Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Grecia riscă excluderea din Spațiul Schengen

Grecia riscă excluderea din Spațiul Schengen

Grecia riscă excluderea din Spațiul Schengen
Sursa foto: Foot: pixabay.com
02 Dec 2015   •   18:42

Mai multe state central-europene cer excluderea Greciei din Spaţiul Schengen, dat fiind că autorităţile elene nu au securizat în mod eficient frontierele externe, informează site-ul agenţiei Reuters.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a sugerat eliminarea Greciei din zona europeană de circulaţie liberă Schengen. Şi alte guverne au formulat solicitări similare, în ceea ce ar fi o manevră de ordin simbolic.

"Nu se spune oficial, dar există presiuni în acest sens", a admis ministrul grec al Imigraţiei, Yannis Mouzalas.

Potrivit ziarului The Financial Times,  Jean Asselborn,  ministrul de Externe din Luxemburg, ţară care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ar fi transmis un avertisment oficial Greciei privind riscul eliminării din Schengen. Yannis Mouzalas şi un purtător de cuvânt al lui Jean Asselborn au respins informaţiile.

Grecia, membră a Spaţiului Schengen, este acuzată că a permis trecerea a sute de mii de extracomunitari spre state occidentale membre ale Uniunii Europene.

Grecia ar putea fi suspendată din Schengen prin activarea Articolului 26 al Acordului. Conform unor surse, tema ar putea fi introdusă pe agenda reuniunii de vineri a Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

"Este vorba de un instrument prin care Grecia ar fi supusă presiunilor pentru a accepta ajutorul UE în scopul securizării frontierelor", a explicat un oficial european de rang înalt.

×
Subiecte în articol: Grecia spatiul Schengen
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close