Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Germania lansează un semnal de alarmă: "Europa nu este într-o stare prea bună"

Germania lansează un semnal de alarmă: "Europa nu este într-o stare prea bună"

Germania lansează un semnal de alarmă: "Europa nu este într-o stare prea bună"
26 Oct 2016   •   19:10

Europa nu se află într-o situaţie prea bună, există probleme de comunicare între instituţiile europene, fapt care s-a reflectat inclusiv în decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, semn că există nemulţumiri comune ale cetăţenilor din mai multe state europene, susţine ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble.

"Europa nu se regăseşte în cea mai bună situaţie. Problema de bază este că oamenii nu înţeleg prea bine ce înseamnă Europa pentru ei. Faptul că punţile dintre instituţii şi cetăţeni sunt greu de identificat s-a văzut şi în decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, care este de regretat, dar reprezintă şi un semnal de alarmă. Este şi expresia unor nemulţumiri comune, împărtăşite de cetăţeni din mai multe state. Europa trebuie să vină cu măsuri palpabile pentru a demonstra că problemele se pot rezolva, însă doar dacă rămânem uniţi", a declarat, miercuri, Wolfgang Schauble, care a participat, la Bucureşti, la conferinţa "România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări".

El a reamintit, în acest context, şi problema migraţiei care a arătat, anul trecut, "cât este de fragilă unitatea europeană" şi cât de uşor se pot face greşeli.

"Aceste lucruri nu pot fi rezolvate decât în comun. Trebuie să colaborăm, astfel încât traficanţii de migranţi, care sunt cei mai răi, să fie opriţi", a subliniat oficialul german.

Ministrul german a vorbit, în cadrul conferinţei, şi despre politica de vecinătate care reprezintă, de asemenea, o provocare europeană şi implică responsabilitatea tuturor statelor membre, având în vedere ameninţările mult mai difuze.

"Vorbim despre modificările care au loc în economia mondială. Nu putem fi de succes decât împreună. Ne trebuie o uniune energetică, trebuie să cooperăm în toate zonele digitale, competitivitatea în piaţa comună nu va putea fi menţinută la nivel înalt dacă nu cooperăm", a mai subliniat oficialul german.

Totodată, ministrul german a vorbit şi despre piaţa muncii şi necesitatea şcolarizării forţei de muncă, despre continuarea consolidării Uniunii monetare, a Uniunii bancare şi avansarea demersurilor cu privire la crearea Uniunii pieţelor de capital.

Referitor la decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, Wolfgang Schauble a precizat că toată lumea regretă decizia luată, însă este decizia britanicilor, iar Uniunea Europeană nu trebuie să trateze cu flexibilitate Brexitul.

"Trebuie să le spunem că, dacă vor să facă parte din piaţa comună, trebuie să respecte toate regulile. Nu trebuie să dăm dovadă de prea multă flexibilitate, vrem să diminuăm pierderile, dar trebuie să dăm dovadă de coeziune în Europa şi să menţionăm că regulile sunt valabile pentru toţi", a precizat ministrul german al Finanţelor.

Wolfgang Schauble, a participat, miercuri, la Bucureşti, la conferinţa "România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări".

La conferinţă au fost prezenţi 150 de reprezentanţi ai Preşedinţiei şi Guvernului României, ai altor instituţii naţionale, precum şi ai instituţiilor financiare internaţionale, ai Băncii Naţionale şi băncilor comerciale, ai mediului de afaceri, fondurilor de investiţii şi ai pieţei de capital.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close