Antena 3 CNN High Tech Cum a reuşit Egiptul să oprească internetul

Cum a reuşit Egiptul să oprească internetul

Cum a reuşit Egiptul să oprească internetul
Sursa foto: Foto: aindreas.com
16 Feb 2011   •   20:20

Conform raţionamentului convenţional, internetul este prea descentralizat pentru a putea fi pur şi simplu oprit de guvernul unui stat. Însă Egiptul a reuşit acest lucru, iar specialiştii IT încep să-şi dea seama cum de a fost posibil.

Cairo controlează liniile de internet care conectează Egiptul la restul lumii, susţin inginerii IT, citaţi de New York Times. În teorie, internetul funcţiona în casele oamenilor, însă, în practică, a fost atât de interconectat cu serverele din străinătate încât a putut fi “oprit”, relatează Newser.com.

“Au săpat, surprinzător, până la ultimul strat al cablurilor de internet şi au oprit întregul trafic. Evenimentul nu are precedent”, a declarat şeful unei compannii de monitorizare a internetului.

S-ar putea însă ca acesta să nu rămână singurul eveniment din istorie de acest fel. Multe alte regimuri autoritare controlează în acelaşi mod punctele cheie ale traficului online internaţional, spun specialiştii IT.

Oprirea internetului nu l-a salvat pe Hosni Mubarak, însă “există oameni care vor spune că treaba aceasta a funcţionat foarte bine, doar că a fost pusă în pactică prea târziu”.

Egiptul a rămas fără internet în dimineaţa zilei de 28 ianuarie, în momentul în care erau lansate apeluri pentru organizarea unor manifestaţii antiguvernamentale. Mai multe hoteluri din Cairo şi din provincie, precum şi alţi utilizatori ai internetului din Egipt au semnalat faptul că reţeaua de internet era inaccesibilă.

Blogul oficial al Google a anunţat apoi, după câteva zile, că a dat drumul unui serviciu care le permite egiptenilor fără conexiune la internet să transmită mesaje pe reţelele de socializare. Acest lucru a fost posibil în urma unei colaborări cu inginerii de la Twitter şi Say Now. Serviciul a pus la dispoziţia oamenilor trei numere de telefon unde au putut înregistra un mesaj audio, transmis apoi pe Twitter.

×
Subiecte în articol: Egipt internet guvern
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close