Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski face o vizită-surpriză la Londra, după escala la Paris | Ce a obținut liderul de la Kiev în turneul european

Volodimir Zelenski face o vizită-surpriză la Londra, după escala la Paris | Ce a obținut liderul de la Kiev în turneul european

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează Londra, după un turneu european în care s-a întâlnit cu liderii politici din Italia, de la Vatican, din Germania și din Franța.

Volodimir Zelenski face o vizită-surpriză la Londra, după escala la Paris | Ce a obținut liderul de la Kiev în turneul european
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2023   •   09:37

Vizita în Anglia a liderului de la Kiev nu a fost anunțată oficial anterior.

La Londra, Zelenski se întâlnește, luni, cu premierul Rishi Sunak, la câteva ore după ce a obținut, la Paris, angajamentul președintelui Emmanuel Macron pentru mai mult sprijin militar francez, constând în vehicule blindate.

 "Astăzi, Londra. Regatul Unit este lider în ceea ce privește extinderea capacităților noastre la sol și în aer. Această cooperare va continua astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu Rishi. Vom purta negocieri substanțiale față în față și în cadrul delegațiilor", a scris președintele ucrainean, luni, pe Twitter.

Citește și: Volodimir Zelenski, tratat cu refuz la Eurovision

Marea Britanie a confirmat, recent, faptul că a livrat Ucrainei rachete de croazieră  "Storm Shadow", cu raza de acțiune de 250 de kilometri.

Analiștii militari spun că forțele Kievului au folosit deja aceste rachete în tiruri asupra pozițiilor ruse din zonele ocupate.

Ce a obținut Zelenski după vizita-surpriză în Franța

Duminică seara, președintele ucrainean s-a oprit la Paris, după o vizită în Germania unde a fost anunțat un sprijin de circa trei miliarde de euro din partea acestei țări pentru forțele Kievului.

În Franța, Zelenski a discutat cu omologul său de la Elysee, Emmanuel Macron.

Potrivit presei internaționale, cei doi au luat cina împreună.

"În următoarele săptămâni, Franța va antrena şi va echipa mai multe batalioane (ucrainene) cu zeci de vehicule blindate şi tancuri ușoare, inclusiv AMX-10RC", se spune într-un comunicat comun difuzat după întâlnirea celor doi președinți.

Pe parcursul anului 2023, planul prevede antrenarea a 2.000 de ucraineni în Franța şi a aproape 4.000 în Polonia, unde Parisul a dislocat peste 200 de soldați în acest scop.

Oficial de la Palatul Elysee: "Cererea de avioane de luptă, prematură"

În ceea ce privește blindatele, Parisul s-a angajat, la începutul anului, să ofere Ucrainei tancuri ușoare AMX-10 RC. Ulterior, Kievul a difuzat imagini cu aceste care de luptă în timpul unei 'curse' pe teritoriul ucrainean, fără a menționa numărul vehiculelor livrate.

Anunțul făcut duminică este unul nou, a precizat un consilier de la Palatul Elysee, fără a oferi alte detalii.

În plus, Franța își concentrează "eforturile pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei", subliniază declarația comună.

Franța a livrat deja Ucrainei sisteme antiaeriene Mistral, cu rază scurtă de acțiune, și Crotale, cu rază medie de acțiune și examinează împreună cu Italia livrarea unor sisteme sol-aer SAMP/T mai sofisticate, a reamintit președinția franceză.

În ceea ce privește solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă, aceasta "este puțin prematură", a reiterat un consilier al președintelui Macron.

Oficialul a arătat că o astfel de operațiune necesită mai întâi pregătirea piloților, care este un proces lung și complex.

Foto: Volodimir Zelenski și Rishi Sunak, într-o întâlnire anterioară la Londra, în februarie 2023

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Londra Rishi Sunak
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close