Antena 3 CNN High Tech Brutăria "Hi-Tech": Cum se foloseşte tehnologia în fabrica de pâine

Brutăria "Hi-Tech": Cum se foloseşte tehnologia în fabrica de pâine

Tehnologia este parte din viaţa noastră. V-aţi întrebat ce tehnologii se folosesc într-o fabrică de pâine? Ne-am dorit să vedem cum s-a upgradat brutăria în vremurile Hi-Tech.

Brutăria "Hi-Tech": Cum se foloseşte tehnologia în fabrica de pâine
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2023   •   15:37

În Floreşti, judeţul Prahova, este cea mai modernă fabrică de toast din sud-estul Europei, care și-a deschis porțile în 2010.

Este vorba despre locul unde se fac cunoscutele produse Savoria.

"Este o tehnologie modernă. Este cea mai reprezentativă pentru industrie și după cum vedeți, tot sistemul funcționează complet automatizat. Cu o capacitate de producție de 25 tone în 24h.", a spus Alina Bahnar, marketing manager.

Încă de la adăugarea ingredientelor, intră în acțiune sisteme performante. "Făina care este depozitată în exterior este trasă pneumatic în malaxor, alături de toate celelalte ingrediente."

În lanțul de producție intră apoi roboții care calculează cu precizie fiecare gram. "Un proces foarte important încă de la început este stabilirea exactă a cantității. După ce toate ingredientele au fost malaxate, ele sunt trecute în partea de divizare. Coca este cântărită la 500 grame. În cazul în care cantitatea nu este cea corectă, există un robot și își scoate produsul din procesul de fabricare tocmai pentru a păstra în continuare standardul de 500 de grame pentru pâine.

De la măsurarea ingredientelor la predospire, dospire și coacere, totul este tehnologizat. Cuptorul de ultimă generație are un rol important în procesul de fabricație al pâinii. Înainte de a ajunge în cuptor mai este însă un pas.

"Avem o centrală pe bază de ulei unde încălzește pe toată suprafața. La fel, e foarte important ca pâinea să să fie coaptă pe toate părțile în mod egal. Procesul e un pic diferit față de cum eram noi obișnuiți într-o brutărie clasică. Tehnologia își pune cuvântul chiar și în producerea pâinii. Avem un cuptor cu două zone diferite de căldură. Prima zonă o folosim pentru facerea pâinii, unde își petrece aproximativ 30 de minute, iar căldura o folosim pentru a pasteuriza pâinea.", a mai spus aceasta.

Urmează apoi răcirea lentă de 7h și desigur, felierea, iar în această etapă bifăm un tratament termic realizat tot cu ajutorul tehnologiei.

"Tratament termic care ne permite să nu folosim niciun fel de conservant în produse, niciun fel de adaos, doar ingrediente naturale, doar ingrediente pe care le-am folosi în mod normal și acasă pentru producerea pâinii.", a mai spus Alina.

Această tehnologie modernă ne oferă posibilitatea de a păstra prospețime îndelungată, de până la 25 de zile pentru produs.

×
Subiecte în articol: brutarie pâine bio
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close