Antena 3 CNN Externe UE cere Moldovei normalizarea relaţiilor. Diaconescu recomandă românilor să nu plece în Republica Moldova

UE cere Moldovei normalizarea relaţiilor. Diaconescu recomandă românilor să nu plece în Republica Moldova

UE cere Moldovei normalizarea relaţiilor. Diaconescu recomandă românilor să nu plece în Republica Moldova
Sursa foto: diaconescu
09 Apr 2009   •   16:41

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în Republica Moldova. Ministrul Cristian Diaconescu a afirmat că introducerea vizelor pentru români de autorităţile de la Chişinău este discriminatorie pentru că măsura este luată pe baza criteriului cetăţeniei.

În acelaşi timp, UE a cerut Republicii Moldova să restabilească ?relaţii normale? cu România şi să respecte ?toate libertăţile constituţionale?, potrivit AFP, care citează un comunicat al miniştrilor de Externe din Franţa, Cehia şi Suedia, cele trei ţări care deţin şefia Uniunii Europene, până la sfârşitul anului.

În comunicat se menţionează că UE consideră ?esenţial să aibă relaţii bune cu vecinii săi?.
"Facem apel la autorităţile moldovene să respecte toate libertăţile constituţionale şi la toate părţile să se abţină de la orice violenţă" precizează comunicatul.

România a sesizat OSCE cu privire la încălcarea libertăţii presei în Republica Moldova. Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a cerut instituţiilor internaţionale să investigheze modul în care s-a încălcat dreptul la opinie în statul vecin. Autorităţile române au cerut Republicii Moldova să facă public numărul românilor care au fost reţinuţi în timpul evenimentelor de la Chişinău.

?Am făcut şi o notificare şi facem şi un apel insistent şi ferm către autorităţile din R. Moldova de a ni se comunica oficial numărul cetăţenilor români reţinuţi, de a permite personalului de la Consulatul României de a intra în legătură cu aceştia, pentru a le acorda neîntârziat asistenţa consulară, conform legilor internaţionale" a spus ministrul Diaconescu, joi.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UE Republica Moldova Cristian Diaconescu
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close