Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 105 | Kievul anunţă un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni, după formula "50 în schimbul a 50"

Război în Ucraina, ziua 105 | Kievul anunţă un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni, după formula "50 în schimbul a 50"

Război în Ucraina, ziua 105. Ucraina va lupta pentru tot teritoriul, blocajul „nu este o opțiune", afirmă Zelenski. Cel puțin două spitale au fost lovite în Severodonețk și Rubijne. Există victime. Ucrainenii acuză Rusia că a răpit locuitori din regiunea Herson și îi ține în "camere de tortură".

Război în Ucraina, ziua 105 | Kievul anunţă un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni, după formula "50 în schimbul a 50"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iun 2022   •   15:59

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kievul a anunţat un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni
  • Cecenii lui Kadîrov s-au filmat în timp ce luptă în Ucraina cu inamicul invizibil
  • Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a vorbit despre "forțe" din Republica Moldova care doresc ca această țară să fie  "absorbită" de România
  • Rusia ar fi provocat Ucrainei pierderi semnificative, însumând peste 600 de militari uciși și mai multe mijloace de luptă distruse, susține Ministerul Apărării de la Moscova
  • Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a discutat la Ankara cu omologul rus, Serghei Lavrov, despre reluarea negocierilor de pace cu Ucraina
  • O parte dintre ucrainenii care s-au predat la Azovstal au fost trimiși în Rusia pentru a fi anchetați
  • Aproape 600 de persoane sunt "deținute în camere de tortură" în Herson
  • Veniturile din ţiţei ale Rusiei scad chiar în condițiile creșterii exporturilor
  • Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, vine vineri la București pentru summit-ul B9.

Update 8 iunie, 22:10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a anunțat că s-a întâlnit la Kiev cu filantropul american Howard Buffet, fiul investitorului miliardar Warren Buffet, pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție a ţării.

"Am discutat despre asistența care ar fi valoroasă pentru statul nostru. I-am oferit șansa de a se alătura proiectelor de refacere a sistemelor de irigații în regiunea Odesa, de sprijinire a poporului nostru, (și) de deminare", a declarat Zelenskiy într-un mesaj pe Twitter.

Update 8 iunie, 21:15  Kievul a anunţat miercuri un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni - inclusiv ale unor apărători de la oţelăria Azovstal din Mariupol, în timp ce cadavre restituite Ucrainei în schimburi anterioare au sosit la Kiev, relatează AFP.  

”Un nou schimb de corpuri ale unor militari ucişi a avut loc. Cincizeci de eroi ucişi au fost predaţi”, anunţă Ministerul ucrainean al Reintegrării. ”37 dintre cei 50 de eroi ai noştri sunt de la Azovstal”, mai precizează ministerul.  

Schimbul a avut loc pe linia frontului, în regiunea Zaporijje, în sudul Ucrainei, ”după formula 50 în schimbul a 50”.  

Aceeaşi asursă anunţa săptămâna trecută un prim schimb de 160 la 160 de corpuri, care a avut loc la 2 iunie.   Asociaţia familiilor apărătorilor de la Azovstal a anunţat marţi că rămăţiţele rudelor lor au sosit la Kiev.   ”O treime dintre corpuri sunt ale unor apărători de la Azovstal”, anunţa Asociaţia într-o postare pe Telegram.

Update 8 iunie, 19:49 Un material video filmat de serviciul de propagandă al liderului cecen Ramzan Kadîrov este semnalat de canalul Nexta TV, platforma de conținut media înființată de disidenți din Belarus și distribuită pe Telegram și YouTube.

Clipul de 40 de secunde arată mai mulți combatanți care merg de-a lungul unui drum, într-o locație neprecizată.

Pe fundal se aude zgomotul tirurilor de artilerie, o indicație a faptului că filmarea s-a făcut într-o zonă de război. 

Șapte militari sunt vizibili în cadru, fără a-l pune la socoteală pe cel care filmează.

Patru sunt desfășurați pe partea stângă a drumului, iar ultimii trei, pe partea dreaptă. În depărtare se distinge un vehicul.

La un moment dat, unul dintre soldați începe să tragă rafale de automat către tufișurile din dreapta sa.

Printre împușcături, bărbatul răcnește "Allahu Akbar", expresie folosită în rugăciuni de populațiile musulmane, dar și de teroriștii islamiști, și care înseamnă "Dumnezeu e (cel mai) mare".

Camarazii săi încep, la rândul lor, să împuște tufișurile.

Fiind desfășurați pe ambele laturi ale drumului, este remarcabil faptul că militarii aflați în stânga reușesc să nu-i împuște în spate pe cei aflați în dreapta.

Update 8 iunie, ora 18:44 Corespondentul CNN Mathew Chance a vizitat linia frontului, sub protecția forțelor ucrainene.

El a fost într-o locație secretă și a constatat în mod nemijlocit felul în care decurg luptele din Donbas între forțele Moscovei și apărătorii ucraineni.

Corespondentul CNN a văzut pozițiile din care trupele Kievului încearcă să-și recupereze teritoriile pierdute.

Pe frontul de sud, comandanții recunosc că avansul este, în ultima perioadă, nesemnificativ iar impasul conflictului purtat din tranșee pare să se instaleze.

"Rușii par să rămână fără muniție și nu mai sunt la fel de puternici precum erau la început. Mi-a spus comandantul plutonului de asalt. Dar și noi avem nevoie de mai multe arme, dacă vrem să avansăm", povestește un combatant ucrainean.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Încă putem auzi sunetul rachetelor. Guvernul rus a plănuit o victorie în doar câteva zile. Cred că trebuie să ne pregătim pentru un război mai lung", spune Dante, un soldat ucrainean care vorbește puțin engleza.

Un război îndelungat de artilerie, cu arme grele, precum tancul ucrainean de luptă filmat de echipa CNN.

Blindatele țintesc, pe trei linii, către un inamic nevăzut. Aceste puncte de tragere devin repede vulnerabile, iar trupele trebuie să se miște.

Update 8 iunie, ora 17:00 Ministerul de Externe al Rusiei a publicat un raport în care Republica Moldova este acuzată că încalcă drepturile etnicilor ruși și ale vorbitorilor de limbă rusă din țară.

Subiectul a fost abordat și în conferința de presă a lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Peskov s-a referit la pretinse "planuri" pe care România le-ar avea în legătură cu Republica Moldova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, în Republica Moldova există forțe care ar dori ca această țară să fie "absorbită" de România.

"Într-adevăr, știm foarte bine că există anumite forțe în Moldova care susțin nu unificarea, ci mai degrabă absorbția Moldovei de către România. Suntem conștienți de acest lucru", a spus Dmitri Peskov.

Update 8 iunie, ora 15:28 Ucraina suferă pierderi semnificative în Donbas, anunță Ministerul Apărării de la Moscova.

Sursa citată a prezentat un bilanț al militarilor ucraineni uciși și al mijloacelor de luptă ale Kievului pe care rușii le-ar fi distrus în ultimele zile.

Astfel, forțele de apărare ar fi suferit următoarele pierderi:

  • Peste 300 de soldați, șase tancuri și alte vehicule, pe parcursul a trei zile de lupte pentru controlul orașului Sviatogorsk
  • Alți 320 de "naționaliști" ucraineni ar fi fost uciși de artileria rusă în regiunea Zaporojie
  • Două avioane de luptă și un elicopter ar fi fost doborâte în zona orașului Mykolaiv (Nicolaev)
  • Fabrici și depozite de armament din Kiev și din împrejurimi ar fi fost distruse cu rachete ruse de înaltă precizie

BBC arată că nu poate verifica în mod independent aceste informații.

Update 8 iunie, ora 14:30 Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că ar putea exista "o nouă bază pentru negocieri între Rusia și Ucraina", în vederea încetării luptelor și creării unor coridoare sigure pentru exportul cerealelor ucrainene.

Cavusoglu s-a întâlnit miercuri, la Ankara, cu omologul rus Serghei Lavrov.

Cei doi au susținut o conferință de presă comună.

Turcia consideră că războiul ar trebui să se încheie cât mai curând posibil, printr-un proces diplomatic, pentru binele întregii regiuni și al umanității, a spus ministrul turc. 

El a reiterat că țara sa este dispusă să-și asume un rol de mediator între părțile în conflict.

Mevlut Cavusoglu a arătat că blocarea exporturilor de cereale din Ucraina este o consecință a războiului.

Update 8 iunie, ora 13:30 Andrei Pokrasa, un adolescent ucrainean de 15 ani și-a câștigat statutul de erou, după ce a ajutat forțele de apărare să distrugă un convoi militar de mari dimensiuni ce urma să atace Kievul.

S-a întâmplat în primele zile ale agresiunii ruse, când oficialii de la Moscova încă sperau într-o victorie rapidă pe tot cuprinsul teritoriului invadat.

Adolescentul, care trăiește într-o suburbie a capitalei ucrainene, a fost contactat direct de reprezentanții armatei pentru a-i ajuta să depisteze cu precizie poziția convoiului, într-un moment în care rușii se deplasau lent pe autostrada E40, care leagă Kievul de Jîtomîr.

Militarii ucraineni știau că băiatul își achiziționase o mini-dronă și devenise foarte priceput în manipularea acesteia.

Update 8 iunie, ora 12:00 Peste 1.000 de soldați ucraineni dintre cei care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol au fost trimiși în Rusia pentru "investigații".

Informația este transmisă de agenția rusă de stat TASS, care citează o sursă din cadrul organelor de aplicare a legii.

Autoritățile ruse plănuiesc, de asemenea, să transfere în țară și alți prizonieri ucraineni de război, adaugă sursa citată.

La sfârșitul lunii trecute, Ministerul rus al Apărării a anunțat că aproximativ 1.000 de militari ucraineni s-au predat după mai multe săptămâni în care au rezistat asediului forțelor ruse asupra uzinei Azovstal.

Ulterior, Comitetul rus de Investigații - principala autoritate investigativă a Kremlinului - a transmis că se ocupă de interogarea prizonierilor de la Azovstal.

Update 8 iunie, ora 10:25. Ucraina vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă "Iron Dome" al Israelului pentru a-şi proteja oraşele şi instalaţiile militare de atacurile cu rachete ale rușilor. SUA nu vor interfera cu o astfel de înțelegere.

Update 8 iunie, ora 9:00. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ajuns în Turcia, unde va discuta cu omologul său, Mevut Cavusoglu, despre coridoarele de securitate necesare pentru exporturile de cereale din Ucraina, care au fost blocate de ofensiva Moscovei.

În timp ce Vladimir Putin spune că este dispus să lase să iasă din porturi navele ucrainene încărcate cu cereale, se înmulţesc vocile care acuză Rusia nu doar că blochează exportul de alimente ucrainene, ci si că fură cereale pe care le vinde în Orientul Mijlociu.

Potrivit unui acord discutat de Kiev, Moscova şi Ankara, forţele navale turce ar urma să demineze zonele maritime din apropierea porturilor ucrainene, urmând să escorteze vasele cu cereale până în apele internaţionale, scrie Daily Sabah.

Apoi, flota rusă ar urma să escorteze aceste nave până la strâmtoarea Bosfor, mai scrie publicaţia citată. Rămâne de văzut dacă un asemenea acord va funcţiona.

Pe de altă parte, oficialul de la Ankara a adăugat că speră să aducă părţile ruse şi ucraineană din nou la masa negocierilor. Deși i-a furnizat Ucrainei drone de luptă foarte eficiente, Ankara a reușit să mențină dialogul cu Moscova, de care depinde, în special, pentru aprovizionarea cu energie.

În acelaşi timp, spun comentatorii politici, Turcia speră să obţină concesii din partea Rusiei, care susține guvernul de la Damasc, pentru a putea continua această operațiunile militare în Siria împotriva milițiilor kurde.

Update 8 iunie, ora 8:55. Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit locuitori din regiunea Herson, în sudul țării, și îi ține în "camere de tortură", relatează The Guardian.

”Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special amenajate, în camere de tortură, în regiunea Herson”, a declarat Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, într-un briefing.

Update 8 iunie, ora 8:48. Rusia câştigă mai puţin de pe urma exporturilor sale petroliere, chiar în contextul în care livrările de ţiţei pe mare au urcat la un maxim pe şase săptămâni, scrie Bloomberg.

Acest lucru se datorează discounturilor mari pe care Moscova trebuie să le ofere cumpărătorilor asiatici pentru ca aceştia să cumpere barilii ocoliţi de Europa.

Update 8 iunie, ora 8:35. Forțele ucrainene s-au străduit să își mențină pozițiile în luptele sângeroase de stradă din orașul Sievierodonetsk, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că situația este dificilă, promițând, de asemenea, să recupereze terenul pierdut.

Reuters raportează că bătălia pentru orașul industrial se dovedește a fi crucială, Rusia concentrându-și forța ofensivă în speranța de a atinge unul dintre obiectivele sale declarate - capturarea completă a provinciei Luhansk în numele separatiștilor rusofoni.

"Trebuie să eliberăm complet întregul nostru teritoriu", a declarat Zelenskiy prin legătură video la un eveniment găzduit marți de ziarul britanic Financial Times.

Update 8 iunie, ora 00:01 Ucraina „face eforturi maxime” pentru a debloca porturile maritime și a preveni o criză alimentară globală

”Împreună cu ONU și partenerii noștri, încercăm să creăm un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole ucrainene”, a declarat marți ministerul.

"Ucraina a început deja să furnizeze cereale pe piaţa mondială prin transportul cu camion, feroviar şi fluvial. Facem tot ce putem, dar această problemă poate fi rezolvată definitiv prin deblocarea porturilor ucrainene", se adaugă în comunicat. 

„Facem apel la toți partenerii interesați, împreună cu Ucraina, să își concentreze eforturile pe găsirea unei soluții echilibrate care să ridice blocada rusă a porturilor, oferind în același timp garanții clare de securitate pentru coasta ucraineană a Mării Negre și coridoarele umanitare relevante. "

Ministerul a mai spus că nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să folosească un coridor maritim ca modalitate de a ataca Odesa și sudul Ucrainei, adăugând că „din acest motiv, sunt necesare garanții efective de securitate pentru restabilirea activităților de export”.

„Asemenea garanții ar trebui oferite prin furnizarea Ucrainei cu arme adecvate pentru a apăra coasta de amenințările venite dinspre mare și prin implicarea forțelor navale ale țărilor terțe pentru a patrula zona relevantă a Mării Negre”, se arată în comunicat.

Ministerul și-a remarcat, de asemenea, aprecierea pentru „eforturile Turciei de a debloca porturile ucrainene”, deși încă nu s-a ajuns la un acord între Turcia, Rusia și Ucraina. Declarația a adăugat că autoritățile „vor respinge orice acord care nu ține cont de interesele Ucrainei”.

Declarația vine în timp ce liderii mondiali au condamnat blocada de luni de zile din partea forțelor ruse în porturile cheie din Ucraina.

Rusia a susținut luni că a creat condiții pentru două coridoare umanitare maritime care să permită circulația în siguranță a navelor în Marea Neagră și Marea Azov, potrivit unui comunicat postat pe Telegram.

Update 8 iunie, ora 00:00  Detectoarele de radiații de la Cernobîl au fost repuse în funcțiune, nivelurile sunt normale

Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul „defunctei centrale” nucleare ucrainene de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, a declarat marți organismul de supraveghere nucleară al ONU.

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (Sistemul internațional de monitorizare a radiațiilor)", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat citat de Reiuters.

„Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict", arată sursa citată.

Război în Ucraina, 7 iunie Rusia susţine că deţine controlul asupra a 97% din teritoriul regiunii Lugansk | Cel puțin două spitale au fost lovite în Severodonețk și Rubijne

Război în Ucraina, 6 iunie Vladimir Putin a vorbit despre România în interviul pentru televiziunea rusă de stat | Volodimir Zelenski: "Severodonețk și Lîsîceansk sunt moarte!"

Război în Ucraina, 5 iunie Bombardamente la Kiev| Vladimir Putin trece la ameninţări făţişe

Război în Ucraina, 4 iunie Ucraina nu vrea negocieri cu Rusia, până când trupele lui Putin nu sunt împinse spre graniță

Război în Ucraina, 3 iunie 100 de zile de conflict | Zelenski: "Victoria va fi a noastră" | Kadîrov: "Operațiunea specială va fi accelerată"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close