Antena 3 CNN Externe Numărul zilelor cu temperaturi peste 50 grade Celsius s-a dublat în ultimii 10 ani, în lume. Climatologii au identificat vinovatul în proporție de 100%

Numărul zilelor cu temperaturi peste 50 grade Celsius s-a dublat în ultimii 10 ani, în lume. Climatologii au identificat vinovatul în proporție de 100%

Numărul zilelor cu temperaturi de 50 de grade Celsius s-a dublat din anii '80 și până în prezent, arată o analiză globală realizată de BBC.

Numărul zilelor cu temperaturi peste 50 grade Celsius s-a dublat în ultimii 10 ani, în lume. Climatologii au identificat vinovatul în proporție de 100%
de Adrian Iclozan    |    14 Sep 2021   •   17:15

Conform sursei citate, aceste zile extrem de toride sunt în prezent întâlnite în mai multe zone de pe glob, ridicând provocări fără precedent pentru sănătatea și modul de viață al oamenilor.

Căldura extremă poate fi letală pentru oameni și natură și poate provoca mari probleme clădirilor, drumurilor și sistemelor de distribuție a electricității.

Concret, analiza BBC a stabilit că numărul de zile fierbinți anuale a crescut în fiecare decadă a intervalului 1980 - 2019.

În intervalul 1980 - 2009 s-au înregistrat, în medie, 14 zile cu peste 50 de grade Celsius într-un an.

Această medie a crescut la 26 de zile pe an în intervalul 2010 - 2019.

De asemenea, în aceeași perioadă, temperaturi mai mari sau egale cu 45 de grade Celsius au persistat, în medie, cu încă două săptămâni în fiecare an.

Climatolog: oamenii sunt 100% vinovați

"Creșterea poate fi atribuită în proporție de 100% arderii combustibililor fosili", susține dr. Friederike Otto, director adjunct al Institutului de Schimbări ale Mediului din cadrul Universității Oxford.

Temperaturile de 50 de grade Celsius și peste se înregistrează predominant în Orientul Mijlociu și în regiunea Golfului Persic (harta următoare).

Însă, pe măsură ce lumea se încălzește, temperaturile extreme devin mai probabile.

După astă vară au fost doborâte recordurile naționale în Italia, cu 48,8 grade Celsius, și în Canada, 49,6 grade Celsius, cercetătorii au avertizat că zilele cu temperaturi peste 50 de grade vor fi consemnate peste tot dacă umanitate nu reduce emisiile asociate cu utilizarea combustibililor fosili.

"Trebuie să acționăm rapid. Cu cât reducem mai repede emisiile, cu atât ne va fi mai bine tuturor. Dacă nu trecem la acțiune și continuăm să producem emisii ca în prezent, nu doar că aceste evenimente extreme vor deveni mai frecvente, ci și măsurile de urgență și recuperare vor deveni mai provocatoare", declară dr. Sihan Li, cercetător în domeniul climatic la Facultatea de Geografie și Mediu din cadrul Universității Oxford.

Arctica și Orientul Mijlociu au consemnat creșteri mai mari ale temperaturilor extreme

Creșterea frecvenței zilelor cu temperaturi foarte ridicate a fost însoțită și de o creștere a valorilor termice înregistrate în aceste zile.

Potrivit BBC, temperaturile maxime au crescut cu 0,5 grade Celsius în ultima decadă, comparativ cu media valorilor din intervalul 1980 - 2009.

Creșterea vârfurilor termice nu a fost uniformă: în Europa de Est, sudul Africii și Brazilia au consemnat creșteri ale maximelor cu peste 1 grad Celsius în timp ce zona Arcticii și Orientul Mijlociu au avut parte de creșteri cu peste 2 grade.

Oamenii de știință fac apel la liderii mondiali să ia măsuri urgente la summit-ul ONU de la Glasgow, eveniment care se desfășoară la în Scoția, la Glasgow, în luna noiembrie, sub denumirea COP26 (CoP vine de Conference of Parties, Conferința Părților).

Între altele, guvernelor ar urma să li se ceară noi angajamente de reducere a emisiilor, pentru limitarea creșterii temperaturilor globale.

×
Subiecte în articol: temperaturi extreme analiza BBC oxford
Parteneri
Surse: PSD l-ar susţine pe Piedone la Primăria Capitalei
x close