Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Grecia vrea să schimbe REGULILE jocului. Germania se opune ferm

Grecia vrea să schimbe REGULILE jocului. Germania se opune ferm

Grecia vrea să schimbe REGULILE jocului. Germania se opune ferm
de O.P.    |    02 Feb 2015   •   07:24

Noul guvern al Greciei a iniţiat o ofensivă diplomatică pentru a obţine restructurarea datoriei către Uniunea Europeană şi celelalte instituţii financiare. Ministrul de finanţe s-a deplasat mai întâi la Paris, unde guvernul socialist este ceva mai binevoitor faţă de cererile grecilor.

Întâlnirea dintre ministrul grec de finanţe şi cel francez a început sub bune auspicii, printr-un schimb de complimente şi chiar de glume.

Guvernul grec are o misiune delicată: el trebuie să-i convingă pe creditorii internaţionali să uşureze povara datoriei chiar în timp ce anulează măsurile de austeritate impuse de aceiaşi creditori. Pentru început, Grecia a renunţat la următoarea tranşă a împrumutului extern, deşi ar avea mare nevoie de bani.

Ministrul grec a susţinut, la Paris, că restructurarea datoriei ar fi benefică nu doar pentru ţara sa ci pentru întreaga Uniune Europeană.

În timp ce Germania se opune ferm unei renegocieri a acordului de asistenţă pentru Grecia, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pare mai dispus la concesii. Potrivit presei, Juncker doreşte un nou format de negociere cu Atena, în locul aşa-numitei "troika", misiunea comună a Uniunii Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene. "Troika" este foarte detestată în Grecia iar noul guvern nu doreşte să mai aibă de-a face cu ea.

×
Subiecte în articol: Grecia negocieri
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close