Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Al doilea cutremur în doar o săptămână pentru Uniunea Europeană. EFECTELE directe ale alegerilor din Grecia. Ce s-a întâmplat cu moneda EURO

Al doilea cutremur în doar o săptămână pentru Uniunea Europeană. EFECTELE directe ale alegerilor din Grecia. Ce s-a întâmplat cu moneda EURO

Al doilea cutremur în doar o săptămână pentru Uniunea Europeană. EFECTELE directe ale alegerilor din Grecia. Ce s-a întâmplat cu moneda EURO
de O.P.    |    26 Ian 2015   •   09:33

Deşi în Grecia era motiv de sărbătoare, pietele financiare au reactionat imediat la rezultatul alegerilor de la Atena, euro scazand la cel mai mic nivel fata de dolar.

Moneda unica europeana s-a prabusit in raport cu dolarul, la un nou minim al ultimilor 11 ani, imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor legislative din Grecia, unde partidul anti-austeritate Syriza a obtinut cele mai multe voturi, noteaza BBC. Astfel, euro a scazut brusc la 1.1088 dolari.

Şeful partidului antiliberal spaniol Podemos a apreciat duminică seara că victoria aliatului său Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative, îi va permite Greciei să se emancipeze de sub politica de austeritate dictată de Germania, relatează AFP.

"Grecii vor avea un preşedinte grec veritabil şi nu un delegat al Angelei Merkel (cancelarul german), care se va gândi mai întâi la interesele ţării sale şi la cele ale poporului său", a declarat el în cadrul unui interviu acordat postului privat de televiziune spaniol Sexta.

"Vom lucra pentru a susţine Syriza dar vom lucra şi în Spania asumându-ne faptul că este o ţară cu o realitate politică şi economică distinctă", a adăugat Pablo Iglesias, care a mers la Atena joi pentru a participa la ultimul miting de campanie al lui Alexis Tsipras.

Subliniind importanţa economică a Spaniei, a patra economie a zonei euro, în raport cu Grecia, el a declarat: "nu suntem în situaţia de a fi ameninţaţi de Bundesbank (Banca Centrală germană) şi 2015 va fi anul schimbării".

"De acum se naşte speranţa, dar cu responsabilitate şi seriozitate şi fără nicio euforie", a adăugat Iglesias, celebru în Spania pentru că a salutat cu o mină sobră ascensiunea surpriză a partidului său tânăr la alegerile europene din mai, în urma cărora a obţinut cinci mandate.

"Ne aşteaptă un an foarte dificil, în timpul căruia vom primi numeroase atacuri", dar "vom fi încântaţi ca în câteva luni să putem sărbători victoria Podemos la alegerile legislative" prevăzute pentru noiembrie, a anticipat el.

Spaniolii sunt chemaţi la urne în mai, pentru alegerile municipale şi regionale, la care va participa şi Podemos.

×
Subiecte în articol: Alexis Tsipras Grecia Angela Merkel euro
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close