Antena 3 CNN Externe UE a hotărât să dezgheţe discuţiile cu Rusia, din pragmatism şi interes

UE a hotărât să dezgheţe discuţiile cu Rusia, din pragmatism şi interes

UE a hotărât să dezgheţe discuţiile cu Rusia, din pragmatism şi interes
11 Noi 2008   •   08:28

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au decis să reia discuţiile cu Rusia, în pofida faptului că nu au ajuns la un acord în această privinţă. Lituania nu este încă convinsă că aceasta este o soluţie bună, apreciind că este o ?greşeală?. UE a suspendat discuţiile cu Rusia după intervenţia acesteia în Georgia, iar Lituania susţine că aceasta încă nu a îndeplinit pe deplin termenii armistiţiului şi retragerii. Cu toate acestea, restul de 26 membri UE au apreciat că este momentul să se reia negocierile cu Rusia.
?Am găsit o cale de a continua. Cred că este vremea să reluăm discuţiile?, declara comsiarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, după negocierile de la Bruxelles.
Acestea aprecieri veneau dupa ce Marea Britanie şi Suedia deja îşi exprimaseră punctul de vedere privind reluarea negocierilor pentru parteneriatul cu Rusia- ?Trebuie şi vrem să lucrăm cu Rusia?, arăta un comunicat al celor două guverne.
Ele au considerat că negocierile sunt ?o cale pragmatică de a ne urma interesele pe o serie de chestiuni, precum energie, schimbări climatice sau comerţ?.
Oricum au confirmat că Rusia nu a îndeplinit în totaliatte termenii privind încetarea focului, ce viza întoarcerea armatelor Rusiei şi Georgiei la poziţiile deţinute anterior conflictului.
Discuţiile privind noul parteneriat politic, economic şi comercial va fi reluat imediat după summitul UE-Russia de la Nice, din această săptămână.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UE
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close