Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană are în vedere să intervină contra traficanţilor de imigranţi

Uniunea Europeană are în vedere să intervină contra traficanţilor de imigranţi

Uniunea Europeană are în vedere să intervină contra traficanţilor de imigranţi
de S.T.    |    01 Sep 2015   •   21:04

Uniunea Europeană are în vedere să intervină direct contra rețelelor infracționale specializate în trafic de imigranți, prin extinderea competențelor misiunii navale pe care a desfășurat-o în Marea Mediterană, au declarat marți surse concordante europene, citate de AFP.

Comandantul operațiunii maritime Navfor Med, amiralul Enrico Credendino, le-a propus celor 28 de state membre ale UE să treacă la o fază mai ofensivă, la două luni după lansarea acestei misiuni concentrate până acum pe supravegherea din apele internaționale a rețelelor de traficanți de persoane cu plecare de pe coastele libiene.

''Pe baza evaluării sale militare, el a propus trecerea la cea de-a doua fază a operațiunii, cu respectarea dreptului internațional aplicabil, ceea ce înseamnă, în acest stadiu, a opera în largul mării'', a declarat marți Catherine Ray, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Concret, în cadrul celei de-a doua faze a operațiunii, navele militare europene ar putea percheziționa, sechestra și schimba ruta navelor suspecte că ajută traficanții de imigranți, cu condiția de a nu intra în apele teritoriale ale Libiei.

Șefa diplomației europene Federica Mogherini îl susține pe amiralul Credendino în acest demers.

Ea va prezida joi, la Luxemburg, o reuniune informală a miniștrilor apărării din UE, urmată vineri de una a miniștrilor de externe, în vederea explorării pozițiilor celor 28 de state membre.

''În acest stadiu nu există nicio rezervă pentru a se trece la această fază'', a explicat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.

×
Subiecte în articol: imigranti criza imigranţilor
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close