Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 99 | Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni | Turcia a pregătit o ”foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, ziua 99 | Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni | Turcia a pregătit o ”foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, ziua 99. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul ar fi dat acordul preliminar pentru ca Turcia să ajute la curățarea porturilor ucrainene de mine. Ucraina a dat asigurări că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 99 | Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni | Turcia a pregătit o ”foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iun 2022   •   19:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele ucrainean confirmă că rușii controlează 20% din teritoriul țării sale
  • Kremlinul a confirmat că ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn a demisionat din funcția de consilier al lui Vladimir Putin.
  • Rusia a deportat peste 200.000 de copii din Ucraina, acuză Volodimir Zelenski
  • Olena Zelenska spune că o eventuală cedare de teritorii ucrainene către Rusia nu va opri invazia declanșată de Putin
  • Ucraina declară că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri în Rusia 
  • Marea Britanie cere aprobarea SUA pentru a trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina
  • Elvețienii se opun prin veto cererii daneze de a trimite vehicule blindate în Ucraina
  • Germania va livra Ucrainei sisteme defensive cu rachete IRIS-T
  • Rusia anunță finalizarea testelor cu racheta hipersonică Zircon

Update 2 iunie, ora 22:30 Suedia va transfera blindate şi ajutor financiar Ucrainei

Lista de echipamente va include: arme antitanc, rachete anti-navă, rachete antiaeriene. Valoarea totală a ajutorului este de 95 de milioane de euro. 

Update 2 iunie, ora 20:20 Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni: ”Sunt măsuri autodistructive”

Decizia Uniunii Europene de a interzice parţial importurile de petrol din Rusia probabil va destabiliza pieţele globale ale energiei, susţine Administraţia de la Moscova, considerând această abordare drept "autodistructivă" pentru Blocul comunitar.

"Decizia Uniunii Europene de a renunţa parţial la petrolul rusesc şi la produse petroliere, precum şi refuzul de a mai emite asigurări navelor comerciale ruse probabil vor genera noi majorări de preţuri, vor destabiliza pieţele energiei şi vor perturba reţelele de aprovizionare.

Sunt măsuri autodistructive. Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene", subliniază Ministerul rus de Externe.

Update 2 iunie, ora 19:30 Turcia a pregătit o „foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

Autoritățile turce au pregătit o „foaie de parcurs” pentru a aborda criza alimentară globală provocată de atacul rusesc asupra Ucrainei.

Potrivit unor surse diplomatice, Turcia are de ceva vreme contacte diplomatice pentru a forma un mecanism care să asigure livrarea în siguranță a cerealelor din Ucraina către piețele mondiale.

În urma negocierilor dintre partea turcă și reprezentanții Ucrainei, Federației Ruse și ONU, a fost pregătită o „foaie de parcurs”, care va asigura funcționarea „culoarului de cereale” sub egida ONU.

Update 2 iunie, ora 18:10 Consiliul Uniunii Europene a aprobat joi al şaselea set de sancţiuni împotriva Rusiei 

Noile sancţiuni şi derogările de care beneficiază anumite ţări au fost aprobate în unanimitate de ambasadorii statelor membre UE, afirmă oficiali de la Bruxelles citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Consiliul European a anunţat luni seară o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. "Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Bruxellesul a decis eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul de tranzacţii SWIFT şi interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din Rusia.

Update 2 iunie, 17;00 Mănăstirea din Sviatogorsk lovită, 3 morţi

Mănăstirea Ortodoxă Sfânta Adormire din Sviatogorsk a fost lovită. În timpul bombardamentului, care a avut loc la 30 mai, „Arhimandritul Galaktion, călugărul Aristokliy şi sora Varvara au fost ucişi”.

Alţi 3 călugări au fost răniţi, în timp ce numărul morţilor şi rănilor în rândul laicilor nu este cunoscut. Acest lucru a fost raportat de Hilarion, mitropolitul de Doneţk şi Mariupol. Mănăstirea istorică este a Bisericii Ortodoxe, care se află sub umbrela Patriarhiei Moscovei.

Update 2 iunie, 16:19 O cincime din teritoriul ucrainean se află sub controlul Rusiei, Donbasul fiind aproape în întregime distrus.

Afirmația a fost făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs adresat, joi, prin legătură video, parlamentarilor din Luxemburg.

"În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru se află sub controlul ocupanților. E vorba de aproape 125 de mii de kilometri pătrați. Este o suprafață mult mai mare decât a tuturor țărilor Benelux la un loc", a declarat Zelenski, cu referire la uniunea economică formată de Belgia, Olanda și Luxemburg.

Președintele ucrainean a mai spus că luptele continuă de-a lungul liniei frontului, care se întinde pe mai mult de o mie de kilometri, de-a lungul teritoriilor din regiunea Harkov până la Mykolaiv, în sudul țării.

Potrivit lui Zelenski, Donbas-ul este pur și simplu devastat, în urma luptelor feroce.

Update 2 iunie, 15:59 Valentin Yumașev, ginerele fostului președinte Boris Elțîn, a renunțat la rolul său de consilier prezidențial neremunerat, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a precizat că Yumașev a încetat să mai fie consilier pro bono cu aproximativ o lună în urmă.

Oficialul Kremlinului a mai arătat că administrația prezidențială rusă a decis să nu se publice informația pe site-ul Kremlinului, acest lucru nefiind obligatoriu.

Update 2 iunie, 14:49 Circa 800 de persoane se adăpostesc în adăposturile antiaeriene de sub fabrica de produse chimice "Azot" din Severodonețk, care a fost atacată cu rachete de armata rusă.

Informația provine de la Serghei Gaidai, guvernatorul militar ucrainean al regiunii Lugansk

"Sunt localnici cărora li s-a cerut să plece din oraș, dar care au refuzat. Sunt și copii, dar nu mulți", a spus Gaidai într-o declarație pentru CNN.

Adăposturile în care s-au refugiat localnicii datează din perioada sovietică.

Într-o actualizare separată a evenimentelor, oficiali ucraineni din regiune au arătat că rușii au bombardat din nou fabrica și au lovit o clădire administrativă și un depozit de metanol.

Anterior, o lovitură efectuată din aer de armata rusă a lovit un rezervor de acid azotic, joi.

Imagini filmate în zonă au arătat cum în urma tirului s-a format un nor gros de fum de culoare portocalie.

Update 2 iunie, ora 12.59 Rusia a mutat forțat din Ucraina adulți și copii, una dintre cele mai atroce crime de război, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit acestuia, peste 200.000 de copii au fost deportați până în prezent.

Este vorba atât de copii din orfelinate, cât și de copii cu părinți, smulși din sânul familiilor, precizează Zelenski.

"Statul rus îi împrăștie pe acești oameni pe teritoriul său și îi consemnează pe cetățenii noștri mai ales în regiuni îndepărtate. Scopul acestei politici criminale nu este doar de a fura populație, ci de a-i face pe deportați să uite de Ucraina și să nu se poată întoarce", acuză președintele ucrainean.

Update 2 iunie, ora 11:00 Oficialii ruși au anunțat referendumuri în teritoriile cucerite în Ucraina, în vederea anexării acestora la Rusia.

Referendumurile ar urma să înceapă luna viitoare în autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, a căror independență a fost recunoscută de Moscova, dar şi în regiunile Herson şi Zaporijie, din sudul Ucrainei, pe care armata rusă le-a cucerit în mare măsură de la sfârșitul lunii februarie, transmite Antena 3.

Chiar dacă Rusia va îngloba oficial aceste teritorii, luptele nu vor înceta, apreciază jurnalistul și analistul militar Radu Tudor.

El a indicat că lansatoarele de rachete multiple HIMARS, pe care SUA au anunțat că le trimit Ucrainei, vor permite forțelor ucrainene să respingă orice nouă ofensivă a Rusiei. 

"Cel puțin în cazul apărării orașului Odesa, aceste rachete se vor dovedi cruciale (...) Noile sisteme de armament vor da Ucrainei posibilitatea de a păstra controlul asupra a două treimi din teritoriul său (...) Nu văd o evoluție militară complexă din partea Rusiei, pentru că îndârjirea cu care Ucraina își apără teritoriul depășește orice planificare a Moscovei", a estimat jurnalistul.

Update 2 iunie, ora 09:10 Marea Britanie va trimite lansatoare de rachete multiple M270, capabile să atingă ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri.

"Aceste sisteme vor crește semnificativ capacitățile forțelor ucrainene", se menționează într-o declarație a Ministerului britanic de Externe.

Decizia a fost luată în strânsă coordonare cu Statele Unite, care au hotărât, la rândul lor, să trimită Kievului așa-numitele sisteme de artilerie de înaltă mobilitate, pe bază de rachete (HIMARS).

"Marea Britanie este alături de Ucraina și și-a asumat un rol de lider în furnizarea de arme esențiale, de care eroicele forțe ucrainene au nevoie pentru a-și apăra țara", a indicat secretarul britanic al Apărării.

Update 2 iunie, ora 08:15 Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a vorbit într-un interviu pentru presa americană despre posibilitatea ca Ucraina să cedeze Rusiei teritorii în schimbul păcii.

Ea a estimat că o astfel de concesie nu va stopa invazia declanșată de Vladimir Putin.

"Ucrainenii nu pot accepta, în mod normal, toate declarațiile pe care le auzim uneori de la liderii de stat, în unele cazuri de la liderii țărilor mari și influente. Nu poți să cedezi, pur și simplu, porțiuni ale teritoriului tău, este ca și cum ți-ai ceda libertatea", susține Olena Zelenska.

Ea a reiterat poziția soțului său, care a spus că regiunea Donbas - unde se concentrează în prezent ofensiva trupelor ruse - va fi din nou a Ucrainei.

Update 2 iunie, ora 00:00 Putin și Erdogan au convenit că Turcia va ajuta la curățarea minelor din porturile ucrainene

”Conform rezultatelor unei conversații a președintelui rus Vladimir Putin cu președintele Turciei, Erdogan, s-a ajuns la un acord ca, colegii turci să încerce să ajute la organizarea deminarii Porturilor ucrainene”, a declarat Serghei Lavrov.

Ministrul rus de externe a spus că acest acord presupune că Ucraina nu își va consolida potențialul militar și nu va afecta flota rusă ca urmare a deminarii.

Război în Ucraina, 1 iunie Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei

Război în Ucraina, 31 mai | Germania va trimite tancuri în Ucraina | Rusia va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră

Război în Ucraina, 30 mai | Președintele SUA a anunțat că nu va trimite Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacarea Rusiei

Război în Ucraina, 29 mai | Președintele Ucrainei, surpriză pentru ruși la Harkov, Macron și Scholz, criticați dur

Război în Ucraina, 28 mai | Rușii au redeschis portul din Mariupol pentru a fura mărfurile ucrainenilor

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close