Antena 3 CNN Externe UE: O femeie din trei, bătută sau agresată sexual

UE: O femeie din trei, bătută sau agresată sexual

UE: O femeie din trei, bătută sau agresată sexual
Sursa foto: Foto: clarksvilleonline.com
de M.Z.    |    05 Mar 2014   •   08:33
Una din trei femei care trăiesc în UE a fost victima violenţei fizice sau sexuale cel puţin o dată în viaţa ei, începând de la vârsta de 15 ani, potrivit unui studiu publicat miercuri de Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale (FRA) şi considerat cel mai vast realizat vreodată.
 
La 62 de milioane de femei din Uniunea Europeană, FRA estimează că o femeie din 20 a fost violată, informează AFP, potrivit Agerpres.
 
Studiul se bazează pe mărturisirile din cele 28 de ţări ale UE a 42.000 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani, obţinute în timpul unor interviuri individuale între martie şi septembrie 2012.
 
"Trebuie să acţionăm. Prea multe femei suferă în Europa", a declarat directorul FRA, danezul Morten Kjaerum, în timpul prezentării raportului. "Cifrele dezvăluite de sondaj nu pot şi nu trebuie pur şi simplu ignorate", a adăugat el.
 
Rata celor mai multe declaraţii s-a observat în ţările din Europa de Nord: în Danemarca, unde mai mult de una din două femei (52%) afirmă că a fost victima violenţei. Urmează apoi Finlanda (47%), Suedia (46%) şi Olanda (45%).
 
În schimb, ţările din sudul Europei arată o rată mai scăzută: 22% din femeile din Spania, Cipru şi Malta au declarat că au fost victime ale violenţei sexuale sau fizice.
 
Mai mulţi factori pot explica diferenţele dintre ţări potrivit FRA, mai ales egalitatea între sexe ce poate împinge femeile să vorbească mai uşor despre violenţă şi să o considere mai puţin acceptabilă.
 
Agenţia cheamă statele membre ale Uniunii Europene să ratifice Convenţia Consiliului Europei asupra prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, denumită Convenţia de la Istanbul.
 
Până în prezent, doar Austria, Italia şi Portugalia au ratificat această convenţie. În Austria, 20% din femei au fost victime ale violenţei sexuale sau fizice, a doua cea mai scăzută rată dezvăluită de FRA după Polonia (19%).

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close