțele ruse mai au provizii doar pentru trei zile, deoarece există dovezi că acea coloană de 60 de km  s-a blocat definitiv.

Faza 3: Retragere și reorientare

Ziua 33: 29 Martie - 3.929.721 de refugiați

Rusia anunță în timpul discuțiilor cu Ucraina în Turcia, că va ”reduce radical activitatea militară” în apropiere de Kiev și Cernihiv. De fapt, bombardamentele continuă, deoarece Rusia acoperă începutul retragerii din nord.

În scurt timp, Rusia abandonează aceste fronturi și redistribuie unele dintre unități în teatrul de est. Forțele ucrainene care intră în Bucha găsesc dovezi abundente ale atrocităților.

Ziua 50: 14 Aprilie - 4.777.081 de refugiați

Forțele ucrainene scufundă nava amiral a Rusiei din Marea Neagră, Moscova. Rusia încearcă inițial să susțină că scufundarea s-a datorat unui incendiu și a mării agitate, în timp ce era remorcată în portul Sevastopol din Crimeea.

Ucraina spune că a lovit Moscova cu o rachetă antinavă Neptun. Este o victorie simbolică importantă, dar blocada navală rusă a Ucrainei continuă

Ziua 54:18 Aprilie - 4.959.759 de refugiați

După aproape trei săptămâni de calm relativ, timp în care armata rusă s-a regrupat și s-a repoziționat, guvernul ucrainean anunță că aceasta  a început o nouă ofensivă în est.

Scopul său strategic inițial pare să fie încercuirea marilor desfășurări ucrainene de pe linia frontului cu regiuni separatiste pro-ruse. Luptele aprige la Izium și pe vechiul front de lângă Donețk, devin o caracteristică zilnică.

Ziua 57: 21 Aprilie - 5.112.058 de refugiați

Vladimir Putin dă ordine ca oțelăria Azovstal din Mariupol să fie închisă ”pentru ca nici măcar o muscă să nu poată ieși”, dar nu luată cu asalt. Complexul este ultima redută a apărătorilor ucraineni ai Mariupolului și al unui număr necunoscut de civili. În practică, atacurile continuă.

Ziua 75: 9 Mai - 5.933.189 de refugiați

După săptămâni de speculații că ar folosi un discurs la o paradă militară de la Moscova pentru a revendica o victorie la Mariupol sau în altă parte, Vladimir Putin a lăsat ocazia să treacă. Apărătorii sunt încă ascunși în uzina Azovstal, iar frontul de est face progrese lente. Un zbor militar este anulat ”din cauza vremii nefavorabile”.

Ziua 79: 13 Mai - 6.094.809 refugiați

Punctele slabe încep să se arate în ofensiva Rusiei din Donbas. Planul de încercuire a forțelor ucrainene, folosind un pod de pontoane pentru a traversa râul Siverskyi Doneț la sud-est de Izium, este dejucat de apărarea ucraineană, ceea ce duce la pierderi substanțiale ale Rusiei.

Între timp, trupele ruse au fost forțate să se întoarcă de la periferia Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, aflat sub bombardament puternic de la începutul războiului.

Ziua 82: 17 Mai - 6.276.834 de refugiați

Apărătorii Azovstal din Mariupol se predau, în cele din urmă și sunt încărcați în autobuze de forțele ruse. Ucraina spune că se vor întoarce în cadrul schimburilor de prizonieri, dar unii oficiali ruși susțin că ar putea fi trimiși în judecată.

Ziua 98: 1 Iunie - 6.276.834 de refugiați

Pe măsură ce cea de-a 100-a zi a războiului se apropie, forțele ucrainene sunt sub presiune în est. Rusia a identificat Sievierodonetsk drept următoarea sa țintă strategică și se luptă pentru a încercui orașul; nu este clar cât timp partea ucraineană poate menține contactul.

Război în Ucraina, 2 iunie | Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni | Turcia a pregătit o ”foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 1 iunie | Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei

Război în Ucraina, 31 mai | Germania va trimite tancuri în Ucraina | Rusia va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră

Război în Ucraina, 30 mai | Președintele SUA a anunțat că nu va trimite Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacarea Rusiei

Război în Ucraina, 29 mai | Președintele Ucrainei, surpriză pentru ruși la Harkov, Macron și Scholz, criticați dur

×
x close