Antena 3 CNN Externe Ucraina refuză să predea Mariupol, Rusia avertizează asupra unei "catastrofe" umanitare

Ucraina refuză să predea Mariupol, Rusia avertizează asupra unei "catastrofe" umanitare

Ucraina a avut termen doar până la primele ore ale acestei dimineți pentru preda Mariupolul, urmând ca între orele 10 - 12, ora Moscovei, să fie deschise coridoarele umanitare, garantând tuturor celor care vor ieși că nu vor fi uciși, a spus, duminică seara, generalul rus Mihail Mizintsev.

Ucraina refuză să predea Mariupol, Rusia avertizează asupra unei "catastrofe" umanitare
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    21 Mar 2022   •   09:52

Cu toate acestea, Ucraina a respins apelurile Rusiei de a preda orașul, în ciuda faptului că locuitorii mai au puțină hrană, apă și energie electrică.

"Nu poate fi vorba de nicio capitulare, de depunerea armelor", a declarat portalul de știri Ukrainska Pravda, care l-a citat pe vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. "Am informat deja partea rusă despre acest lucru".

Rusia a spus că la Mariupol se desfășoară o „catastrofă umanitară teribilă”.

„Depuneți armele”, a spus liderul militar rus Mihail Mizintsev rezistenței din Mariupol. El este directorul Centrului național rus pentru managementul apărării.

Mariupol a suferit unul dintre cele mai puternice bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Mulți dintre cei 400.000 de locuitori ai săi rămân prinși în oraș, cu puțină mâncare, apă și energie electrică.

„S-a dezvoltat o catastrofă umanitară teribilă", a mai spus Mizintsev.

Politicieni ucraineni și occidentali și forțele de apărare au acuzat Rusia pentru catastrofa umanitară.

„Tuturor celor care depun armele le este garantată ieșirea în siguranță din Mariupol”, a adăugat liderul militar, precizând că luni, la ora 10.00, ora Moscovei, vor fi deschise coridoarele umanitare pentru ieșirea din Mariupol.

Vereshchuk a declarat că peste 7.000 de persoane au fost evacuate duminică din orașele ucrainene prin coridoarele umanitare, mai mult de jumătate din Mariupol. Ea a precizat că guvernul intenționează să trimită luni aproape 50 de autobuze acolo pentru alte evacuări.

Rusia și Ucraina au încheiat acorduri de-a lungul conflictului privind coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor, dar s-au acuzat reciproc de încălcări frecvente ale acestora.

Criza de la Mariupol și din alte orașe ucrainene devastate va fi probabil un subiect important în discuțiile dintre liderii Uniunii Europene din această săptămână, care iau în considerare impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.

În cel mai recent apel la ajutor din străinătate, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat duminică parlamentului israelian prin legătură video și a pus sub semnul întrebării reticența Israelului de a vinde Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome.

"Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune... și că puteți cu siguranță să ne ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni", a declarat Zelenski, care este de origine evreiască.

Zelenski a salutat, de asemenea, eforturile de mediere ale premierului israelian Naftali Bennett, care a avut numeroase convorbiri cu el și cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Mediafax

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Un nou val de praf Saharian vine peste România
x close