Antena 3 CNN Externe Rusia, campioana curselor spaţiale: 21 de lansări în 2008

Rusia, campioana curselor spaţiale: 21 de lansări în 2008

Rusia, campioana curselor spaţiale: 21 de lansări în 2008
04 Noi 2008   •   11:28

De la începutul anului, Rusia a efectuat 21 de lansări spaţiale de diferite tipuri şi din diferite centre spaţiale. Potrivit site-ului Roscosmos, până la 31 de octombrie, s-au efectuat în lume 57 de lansări, dintre care două au eşuat. În ce priveşte Rusia, aceasta a lansat 15 rachete de la Baikonur, 4 de la Pleseţk, una de la Kapustin Iarşi una de la Iasnîi.
SUA au efectuat 14 lansări în aceeaşi perioadă. Una dintre ele, Falcon-1, a eşuat. China a efectuat şapte lansări, dintre care una cu oameni la bord. Pe de altă parte. Cinci rachete Ariane-5 au fost lansate din Guaiana franceză.
Cinci rachete ruso-ucrainene Zenit-3SL au fost lansate de pe platforma maritimă Odyssey din zona ecuatorială a Oceanului Pacific. India a lansat trei rachete şi Japonia ?una.
Iran a încercat să se alăture puterilor spaţiale, dar nu există încă o confirmare că a reuşit să plaseze sateliţi pe orbită.
Între ianuarie şi octombrie, au fost lansaţi 85 de staeliţi. Dintre aceştia 35 de către Rusia, dar majoritatea erau străini. Pe de altă parte, SUA a lansat 13, India 12, China 10, Arianespace 9, Sea Launch 5 si Japonia 1. Anul trecut s-au lansat cu 11 mai mult.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia SUA UE japonia
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close