Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Avertisment pentru Grecia: "Nu va beneficia de o perioadă de grație la rambursarea datoriilor "

Avertisment pentru Grecia: "Nu va beneficia de o perioadă de grație la rambursarea datoriilor "

Avertisment pentru Grecia: "Nu va beneficia de o perioadă de grație la rambursarea datoriilor "
Sursa foto: Foto: AGERPRES
18 Iun 2015   •   18:54

Grecia trebuie să ramburseze, până la data de 30 iunie, banii pe care îi datorează Fondului Monetar Internațional, în caz contrar urmând să intre în situație de incapacitate de plată, deoarece nu va beneficia de o perioadă de grație și nici de amânări, a declarat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite AGERPRES.

Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro către FMI și riscă să nu poată onora această scadență în condițiile în care deblocarea de noi fonduri din programul de asistență este condiționată de un acord cu creditorii internaționali pe marginea unor reforme.

'Am un termen limită pe 30 iunie atunci când trebuie efectuată plata din partea Greciei. Dacă la 1 iulie plata nu va fi efectuată Grecia va fi în default. Nu va exista o perioadă de grație sau o amânare pentru o lună-două așa cum am auzit', a declarat Christine Lagarde înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Directorul general al FMI a mai spus că reforma sistemul grec de pensii este o condiție critică pentru ca Atena să ajungă la un acord cu creditorii, chiar dacă cetățenii care au pensii mici ar trebui protejați. 'Toată lumea știe acest lucru. Autoritățile grecești știu și ele acest lucru. Nu este vorba de tăierea pensiilor mici însă finanțarea sistemului de pensii trebuie să fie sustenabilă', a spus Lagarde, adăugând că peste 16% din veniturile Greciei merg spre plata pensiilor, un nivel mult peste medie.

De asemenea, Lagarde a apreciat că programul convenit de FMI cu Grecia este unul 'credibil și flexibil' fiind sprijinit de multe state membre ale FMI.

Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrupul) se reunesc joi la Luxemburg iar discuțiile se vor concentra pe situația Greciei. Autoritățile de la Atena au nevoie de deblocarea a 7,2 miliarde de euro din programul de asistență în valoarea de 240 miliarde de euro, suspendat de la începutul verii și condiționat de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.



×
Subiecte în articol: Grecia Christine Lagarde
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close