Antena 3 CNN Externe Macron și Putin au vorbit aproape două ore la telefon | După precedenta convorbire, președintele francez a avertizat că "ce e mai rău urmează să se întâmple"

Macron și Putin au vorbit aproape două ore la telefon | După precedenta convorbire, președintele francez a avertizat că "ce e mai rău urmează să se întâmple"

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul francez, Emmanuel Macron, au vorbit din nou la telefon, într-un apel care a durat o oră și 45 de minute.

Macron și Putin au vorbit aproape două ore la telefon | După precedenta convorbire, președintele francez a avertizat că "ce e mai rău urmează să se întâmple"
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Mar 2022   •   16:30

Anunțul a fost făcut de președinția franceză, notează CNN.

Inițiativa convorbirii i-a aparținut lui Macron, pe fondul informațiilor - distribuite de ucraineni - că rușii se pregătesc să bombardeze masiv orașul-port ucrainean Odesa, din nord-vestul Mării Negre.

Putin, despre incidentul de la centrala nucleară: "Ucrainenii sunt de vină"

Reuters relatează că liderul de la Kremlin a fost întrebat de Macron în legătură cu incidentul de la centrala nucleară Zaporojie.

Vineri, tirurile soldaților ruși au provocat un incendiu acolo și au generat panică în toată lumea, din cauza riscului de accident nuclear.

Vladimir Putin susține că ucrainenii au fost de vină.

"Vladimir Putin l-a informat (pe Macron) despre provocarea radicalilor ucraineni în zona centralei nucleare", a menționat Kremlinul.

Nexta_tv citează, de asemena, Kremlinul și menționează că Putin s-ar fi declarat gata pentru o întâlnire în formatul IAEA - Rusia - Uraina, prin videoconferință sau într-o țară terță.

IAEA este Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Duminică, Putin "a atras atenția asupra faptului că trupele Kievului continuă să nu respecte acordurile convenite asupra aspectelor umanitare", a mai indicat președinția rusă.

Narativul propagat de Kremlin este că "naționaliștii ucraineni" au împiedicat, sâmbătă, evacuarea orașelor Mariupol şi Volnovaha.

O nouă tentativă de încetare a focului, în vederea evacuării civililor la Mariupol, a eșuat duminică.

După precedenta discuție cu președintele rus, Macron a spus: "ce e mai rău urmează"

Macron a mai discutat cu Putin, la cererea acestuia, în data de 3 martie iar convorbirea de joi i-a lăsat liderului francez impresia că obiectivul lui Putin este să ocupe toată Ucraina.

Președintele Franței este unul dintre cei câțiva lideri internaționali care au vorbit cu Putin în ultimele zile, în speranța de a negocia o încetare a focului în Ucraina.

Tot duminică, liderul rus a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a făcut apel la o încetare urgentă a ostilităților.

Potrivit Kremlinului, în cursul apelului cu președintele turc Putin i-a spus lui Erdogan că reprezentanții Ucrainei ar trebui să aibă o "abordare mai constructivă" la negocieri, ținând cont de evoluția realităților din teren.

"S-a subliniat că suspendarea operațiunii speciale este posibilă numai în cazul care Kievul oprește operațiunile militare și îndeplinește cerințele binecunoscute ale părții ruse", a transmis Kremlinul.

Rusia a numit invazia sa în Ucraina "o operațiune militară specială", menită să ducă la "dezarmarea și de-nazificarea" acestei țări, al cărei statut ar trebui să fie neutru, potrivit Moscovei.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron Vladimir Putin
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close