Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 98 | Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei

Război în Ucraina, ziua 98 | Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei

Război în Ucraina, ziua 98. SUA vor trimite Ucrainei sisteme HIMARS dotate cu rachete ce pot lovi ținte în interiorul teritoriului rus. Rusia va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră cu o condiție. Kremlinul e pregătit să semneze un acord prin care să pună capăt războiului din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 98 | Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iun 2022   •   19:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Site rus independent: trupele de invazie au trimis în Rusia 60 de tone de bunuri furate din casele ucrainenilor
  • Germania va livra Ucrainei sisteme defensive cu rachete IRIS-T
  • Rusia anunță finalizarea testelor cu racheta hipersonică Zircon
  • Cancelarul german anunță că țara sa va livra Ucrainei lansatoare de rachete multiple, într-o mișcare sincronizată cu SUA
  • Moscova spune că rachetele pe care SUA au anunțat că le trimit Ucrainei cresc riscul unei confruntări directe
  • Joe Biden i-a transmis lui Vladimir Putin că SUA nu vor încerca să-l înlăture de la putere
  • Germania anunță un nou acord cu Grecia pentru trimiterea tancurilor în Ucraina
  • Rusia va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră
  • Planul lui Putin prevede ocuparea întregii regiuni Donbas până la 1 iulie
  • Rușii au expediat spre Rostov 2.500 de tone de oțel din portul Mariupol. Ucraina acuză un jaf la nivel de stat

Update 1 iunie, 22:30 Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri în Rusia | Kremlinul: ”Nu avem încredere”

Ucraina a dat asigurări Statelor Unite că nu va utiliza sistemele de rachete avansate pentru a ataca poziţii aflate pe teritoriul Rusiei, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, dar Administraţia Vladimir Putin a exprimat scepticism şi acuză Washingtonul de amplificarea conflictului.

Update 1 iunie, 21:10 Marea Britanie cere aprobarea SUA pentru a trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina

Marea Britanie a cerut Statelor Unite să se ralieze planului de a trimite Ucrainei în următoarele săptămâni sisteme de rachete avansate, cu rază medie de acţiune, după decizia Washingtonului de a furniza armament de acest tip.

Premierul Boris Johnson a avut o conversaţie cu preşedintele Joseph Biden despre eventualul transfer de sisteme de rachete multiple M270, de fabricaţie americană, iar joi urmează să discute ministrul britanic de Externe, Liz Truss, cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Update 1 iunie, 20:20 Elvețienii se opun prin veto cererii daneze de a trimite vehicule blindate în Ucraina

Guvernul elvețian s-a opus prin veto cererii Danemarcei de a trimite în Ucraina vehicule blindate de transport de trupe fabricate în Elveția, invocând politica de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, scrie Reuters.

Elveția neutră cere țărilor străine care cumpără arme elvețiene să ceară permisiunea de a le reexporta.

Update 1 iunie, ora 20:00 Polonia şi Ucraina strâng rândurile

Premierii polonez şi ucrainean au semnat astăzi la Kiev acorduri importante în domeniul apărării, energiei, mediului, cooperării transfrontaliere şi vamale bilaterale, precum şi în sfera politicii regionale şi pentru prezervarea memoriei naţionale.

Polonia va participa la reconstrucţia postbelică a Ucrainei.

Update 1 iunie, ora 19:30 Fanii scoțieni vor cânta imnul Ucrainei la meciul de calificare la Cupa Mondială de fotbal

Fanii scoțieni vor fi invitați să cânte imnul Ucrainei pe stadionul Hampden Park din Glasgow, în semn de susținere pentru adversarii lor din barajul pentru Cupa Mondială de fotbal. Partida Scoția-Ucraina se va desfășura miercuri, de la ora 21.45, ora României.

Organizatorii au anunțat că pe stadion vor fi distribuite pliante care conțin o versiune fonetică a cântecului național, iar galeria Tartan Army va fi rugată să cânte imnul ucrainean în semn de solidaritate.

Update 1 iunie, ora 19:00 Volodimir Zelenski: "Situația este foarte dificilă, pierdem 60-100 de soldați pe zi"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declară că sunt până la 100 de soldaţi ucraineni morți și 500 de răniți în fiecare zi.

"Situația este foarte dificilă, pierdem 60-100 de soldați pe zi ca morți în luptă și în jur de 500 de persoane ca răniți în luptă. Așa că ne menținem perimetrele defensive. Cea mai dificilă situație este în estul Ucrainei și în sudul Donețkului și Luhanskului", a spus Volodimir Zelenski.

Update 1 iunie, ora 16:15 O refugiată ucraineană care în prezent se află în Regatul Unit spune că și-a recunoscut mai multe lucruri din casă pe un tanc rusesc surprins într-o fotografie făcută la sfârșitul lunii trecute.

Ea a recunoscut cutia cu boilerul nou, pe care familia plănuia să îl instaleze, planurile fiind însă năruite de război.

Alături de boiler, pe tanc se mai aflau o față de masă, lenjerii de pat Disney pe care soții Koreniuk le cumpăraseră pentru copii și o pătură roșie.

Alina Koreniuk, care este polițistă și a lucrat ca psiholog pentru copii, suspectează că pătura acoperea alte bunuri furate din casa familiei: probabil un televizor sau alte echipamente electrocasnice, rămase în locuință.  

Ea spune că nu a fost surprinsă de incident.

Site-ul rus independent Mediazona a scris că, de la începutul invaziei, trupele ruse au trimis acasă 58 de tone de bunuri jefuite din zonele situate în apropiere de granița Ucrainei cu Rusia și Belarus.

Update 1 iunie, ora 13:55 Cancelarul Olaf Scholz s-a adresat, miercuri, legislativului german și a anunțat că guvernul său va livra Ucrainei sisteme defensive sol-aer cu rază medie, "cele mai moderne de acest tip" de care dispune Berlinul.

E vorba de sisteme IRIS-T, care permit ucrainenilor "să apere un oraș mare" de atacurile lansate de ruși din aer, susține Scholz.

Livrările vor avea loc "săptămânile următoare", s-a angajat el.

IRIS-T SL este o rachetă supersonică a cărei rază de acțiune este de 25 de kilometri, fiind capabilă să doboare avioane, elicoptere, rachete de croazieră, rachete aer-sol, rachete anti-navă, rachete antiradar și rachete de calibru mare.

Update 1 iunie 2022, ora 12:55 Rusia anunță că a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon.

Aceasta va fi desfășurată înainte de sfârșitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, a anunțat miercuri un înalt oficial militar rus, citat de Reuters.

Aleksandr Moiseev, comandantul Flotei Nordului, a declarat că fregata Amiral Golovko va deveni prima înarmată permanent cu Zircon, conform agenției ruse Tass.

Președintele Vladimir Putin a descris Zircon drept parte a unei noi generații de sisteme de arme "de neegalat", capabilă să zboare cu viteze de nouă ori mai mari decât viteza sunetului.

Rusia a suferit pierderi grele în timpul războiului ei de trei luni în Ucraina, dar a continuat să efectueze teste cu cele mai noi rachete.

Update 1 iunie 2022, ora 12:30 Cancelarul Olaf Scholz s-a adresat, miercuri, legislativului german și a anunțat că guvernul său va livra Ucrainei sisteme defensive sol-aer cu rază medie, cele mai moderne de acest tip de care dispune Berlinul.

E vorba de sisteme ce permit ucrainenilor "să apere un oraș mare" de atacurile lansate de ruși din aer, susține Scholz.

El a promis, de asemenea, Kievului un radar de urmărire care poate detecta tirurile de artilerie efectuate cu obuziere, mortiere și rachete. 

Mai mult, cancelarul german a spus că forțele ucrainene de apărare vor primi lansatoare de rachete multiple, într-o mișcare sincronizată cu SUA, care au formulat mai devreme un anunț similar.

Olaf Scholz a menționat că lansatoarele de rachete promise de Germania nu vor putea lovi teritoriul Rusiei.

Update 1 iunie 2022, ora 12:00 Decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniții va crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO, susține Moscova.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov a declarat agenției RIA Novosti că autoritățile ruse privesc "extrem de negativ" ultimul pachet de asistență militară al SUA pentru Ucraina, pachet ce include dispozitive M142 HIMARS (acronimul de la Sistem de artilerie de înaltă mobilitate, cu rachete).

Armele, solicitate de multă vreme de Kiev, urmează să ajute la executarea de lovituri de înaltă precizie și de la o mai mare distanță asupra țintelor inamice.

Până recent, SUA au refuzat să furnizeze armatei ucrainene sisteme de artilerie cu capabilități de a lovi ținte la distanțe mari, de teamă că acestea vor fi folosite împotriva unor obiective din Rusia.

Update 1 iunie 2022, ora 11:00 Eforturile rușilor în Marea Neagră și, în particular, în Insula Șerpilor, riscă să antreneze o replică puternică din partea Ucrainei, în contextul în care Kievul va primi din SUA sisteme de rachete cu raza de acțiune de până la 80 de kilometri, spune, la Antena 3, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor.

 "Elementul de pericol este că Rusia se apropie de frontiera României și de frontiera NATO. Sistemele de rachete S-300 amplasate pe Insula Șerpilor înseamnă o amenințare directă în proximitatea frontierelor și apelor teritoriale ale României. Radarele acestor sisteme pot monitoriza activitatea NATO de pe teritoriul României, în zona bazei de la Mihail Kogălniceanu, dar și pe coasta Mării Negre. 

Însă Rusiei îi va fi foarte greu să își mențină controlul militar asupra Insulei Șerpilor. Insula este, de fapt, o stâncă. Trebuie alimentată de pe mare. Până acum, rușii au avut două pierderi uriașe în tentativa de  a domina insula Șerpilor: crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, și fregata Makarov (...)

Informația de ultimă oră de la Pentagon este că ucrainenii vor primi sisteme de rachete HIMARS extrem de performante , cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, ceea ce înseamnă că Odesa va putea fi foarte bine protejată de o ofensivă navală, dar și Insula Șerpilor va avea parte de acțiuni concrete și directe de apărare, putând fi lovite structurile și elementele militare ale Rusiei amplasate acolo", a arătat Radu Tudor.

Update 1 iunie 2022, ora 09:00 SUA vor trimite Ucrainei sisteme de artilerie de înaltă mobilitate, cunoscute sub numele HIMARS, ca parte a celui de-al 11-lea pachet de asistență de securitate acordat în contextul războiului pornit de Rusia.

Anunțul vine la o zi după ce președintele Joe Biden a declarat că nu va înarma Kievul cu rachete capabile să lovească ținte la mare distanță.

Sistemele ce vor fi trimise armatei ucrainene vor fi echipate cu rachete ce pot executa lovituri într-o rază de aproximativ 80 de kilometri.

Este mult sub capabilitățile sistemelor MLRS cu proiectile apte să lovească ținte la 300 - 500 de kilometri, care au fost cerute insistent de Kiev.

Chiar și așa, sistemele promise Ucrainei pot lovi ținte aflate pe teritoriul rus, dacă acestea sunt suficient de aproape de graniță.

Dispozitivele HIMARS sunt superioare, în termeni de distanță până la țintă, tuturor echipamentelor pe care SUA le-au trimis până în prezent în Ucraina.

Spre exemplu, obuzierele M777 pe care SUA le-au trimis luna trecută au o rază de acțiune de doar aproximativ 25 de kilometri.

Update 1 iunie 2022, ora 08:00  Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA trimit Ucrainei sisteme de rachete și muniții mai avansate, pe fondul prelungirii conflictului declanșat de Rusia.

Biden a publicat un material de opinie în cotidianul The New York Times, în care a precizat că obiectivul SUA în Ucraina este acela de a vedea o țară democratică, independentă, suverană și prosperă, dotată cu mijloacele de a descuraja și de a se apăra împotriva oricărei noi agresiuni. 

Potrivit președintelui american, noul pachet de ajutor militar va da Kievului posibilitatea de a executa lovituri mai precise asupra țintelor esențiale pe câmpul de luptă.

Biden a ținut să precizeze clar care sunt intențiile Statelor Unite în Ucraina și a menționat că SUA nu caută o confruntare directă cu Rusia.

"Nu căutăm un război între NATO și Rusia. În timp ce sunt în dezacord cu dl. Putin și consider că faptele sale sunt odioase, SUA nu vor încerca să provoace înlăturarea sa la Moscova", a scris președintele american în articolul din The New York Times.

CNN notează că această precizare vine la circa două luni după ce Biden, aflat la Varșovia în cadrul unei vizite în Europa, a spus că Putin este un "măcelar" care "nu poate să rămână la putere".

Update 1 iunie 2022, ora 00:00 Rusia spune că vrea să pună capăt ”războiului civil” din Ucraina

Președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko, spune că Rusia este pregătită să semneze un acord care ar pune capăt presupusului ”război civil” din Ucraina.

”Suntem deschiși la negocieri. Avem nevoie de soluții diplomatice, pașnice, dar asta necesită voința a două țări. Suntem pregătiți pentru negocieri, semnând un acord care să pună capăt războiului civil din Ucraina și să ducă la pace, dar nu vedem o asemenea reacție de la Kiev.

Matvienko a spus că Rusia ar putea finaliza rapid „operațiunea militară specială” din Ucraina, „dar atunci ar fi victime în rândul populației civile”. Ea a tăcut despre miile de civili ucraineni uciși de Rusia.

Potrivit acesteia, sarcina principală a așa-numitei „operațiuni speciale” a fost distrugerea armelor în Ucraina și un acord privind statutul non-bloc și non-nuclear al țării.

Război în Ucraina, 31 mai | Germania va trimite tancuri în Ucraina | Rusia va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră

Război în Ucraina, 30 mai | Președintele SUA a anunțat că nu va trimite Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacarea Rusiei

Război în Ucraina, 29 mai | Președintele Ucrainei, surpriză pentru ruși la Harkov, Macron și Scholz, criticați dur

Război în Ucraina, 28 mai | Rușii au redeschis portul din Mariupol pentru a fura mărfurile ucrainenilor

Război în Ucraina, 27 mai | Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria | Rușii au capturat orașul Lyman

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close